Anđelka Subašić: Odnos Crkve i astrologije nekad i danas

Smatra se kako postoji antagonizam između Crkve i astrologije. Danas mnogi kršćani misle da je astrologija nešto protivno religiji i vjeri u Boga. Pa, zar bi se netko kao nevjernik ili ateist mogao baviti astrologijom, proučavanjam utjecaja planeta na život na Zemlji i na čovjeka? Ako ne vjerujete u energiju, u svemir (to zovemo Bog), u zakon djelovanja i posljedica, u višu svijest – kako biste se mogli uopće baviti zvjezdoznanstvom ili astrologijom? Nije čak stvar u samoj vjeri, već i u znanju. Sasvim sigurno se ozbiljna astrologija uklapa u vaš i moj svjetonazor, u vašu i moju vjeru u Boga, u dobro, u čovjeka. Za početak vam želim skrenuti pozornost kako je to bilo kroz povijest.

Astrologija i religija imaju isti pristup čovjeku, baziraju se na istim etičkim principima. Astrologija uvažava i podržava svaki oblik vjere koju kao osoba prakticirate.

Astrologija kroz povijest

Mezopotamija je dolina između Tigrisa i Eufrata, područje današnjeg Iraka. Ona označava početak nekoliko kultura i civilizacija. Sama ta civilizacija nastala je oko 4000. g.p.k. osnivanjem sumerijskih gradova-država. Prvi monarh Babilonskog carstva (koje je nastalo 1830. g.p.k.) bio je Hammurabi. Najpoznatiji astrolog tog vremena bio je Danijel, a savjetovao je babilonskog cara Nebuchadnezzara i perzijskog osvajača Cyrusa. Ta je činjenica potvrđena u Bibliji oko 150. g.p.k.

Prvu školu astrologije u drevnoj Grčkoj osnovao je svećenik Berosus. U vrijeme Ranog kršćanstva astrologija se smatrala poganom vještinom zbog grčkih filozofa koji nisu bili kršćani, a kasnije su je prihvatili gnostici, koji su također bili protiv svećenika.

Neoplatonizam je prihvaćao astrologiju jer je Platon tretiran kao ‘počasni’ kršćanin. Toma Akvinski u 13. stoljeću pomiruje Crkvu i astrologiju kompromisom kako čovjekovim tijelom upravljaju zvijezde, ali dušom upravlja Bog.

Prirodna, poljoprivredna i medicinska astrologija bile su prihvaćene. One odbačene od strane Crkve bile su natalna astrologija (bavi se pojedincom), horarna (astrologija trenutka koja odgovara na konkretna pitanja) i elekciona astrologija (bavi se odabirom datuma pogodnih za početak važnih događaja u životu: krunidba, kamen temeljac, vjenčanje itd). Njih je zabranio Papa 1586-1681.

Nijedna Crkva kroz povijest nije bila bez upliva astrologije, ove ili one vrste/grane. Prakticirana je čak i u vrijeme inkvizicije. Papa Pavao III koristio je elekcionu astrologiju za svoju audijenciju. Julije II čak je pomoću elekcione astrologije odredio datum postavljanja svoje biste. U protestantizmu je također postojala astrologija, iako sam Martin Luther nije bio zadovoljan efektima predikcija.

Važno je naglasiti kako nijedan astrolog nije bio optužen zbog prakticiranja astrologije u vrijeme inkvizicije. Neki su progonjeni zbog korištenja magije, kao što je npr. Nostradamus. Progonjeni su oni koji su predstavljali prijetnju monopolu Crkve u teološkoj istini. Od strane same Crkve kroz povijest su više stradavali teolozi i znanstvenici. U moderno doba astrologija je najviše osporavana od znanosti, kao što je i znanost osporavana od strane Crkve.

Astrologija i Crkva danas

Današnja Crkva protivi se astrologiji koliko i prije u smislu toga da tijelo jest pod utjecajem zvijezda, ali da dušom upravlja Bog, koji odlučuje u kojem ćemo trenutku umrijeti i otići Njemu. No, današnji, suvremeni svećenici preuzimaju ulogu psihologa i psihoterapeuta i upućuju svoje vjernike da potraže njihovu pomoć. Crkva bi htjela barem jedan dio astrologije vratiti pod svoje okrilje.

Pojedini svećenici osvrnut će se na astrologiju kao na površnu manipulaciju u kojoj nema dubine ni istine, govoreći vjernicima da ne vjeruju u horoskope. To je stav pojedinaca i vjerujem da je on sam po sebi površan i nespretan zbog nepoznavanja same astrologije.

Astrologija i religija imaju isti pristup čovjeku, baziraju se na istim etičkim principima. Astrologija uvažava i podržava svaki oblik vjere koju kao osoba prakticirate.

Veliki godišnji horoskop 2018

Znate li kako podznak utječe na vas?

Horoskop za svibanj 2018 by Andelka Subašić

Želite li razgovarati o vlastitoj konkretnoj situaciji, dvojbi ili izazovu u poslu i ljubavi, obratite se na tel.: 060 607 607

Email:

Web: http://www.andelkasubasic.com/

WordPress Ads