Očistite vodu uz pomoć korijandra

U današnje vrijeme voda koju pijemo onečišćena je teškim metalima i toksinima. Kada uzmemo u obzir i stare cijevi kroz koje ta voda teče do naših kućanstava, problem postaje još gori. U takvoj vodi iz slavine mogu se naći razne štetne i opasne tvari, poput fluorida, žive, aluminija, bakra i nitrata, kao i klora, koji se koristi za pročišćavanje vode.

Budući da tijekom ljetnih dana imamo još veću potrebu za hidratacijom, jako je važno da pripazimo na kvalitetu vode koju pijemo, odnosno trebali bismo je konzumirati pročišćenu.

Korijandar jača imunitet, povoljno utječe na probavu te smanjuje nadutost, kao i zadržavanje vode u tijelu.

Zašto je to važno? Naime, svakodnevnom konzumacijom kontaminirane vode u organizmu se talože teški metali i toksini, koji s vremenom mogu dovesti do degenerativnih oboljenja. Osim prokuhavanja i destilacije vode, postoje i drugi, prirodni načini filtracije ili pročišćavanja vode od toksičnih tvari. Isprobajte jedno od takvih rješenja – pročistite vodu korijandrom.

Korijandar za pročišćavanje vode

Korijandar (lat. Coriandrum sativum) neizostavan je sastojak azijskih i meksičkih jela. Izgledom podsjeća na peršin, ali ima puno intenzivniji okus. Tisućama godina bio je cijenjen kod mnogih naroda, a danas je posebno poznat po svojim snažnim pročišćavajućim svojstvima. Osim toga, jača imunitet, povoljno utječe na probavu te smanjuje nadutost, kao i zadržavanje vode u tijelu.

Prema studijama, nakon konzumacije većih količina korijandra kroz urin se izlučuju znatne količine žive, olova i aluminija. Sličan pročišćavajući učinak ova biljka ima i kada je stavimo u vodu. Istraživanja su pokazala da je šaka korijandra dovoljna za filtraciju 2 litre vode.

U čemu je tajna korijandra?

Dr. Douglas Schauer, znanstvenik s Ivy Tech Community Collegea u Lafayetteu u Indiani, zajedno s timom meksičkih istraživača iz Hidalga, proučavao je načine pročišćavanja kontaminirane vode u Meksiku. Njegov istraživački tim otkrio je da im za tu svrhu odlično može poslužiti obični korijandar. U sklopu svog istraživanja otkrili su da ta biljka najbolje na sebe veže živu i olovo, dva iznimno toksična i opasna teška metala.

Tajna korijandra krije se u strukturi vanjskih stijenki mikroskopskih stanica njegovih listova. Njihova porozna struktura omogućuje brzu apsorpciju teških metala iz onečišćene vode u kojoj se nalaze. Kako je korijandar lako dostupan te ga možete i sami uzgojiti, zaista se radi o povoljnom i odličnom prirodnom sredstvu filtriranja vode.

Zahvaljujući tome može se primijeniti za pročišćavanje vode u siromašnijim zemljama. Studije su pokazale da korijandar ima snažniji pročišćavajući učinak od skupih filtara s aktivnim ugljenom. Inače, sličan učinak apsorpcije štetnih tvari iz vode imaju, primjerice, i maslačak i peršin.

Kako uz pomoć korijandra pročistiti vodu

1. Primjenom sušenog korijandra

Listove korijandra možete osušiti, a zatim i usitniti, pa njima napuniti kuglicu ili vrećicu za čaj. Takvu vrećicu s korijandrom potom stavite u vodu te ostavite da odstoji par sati kako bi biljka apsorbirala teške metale i druge nečistoće.

2. Primjenom svježeg korijandra

Svežanj korijandra zajedno sa stabljikama stavite u vrč pun vode koju želite filtrirati. Ostavite da odstoji nekoliko sati. Prije konzumacije vode izvadite korijandar.

Korijandar se može staviti i u cijev kroz koju protječe voda. On će propustiti vodu, a zadržat će štetne tvari i opasne metale.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads