Jagode, tako ukusne i tako zdrave…

Tople dane volimo iz niza razloga, a jedan od njih je svakako i činjenica da počinje sezona jagoda! Ovo ukusno voće popularno je u raznim oblicima; od kušanja svježih plodova, do pekmeza ili pak sredstva za ljepši osmijeh (da, ne šalimo se). Nas je ipak najviše zanimalo koje su zdravstvene dobrobiti jagoda. I puno su veće nego biste pomislili.

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

Bogate su vitaminom C, potrebnim za proizvodnju kolagena. A kolagen koži daje elastičnost. Jagode također sadrže pelagičnu kiselinu koja sprječava uništavanje kolagena i inflamaciju u stanicama kože, dva faktora najodgovornija za stvaranje bora.

Konzumiranje jagoda dokazano snižava LDL (loši) kolesterol u tijelu. Sudionici studije koja to potvrđuje su jeli 450 grama jagoda dnevno, što je prilično velika količina, ali u jednoj drugoj studiji pozitivan učinak na kolesterol je primijećen sa samo 10g suho-smrznutih jagoda. Jagoda ima dosta vlakana, a i solidan udio kalija, oboje dokazano dobro za srce i krvni pritisak. Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

1) POMAŽU MRŠAVLJENJU

Ako želite dotjerati liniju prije ljeta, jagode vam mogu pomoći u tome. Ovo voće sadrži antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin također povoljno utječe na kratkotrajno pamćenje.

2) UBLAŽAVAJU BOL

Dokazano je da jagode imaju antiupalno djelovanje koja ublažavaju bol. Istraživanja su pokazala da jagode smanjuju markere upale, a preporuka je konzumirati ih tri puta tjedno kako biste smanjili rizik od upala. Dakle, sjajno je što djeluju i preventivno.

3) IMAJU ANTIKANCEROGENO I ANTIALERGIJSKO DJELOVANJE

Dokazano je da jagode imaju antikancerogeno djelovanje. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost množenja. Osim toga, fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergijska svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biokemijskih procesa, koji su povezani s alergijskim reakcijama. Ipak, iako pomažu osobama s alergijama, postoje ljudi koji su alergični baš na njih. Nažalost.

4) POMAŽU U BORBI SA ŠEĆEROM

Iako su postojale određene nedoumice trebaju li ljudi s povišenim šećerom jesti jagode ili ne, nedavna studija pokazala je da jagode zapravo reguliraju nivo šećera u krvi. Čak 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi.

5) USPORAVAJU STARENJE

Jagode su izuzetno bogate antioksidanatima. Toliko da se nalaze na četvrtom mjestu po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom antioksidansa. Oni su važni za naš organizam jer štite tijelo od slobodnih radikala, koji nisu samo izazivači mnogih bolesti, već ubrzavaju i starenje kože. A svi želimo lijepu kožu bez bora.

Zgodne činjenice o jagodama

  • jagode imaju više vitamina C nego naranče i limuni (ako se usporede za istu težinu)
  • spadaju među 5 voćki najbogatijih antioksidansima
  • jagode čak sadrže i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u svojim sjemenkama)
  • dobre su za osmijeh jer sadrže prirodne kiseline koje mogu izbijeliti zube
  • na prosječnoj jagodi ima oko 200 sjemenki
  • jagode se mogu razmnožavati sjemenom, cijepljenjem, dijeljenjem grmova i vriježama
  • zahvaljujući tradiciji, tijekom wimbledonskog teniskog turnira pojede se oko 27.000kg jagoda

Pekmez od jagoda bez šećera i konzervansa:

Sastojci:

– 1 kg jagoda

– 60 ml limunovog soka

– 3 žličice naribane korice limuna

– 70 g meda

Postupak:

  1. Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.
  2. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.
  3. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 45 minuta kuhanja, džem je gotov. Ostavite ga da se ohladi i džem od jagoda spreman je za konzumaciju. Džem čuvajte na hladnom mjestu (u smočnici ili hladnjaku)

Jagode za izbjeljivanje zubiju

Potrebno vam je:

2 zrele jagode srednje veličine

1 čajna žličica sode bikarbone

Zdjelica

Mekana četkica.

Priprema:

  1. Zgnječite jagode uz pomoć vilice, dok ne dobijete pastu.
  2. Dodajte 1 žličicu sode bikarbone i pomiješajte (smjesa će postati pjenušava).
  3. Uzmite malo smjese na četkicu za zube i utrljajte kružnim pokretima, i to vrlo nježno, kako ne biste oštetili zubnu caklinu. Postupak ponovite 2-3 puta tjedno!
Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.