Čokoladni tart od batata
Sastojci
Podloga:
- 1 šalica (170 g) sirove heljde
- 1/2 šalice (50 g) zobenih pahuljica
- 1/2 šalice (40 g) naribanog kokosa
- 1/2 šalice (35g) listića blanširanog badema
- 3 žlice (45 ml) javorovog sirupa
- 1/4 šalice (35 g) kakao maslaca (ili 2 žlice rastopljenog kakao maslaca i 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja)
- prstohvat soli
- 1/2 žličice praha bourbon vanilije
*
Ganache:
- 2 šalice batata narezanog na kockice i skuhanog na pari /300 g
- 1 šalica (240 ml) bademovog ili zobenog napitka
- 1/4 šalice kakao maslaca (35 g), izmjerite i rastopite
- 1/2 šalice (120 ml) javorovog sirupa
- 1 žlica (10 g) šećera kokosovog cvijeta
- prstohvat soli
- 2 žličice (10 ml) soka od limuna
- 1/2 šalice (50 g) nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žlice namaza od badema ili od indijskih oraščića
Priprema
1. Započnite s pripremom tart podloge. Na pari rastopite kakao maslac, a u sjeckalicu stavite heljdu, kokos i zobene pahuljice. Kratko blendajte dok se dijelom usitne. Dodajte badem, sol, vaniliju i nastavite blendati. Kad je sve dobro usitnjeno, dodajte sirup, rastopljeni kakao maslac i kratko blendajte dok ne dobijete mrvičastu vlažnu smjesu.
2. Obložite kalup za kruh veličine 13 x 26 cm masnim papirom, tako da s dvije strane papir viri izvan kalupa kako bi se tart lakše izvadio kad bude gotov. Ako koristite silikonski kalup, ne trebate papir. Smjesu prebacite u kalup i oblikujte “školjku” tarta s rubovima visine 4-5 cm. Stavite u pećnicu i pecite 15-18 minuta na 175 stupnjeva s ventilator opcijom.
3. Podlogu pecite dok ne dobije zlatnu boju i bogat miris. Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi dok pripremate ganache.
4. Batat kuhajte na pari otprilike 15 minuta, a kakao maslac rastopite. Stavite u blender sve sastojke, osim bademovog namaza, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte i namaz i nastavite blendati.
5. Izlijte ganache u ohlađenu podlogu tarta i stavite u hladnjak na barem 2 sata prije konzumacije.
Dobar tek!