Prekomjerno znojenje i kako ga spriječiti

Na sam spomen riječi znojenje, mnoge se žene jednostavno – preznoje. Ne samo zbog sunca, ljeta i visokih temperatura, već zbog onog kontinuiranog znojenja tijekom cijele godine. No, idemo redom… Znojenje je normalan imunološki odgovor na infekciju, kada tijelo podiže temperaturu pokušavajući ubiti bakterije ili virue. No, važno je provjeriti krije li znojenje i neki kronični zdravstveni problem.

Kod hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače, kad ona proizvodi previše hormona, može doći do neprestanog znojenja jer se potiče i rad žlijezda znojnica.

Prekomjerno znojenje

Zdravstveni problemi koji mogu izazvati prekomjerno znojenje su:

Hipoglikemija – pad razine šećera u krvi

Znojenje može biti znak hipoglikemije – pada razine šećera u krvi. Iako se obično povezuje s dijabetesom, može se dogoditi i kod zdravih osoba u slučaju preskakanja obroka. Tijelo, očekujući hranu, proizvodi inzulin, hormon potreban za regulaciju količine glukoze koja iz hrane ulazi u krv. Preskočimo li obrok, nedostatak glukoze u krvi aktivira oslobađanje adrenalina jer tijelo ulazi u stanje preživljavanja i počinje znojenje. Ostali simptomi niske razine šećera u krvi mogu uključivati glad i lupanje srca.

Rješenje: Za trenutačno povišenje razine šećera u krvi, pojedite šaku malih slastica, najbolje bombona s fruktozom koje je dobro uvijek imati uz sebe ili, još bolje, energetsku ploćicu. pNakon toga biste trebali pojesti normalan obrok koji će razinu šećera održati stabilnom. Izbjegavajte čokoladu jer njena masnoća smanjuje apsorpciju glukoze u stanicama, pa će vam trebati više vremena da se osjećate bolje.

Problemi sa štitnjačom

Stalno znojenje jedan je od glavnih simptoma pretjerano aktivne štitnjače ili hipertireoze. Štitnjača proizvodi hormon koji kontrolira brzinu kojom tijelo koristi svoje energetske zalihe te osjetljivost na druge hormone. Kod hipertireoze, odnosno pojačanog rada štitnjače kad ona proizvodi previše hormona, može doći do neprestanog znojenja jer se potiče i rad  žlijezda znojnica. Hipertireoza, uz znojenje, dovodi do gubitka težine i lupanja srca. Imate li ove simptome, a dosad niste imali problema sa štitnjačom, obavezno se javite liječniku.

Rješenje: Lijekovima se može sniziti razina hormona, no liječenje može potrajati i do mjesec dana do prvih znakova poboljšanja. No, ono može nastupiti i ranije. Beta-blokatori imaju utjecaj na lupanje i povećan broj otkucaja srca, budući da funkcioniraju blokirajući oslobađanje hormona adrenalina i noradrenalina.

Hiperhidroza

Većina osoba proizvodi litru znoja dnevno, a tijekom vježbanja ili na vrućini, još i više. Znojite li se i kad su temperature niske ili kada ne postoje okidači, možda patite od hiperhidroze. Osobe koje pate od prekomjernog znojenja proizvode i do deset puta više znoja. Stalno se osjećaju mokri, a to može postati još gore s višim temperaturama, vježbanjem ili napadom anksioznosti. Vjeruje se kako je uzrok prekomjeran broj živčanih signala koji putuju iz mozga u žlijezde znojnice.

Rješenje: Može pomoći korištenje dezodoransa s aluminij-kloridom koji blokira znojne žlijezde. Međutim, to može izazvati i iritaciju. Učinkovite su i injekcije botoksa kojima se blokiraju živčani impulsi koji kontroliraju znojne žlijezde.

Idiopatska hiperhidroza

Poremećaj kod kojeg se znojenje pojavljuje samo po sebi, odnosno nije simptom neke infekcije, neurološke ili krvožilne bolesti. Uzrokuje nekontrolirano i pojačano znojenje tijekom dana i noći koje se može manifestirati samo na jednom djelu tijela, poput pazuha, ali i na cijelom tijelu.

Srčani udar

Znojenje i osjećaj nesvjestice mogu biti znak upozorenja prije srčanog udara. Može se najprije osjetiti bol u prsima ili se simptomi mogu pojaviti nakon vježbanja. Ostali simptomi uključuju stiskanje, tešku bol u prsima koja se može širiti od grudi prema licu, vratu, rukama i leđima.

Ovakva vrsta znojenja uzrokuje nagli pad broja otkucaja srca i krvnog tlaka. Može se pojaviti i ako je osoba u teškim bolovima, pati od moždanog krvarenja što uzrokuje jaku glavobolju ili akutne upale slijepog crijeva koju prati mekoća i oštra bol u donjem desnom dijelu abdomena.

Rješenje: Osoba koja sumnja na srčani udar treba što brže doći do bolnice. Dok čeka hitnu pomoć, trebala bi sjesti u udoban položaj i, osim ako nije alergična, polako uzeti 300 mg aspirina. To će pomoći da se razrijedi krv, smanji stvaranje krvnih ugrušaka i spriječiti ugrušak koji sprječava širenje arterije.

Lijekovi

Znojenje može biti nuspojava antidepresiva, budući da oni povećaju razinu hormona stresa poput noradrenalina koji potiče prekomjerno znojenje. Mogu ga uzrokovati i lijekovi za krvni tlak, lijekovi protiv prehlade i gripe koji sadrže pseudoefedrine, tablete željeza i antibiotici. Prekid terapije jakim lijekovima protiv bolova ponekad također može uzrokovati znojenje.

Rješenje: Osobama koje pate od depresije može pomoći vježbanje ili relaksacija. Kofein povećava krvni tlak i ubrzava rad srca, pa se znojenje može pogoršati.

Hormonalna neravnoteža

Noćno znojenje u žena znak je menopauze, iako nije poznato zašto smanjena razina estrogena ima takav učinak, osobito noću. Znojenje može biti pojačano neposredno prije ili za vrijeme menstrualnog ciklusa, jer su tada razine estrogena najniže.

Rješenje: Alternativni prirodni lijekovi, poput crvene djeteline, pomažu ženama kod znojenja u menopauzi. Biljka je bogata fitoestrogenima koji oponašaju estrogen. Ako prirodni lijekovi ne pomognu, konzultirajte se s liječnikom oko terapije zamjenskim hormonima. Noćno znojenje potencirano je i konzumiranjem alkohola.

Noćno znojenje

Mnogi se usred noći bude oznojeni, ne znajući  i zašto je do preznojavanja došlo. U slučaju da se sjećate sna ili noćne more iz koje ste se probudili, vjerojatno znate što je uzrok preznojavanju. No, ako se ne sjećate, skrivenih razloga može biti puno. Neki od njih su i zdravstvena stanja koja traže adekvatno liječenje.

Tijekom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav. Oko četiri sata ujutro temperatura se kod nekih osoba spušta i zatim odmah naglo diže, što može biti uzrok noćnog znojenja.

Također, znojenje tijekom sna normalna je pojava ukoliko previsoka temperatura u spavaćoj sobi ili smo se previše utoplili pokrivačima. Uzrok mogu biti i sintetičke spavaćice ili pidžame, odnosno odjeća za spavanje od materijala “koji ne diše”, kao što je poliester.

Noćne more

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSP-u, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju. Vrlo je važno da u tom slučaju kontaktirati liječnika.

Istraživanje provedeno 2004. godine, a objavljeno u magazinu Annals of Family Medicine, uključivalo je 2,767 odraslih osoba, a pokazalo je kako se čak 41 posto njih susreo s noćnim znojenjem tijekom prošlog mjeseca. Od tih 41%, 23% se preznojavalo samo tijekom spavanja, a u 18% posto osoba preznojavanje se pojavilo i tijekom dana. Najviše slučajeva preznojavanja pojavljivalo se kod osoba između 41. i 55. godine života, uglavnom kod žena.

Apneja

Smatra se kako se rizik od apneje, poremećaja spavanja, u počecima menopauze povećava i do 10 puta zbog gubitka ženskih spolnih hormona, estrogena i progestrona. Patite od noćne apneje, nije čudno što dolazi do preznojavanja, jer u tom slučaju dolazi do poteškoća s disanjem. Budite li se često s glavoboljama i suhim grlom i ako ste ostatak dana vrlo loše raspoloženi, najvjeroajtnije se radi o tome da na kratki period prestajete disati tijekom sna.

Kada posjetiti liječnika?

Liječnika svakako posjetite ako vam noćno znojenje ometa kvalitetan san i ako se preznojeni budite svaku noć. Pogotovo je važno da posjetite liječnika ako se pojave drugi simptomi, poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, odnosno drugih simptoma navedenih zdravstvenih stanja.

Kako smanjiti prekomjerno znojenje?

Pretjerano znojenje se može smanjiti ili ublažiti do razine da nećete više osjećati neugodu i nervozu u situacijama u kojima biste se inače znojili.

Odjeća

Ako želite smanjiti znojenje, pazite na to kakvu odjeću nosite. Nikako ne nosite odjeću od umjetnih materijala. Najbolje bi bilo da nosite materijale kao što su pamuk, lan ili vuna jer imaju veliku moć upijanja. U poliesterskoj odjeći koža neće disati što će zadržavati znoj i toplinu na koži i samo pojačavati mokre mrlje.

Prehrana

Pojedine namirnice doprinose pojačanom znojenju. Izbjegavajte pretjerano ljutu, masnu i začinjenu hranu. Alkoholna pića i kofeinski dodaci također pojačavaju znojenje jer dehidriraju tijelo.

Hidratizacija

Znojenjem tijelo gubi veliku količinu tekućine i elektrolita, posebice kalija. Za vrijeme ljetnih mjeseci, ali i prije situacija u kojima biste se mogli znojiti, kako bi smanjili znojenje, pijte puno vode. Usto, konzumirajte namirnice bogate kalijem, kao što su banane, naranče, rajčice i krumpir.

Čaj od žalfije ima svojstvo smanjivanja prekomjernog znojenja. Osim što tijelu daje potrebnu tekućinu, ovo je adstrigentna biljka i mogu je koristiti i stari i mladi. Ovaj čaj često se preporučuje u količini do litru dnevno, posebice kod žena u menopauzi. Slično svojstvo imaju i list oraha, list dunje, kora hrasta. Čaj možete piti ili ga koristiti kao kupku za stopala ili ruke.

Tuširanje

Znojno tijelo nije ugodno, ali pretjerano znojenje tijela i ispiranje učinit će situaciju još gorom. Pretjeranim tuširanjem skidate potreban zaštitni sloj sa svoje kože i činite suprotno, sušite kožu i tjerate je na stvaranje masnoća i tekućine. Pri tuširanju možete koristiti antibakterijski sapun koji će smanjiti količinu bakterija na koži. Nakon tuširanja nemojte se brisati ručnikom, već upijajte vodu sa sebe laganim pokretima.

Depilacija

Najvidljiviji dio tijela kada se oznojite je ispod pazuha. Kako biste održali higijenu, ali i kako bi se područje brže sušilo, riješite se dlačica na mjestima na kojima se jače znojite. Najednostavniji način kako smanjiti znojenje je obrisati znojno područje vlažnom ili suhom maramicom, a to je zasigurno lakše ako na tom mjestu nema mokrih dlačica.

Riješite se glavobolje i migrene – zauvijek!

Placebo efekt – može li nas izliječiti pozitivna sugestija?

Ups, što ako ste sinoć malo pretjerali s alkoholom?

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads