SFF: Femicid u filmu, televiziji i novim medijima

U povodu zločina u Gradačcu, Sarajevo Film Festival je na Festivalskom trgu, organizirao javni razgovor na temu “Femicid u filmu, televiziji i novim medijima”. O umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govorili su filmski autori koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman. Na panelu su govorili: redateljice Aida Begić, Vanja Juranić, Kumjana Novakova, redatelj Ademir Kenović i glumica Nadine Mičić, a razgovor je moderirao Nebojša Jovanović.

Redateljica Vanja Juranić posvetila je festivalsku projekciju svog filma SAMO KAD SE SMIJEM ubijenoj Nizami Hećimović.

Nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje događa se svugdje. Film sam snimila nakon što je u Hrvatskoj prije dosta godina bio slučaj čija je presuda za mene bila frustrirajuća. Machistička i šovinistička. Imala sam potrebu više se baviti tom temom i na kraju napraviti film“, rekla je Juranić.

Umjetnost ne može preuzeti ulogu zakonodavaca, ali je neophodno da se obazrivo, samosvjesno i kritički bavi temama i modelima ponašanja koji su duboko ukorijenjeni u društvu i koji se, samim tim, često ne preispituju…


Društvo koje njeguje nasilje

Glumica Nadine Mičić, koja tumači ulogu u filmu SAMO KAD SE SMIJEM, osvrnula se na tretman junakinje koja trpi nasilje. ‘Stoj doma, nemoj da te ‘ko vidi takvu’. To kaže najbolja prijateljica liku u filmu. U takvom društvu mi živimo. Mi smo društvo koje njeguje nasilje. To su problemi usađeni puno ranije i mi to prenosimo na djecu”, rekla je Mičić.

O uvjetima rada filmskih radnica i žena na medijskoj sceni, Mičić je istakla djelovanje pokreta “Nisam tražila“, pokrenutog nakon prijava za seksualno zlostavljanje koje je glumica Milena Radulović podnijela 2021. godine. Naglasivši da je isprva vladao strah da nitko neće odgovoriti na kampanju u kojoj su žene pozvane da govore o nasilju koje su doživjele, rekla je kako se za samo sedam dana javilo više od 3.000 žena iz cijele regije.


‘Nemoj, Fako, duše ti’

Redateljica Aida Begić, govorila je o svom filmovima BALADA, temeljenom na baladi, „Hasanaginica“, i SNIJEG te o normalizaciji nasilja nad ženama kroz povijest jugoslovenskog filma i njegovom upisivanju u diskurse popularne kulture. “Prepričavale su se replike ‘Nemoj, Fako, duše ti’ i to je bilo skoro normalno u svakom filmu. To je dio našeg života. Počelo se mijenjati tek kad je nakon rata devedesetih došla grupa žena koja je imala drugačiji pristup sadržaju filmova, ali i iza kamere. O tome govorimo i danas kroz pokret ‘MeToo’“, rekla je Begić. Dodala je da se stanje u kinematografiji danas mijenja, te da žena ne mora biti prikazana kao heroina kako bi nasilje nad njom bilo smatrano neprihvatljivim.

Redateljica Kumjana Novakova složila se s Aidom Begić da se stanje u domaćem i regionalnom filmu mijenja i da sve više žena dobija prostor i glas. Ipak, istakla je da feminističke autorice ne mogu riješiti sve probleme. “To je nepravedno očekivati i stavljati pritisak na njih. Kultura i umjetnost su tu da stvore prostor kako bi se određeni procesi ubrzali. Sistemska rješenja ne leže u filmu i umjetnosti“, rekla je Novakova.

Ademir Kenović govorio je o svom filmu KUDUZ iz 1989. godine, koji također tretira problem femicide. Naglasio je kako protagonistica nije junakinja u klasičnom smislu riječi, ali da je to ne čini ništa manje vrijednom razumijevanja i suosjećanja.


Odgoda promocija zbog Dana žalosti u BiH

Panel je zaključen porukom da umjetnost ne može preuzeti ulogu zakonodavaca, ali da je neophodno da se obazrivo, samosvjesno i kritički bavi temama i modelima ponašanja koji su duboko ukorijenjeni u društvu i koji se, samim tim, često ne preispituju i ne pokušavaju se prevrednovati.

Projekcije filmova iz jučerašnjeg programa 29. Sarajevo Film Festivala, zbog Dana žalosti prema odluci Vlade Federacije BiH zbog zločina u Gradačcu prema kojoj se programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima ne održavaju, nisu održane.

Novi raspored filmova u programu 29. Sarajevo Film Festivala objavljen je na web stranici Festivala, www.sff.ba. Dostupan je i pri online kupovini ulaznica na tickets.sff.ba kao i na novoj mobilnoj SFF aplikaciji.

Ažurirani raspored projekcija u programu 29. Sarajevo Film Festivala možete pronaći OVDJE.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads