Vrti mi se u glavi! Zašto dolazi do vrtoglavice?

Svakome se ponekad zavrti u glavi. Naročito ako iz sjedećeg položaja naglo ustanete ili ako ste možda pod virozom. No, iako je vrtoglavica najčešće znak nekog manjeg zdravstvenog problema, ponekad može ukazivati i na ozbiljnije probleme. “Ošamućenost je potpuno normalna”, kaže dr Donnica Moore, predsjednica Sapphire Women’s Health Group iz New Jerseya. “Ona jednostavno pokazuje kako nešto nije u redu s našim organizmom. Može se raditi o nečemu vrlo jednostavnom i bezopasnom što se da lako popraviti, ali može biti i znak da se nešto ozbiljnije događa u našem tijelu.”

Ošamućenost ili vrtoglavica češća je pojava kod starijih osoba i to vjerojatno zato što se radi o nuspojavi kod skoro svih lijekova koji se najviše uzimaju u trećoj dobi. Ali, uzrok mogu biti i promjene koje se u tijelu događaju kako starimo. U mnogo slučajeva, malo više pažnje prema sebi samima može otkloniti vrtoglavicu, ali, to je i simptom kojem se ipak mora pristupiti ozbiljno. Naime, on može biti signal bolesti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Niska razina željeza u krvi, poznata kao anemija, može dovesti do stanja smanjene energije, bezvoljnosti ili vrtoglavice.

Mnogo je primjera iz hitne pomoći u kojima je upravo vrtoglavica izazvala padove i lomove kuka, različite traume i slično. Prema tome, prva stvar koju morate učiniti osjetite li da vam se vrti u glavi je da sjednete ili legnete. Nipošto se nemojte sami pokušati odvesti do liječnika jer vozač s vrtoglavicom može lako izazvati prometnu nesreću. Zato je bolje zamoliti nekoga da vas odveze.

Najčešći razlozi za pojavu vrtoglavice

1. Dehidracija ili pregrijavanje

Ako ste bili na velikoj vrućini, dugotrajnoj vožnji u autobusu ili avionu, ako ste puno vježbali i preforsirali se, hladne zimske dane provodili u pregrijanom prostorijama ili tijekom dana zbog prezaposlenosti zaboravili dovoljno piti ili jesti, može vam se zavrtjeti u glavi.

Kako si pomoći: ako se osjećate kao da vam se ‘okreće soba’ ili kao da vam se ‘okreće glava’, trebali biste popiti malo vode ili, još bolje, malo soka od naranče. Tako ćete uz tekućinu unijeti i malo šećera. Vidjet ćete ubrzo hoće li vam od toga biti bolje. Ukoliko ste dehidrirali ili ste se pregrijali, može se dogoditi da vam padne razina šećera. U tom će slučaju sok od naranče također pomoći. Trebali biste i malo prileći, ali svakako nekome javite da vam se vrti. Ako ste sami, nazovite nekoga od prijatelja i zamolite da vas provjeri za 15ak minuta. Nakon što ste nešto popili i malo se odmorili, trebalo bi vam biti bolje. U tom slučaju su za kratku vrtoglavicu bili krivi dehidracija i pregrijavanje. Ako vam ne bude bolje, svakako posjetite liječnika.

2. Benigna vrtoglavica izazvana položajem tijela

To je zapravo samo drugo ime za često stanje kod naglog ustajanja iz kreveta, kad nam se soba počne okretati. Kako starimo, tako su i vrtoglavice vjerojatnije. To je stoga što je ovaj tip ošamućenosti uzrokovan promjenama u srednjem uhu do kojih dolazi s godinama, a koje izazivaju vrtoglavicu kod ljudi iznad 50 godina života. Također, vrtoglavica povezana s položajem tijela može biti češća spavamo li s glavom u određenom položaju. Ukoliko se problemi s ovom vrstom vrtoglavice ponavljaju, svakako posjetite liječnika.

Kako si pomoći: liječnik može pokušati otkloniti problem predlažući promjene u položaju glave koji će presložiti kristale kalcij karbonata koje imamo u unutrašnjosti uha i koji, ustvari, uzrokuju probleme s ovom vrstom vrtoglavice. Ako to ne djeluje, možete pokušati s lijekovima protiv ošamućenosti. Također, možete pokušati prakticirati vježbe koje vam liječnik preporuči.

3. Moždani udar

Vrtoglavica može biti simptom manjeg ili većeg moždanog udara. Osjetite li naglu promjenu u kombinaciji s općom slabošću na jednoj strani tijela, otežano kretanje, jaku glavobolju i gubitak govora, svakako nazovite hitnu pomoć i potražite pomoć ukućana. Pomoć vam je neophodna. I hitna!

Kako si pomoći: liječnik će vas pregledati i ustanoviti jeste li imali udar i, s obzirom na rezultate, propisati van antikoagulante ili sradstvo za snižavanje tlaka. S obzirom na vrstu moždanog udara, možda ćete trebati još medicinske pomoći.

4. Lijekovi

Mnogo lijekova navode vrtoglavicu kao svoju nuspojavu. Stoga, ako ste nedavno počeli koristiti neke nove lijekove,upravo bi oni mogli biti uzrokom vašoj vrtoglavici. To znači da biste trebali promijeniti terapiju ili s njome u potpunosti prestati. Lijekovi za tlak npr. često uzrokuju vrtoglavicu. Ako ih uzimate, morate biti pod liječničkim nadzorom kako vam tlak ne bi naglo pao ili se povisio.

Kako si pomoći: ako vam se vrti, a uzimate lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom i navedite mu potpunu listu lijekova koje uzimate, uključujući dodatke prehrani i biljne pripravke. Dodaci prehrani mogu kontraindicirati s lijekovima na recept. Zato morate biti sigurno što smijete a što ne smijete uzimati. Mala promjena u terapiji mogla bi vam donijeti veliko olakšanje.

5. Slabokrvnost

Niska razina željeza u krvi, poznata kao anemija, može dovesti do stanja smanjene energije, bezvoljnosti ili vrtoglavice.

Kako si pomoći: liječnik će vam izvaditi malo krvi i poslati na analizu kako bi ustanovio jeste li anemični. Možda ćete morati uzimati dodatno željezo kako biste popravili krvnu sliku. Ovo bi vam trebalo pomoći kod problema s vrtoglavicom.

6. Meniereova bolest

Osobe u 40-im i 50-im godinama često pate od poremećaja funkcije srednjeg uha. ogu osjećati vrtoglavicu ili ošamućenost, ali i čuti ‘zvonjavu’ u ušima, gubitak sluha, pritisak u glavi ili bol u ušima. Možete osjećati i mučninu. Točan razlog za ovo stanje se ne zna, ali stručnjaci misle kako se javlja zbog neuobičajeno velike količine tekućine u srednjem uhu. Stanje može trajati od 20 minuta, pa sve do sat vremena.

Kako si pomoći: Meniereova bolest nije izlječiva, ali se simptomi mogu držati pod kontrolom. Liječnik vam može preporučiti lijekove protiv mučnine ili bolesti kretanja. Također, možda vam propiše i diuretik za smanjivanje tekućine u organizmu. U težim slučajevima, liječnik vam može dati injekciju ravno u srednje uho kako bi vam pomogao s vrtoglavicom. Osobe s ovom bolešću moraju redovito i dovoljno spavati, jer umor pospješuje pojavu simptoma. Osjetite li da imate napadaj, nikako nemojte voziti. Također, izbjegavajte sol, kofein, pušenje i alkohol.

7. Hipoglikemija

Ako vam je razina šećera u krvi niska, lako je moguće da će vam se vrtjeti u glavi. Osim toga, preznojavat ćete se ili se općenito osjećati neugodno. Past će vam tlak, a mogli biste se i onesvijestiti. Ako ste dijabetičar, ovo može biti naročito opasno, a loše vam može biti i od preniske i od previsoke razine šećera u krvi. No, čak i ako niste šećeraš, previše posla ili iscrpljivanja, te sati bez hrane i pića, mogu vas dovesti do hipoglikemije.

Kako si pomoći: brzi šećer. Popijte malo soka od naranče ili pojedite energetsku pločicu. Možete i malo ugljikohidrata – kruh od cjelovitog zrnja s malo džema. Imajte pri ruci nešto slatko, bombone ili čokoladu. Takva hrana sadrži dovoljno šećera da vam ujednači razinu šećera u krvi.

8. Nizak tlak

Iako će vam liječnik najvjerojatnije preporučiti da pokušate sniziti krvni tlak, on može biti i prenizak. Općenito, kad je prva vrijednost ispod 100, a druga ispod 60, znači da vam je tlak prenizak. Za ljude kojima je tlak stalno u okviru ovih vrijednosti, to nije problem. Ali ako vam tlak naglo padne (zbog dehidracije, srčanih smetnji, endokrinoloških problema ili infekcija), možete osjetiti vrtoglavicu.

Kako si pomoći: obzirom na razlog niskom tlaku, liječnik vam može ponuditi različita rješenja. Možda ćete morati jesti više soli ili piti više vode. Također, možda ćete morati nositi čvrste čarape, kako bi se spriječilo da vam sva krv ide u noge. Također, postoje i lijekovi koji dižu krvni tlak.

Poziv liječniku

Najčešće vrtoglavica nije ozbiljan problem, ali može biti. Svakako nazovite liječnika osjetite li nešto od sljedećeg:

– nesvijest ili gubitak pamćenja

– bol u prsima

– jaku glavobolju

– poremećaj vida ili govora

– iznenadni gubitak sluha

Ovo mogu biti i simptomi srčanog ili moždanog udara, no tek pet posto svih pojava vrtoglavica ima ovako ozbiljne uzroke.

Riješite se glavobolje i migrene – zauvijek!

Placebo efekt – može li nas izliječiti pozitivna sugestija?

Ups, što ako ste sinoć malo pretjerali s alkoholom?

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads