Žensko zdravlje počinje u zdjelici

Naše tijelo dizajnirano je tako da preko osjetila doživljava unutarnji i vanjski svijet. Na žalost suvremeni život previše nas usmjerava na ono što nas okružuje, na stvaranje i zadovoljavanje materijalnih potreba i odvaja nas od nas samih. U tom prebrzom svakodnevnom ritmu života zaboravljamo na uspostavljanje ravnoteže između uma, osjećaja, duha i tijela. Previše sjedenja, lošeg držanja, nepravilnog disanja, nedovoljno kretanja, višak kilograma, hormonalni dizbalansi i slično, samo su neki od razloga koji dovode do pada naše vitalnosti, ubrzanja procesa starenja te uz djelovanje sile gravitacije mijenjaju naše tijelo na fizičkoj i organskoj razini.

Mišići zdjeličnog dna predstavljaju jezgru našeg organizma, snažnu potporu okolnim organima te spoj između stopala, trupa i plućne dijafragme. Njihova slabost i nefunkcionalnost tako utječe na energetsko, hormonalno, organsko, emocionalno i fizičko stanje tijela.

„Nemamo vremena biti bolesni“

Od urinarne inkontinencije različitog intenziteta pati svaka četvrta žena između 35. i 45. godine i trećina svih žena starijih od 60 godina. No, pretpostavlja se da su rezultati ozbiljniji, jer se jako malo žena iskreno obrati svojim liječnicima i zatraži stručnu pomoć. Uglavnom iz iskustva u radu s ženama i muškarcima, sve s čime se susrećemo pripisujemo normalnim životnim situacijama ili godinama, koristimo pomagala, lijekove, ali i predložene operativne zahvate, sve s ciljem da se brzo ˝pokrpamo˝ i vratimo u život. Jer kako kažu mnogobrojne reklame, ˝nemamo vremena biti bolesni˝ i nemamo vremena za ulaganje u vlastiti trud i angažman, povjerenja da omogućimo tijelu kroz vlastitu inteligenciju regenaraciju i oporavak.

Mišići zdjeličnog dna predstavljaju jezgru našeg organizma, snažnu potporu okolnim organima te spoj između stopala, trupa i plućne dijafragme.

Uzroci problema urogenitalne regije naujčešće su:

trudnoća,

– vaginalni porod,

– nekretanje,

– debljina,

– fizički rad,

menopauza,

– kronični kašalj,

– opstipacije (zatvor),

– česte upale mokraćnog mjehura, prostate kod muškaraca,

– odstranjenje maternice, prirođene nepravilnosti i druge bolesti.

Vitalnost za sva životna razdoblja

Ako cijelo tijelo gledamo kao prekrasan i savršen dom u kojem živimo, onda je zdjelica kat koji povezuje cijelu zgradu s temeljima (nogama). U zdjelici je začet naš život. Ona je pružala podršku i zaštitu dok smo se razvijali u maternici. I, na kraju, svojim je transformacijskim sposobnostima omogućila da dođemo rođenjem na ovaj svijet.

Zato je važno voditi brigu o zdravlju zdjelice iznutra, ali i izvana preko živaca, vezivnog tkiva i mišića. Jer, u njoj leži sveukupno naše zdravlje, hormonska ravnoteža i vitalnost.

Zdjelično dno čine slojevi mišića i vezivnog tkiva. Oni zajedno s koštanim okvirom daju važnu potporu kralježnici, zdjeličnim organima i svim katovima tijela iznad. Na nju osim težine gornjeg dijela tijela konstantno djeluje i sila gravitacije. Sve se pogoršava lošim držanjem, izguranom glavom prema naprijed, lošim automatizmom disanja, viškom kilograma, neosviještenim i neurološki uspavanim mišićima nogu, zdjeličnog dna, stražnjice, trbuha i leđa.

Body tehnika i zdravlje zdjelice

Body tehnika već više od pet godina istražuje, znanstveno dokazuje i vrlo uspješno pomaže u rješavanju različitih problema. Od prostatitisa, impotencije i inkontinencije do prolapsa maternice svojim integriranim, cjelovitim i specifičnim pristupom. Body tehnika je cjelovita filozofija vježbanja, koja poštujući individualnost, osobnost i trenutno stanje zdravlja traži rješenja preko pokreta kako bi se unaprijedilo psiho- fizičko, ali i duhovno stanje osobe u cjelini.

Originalna Body tehnika za tijelo i um

Posljednji rezultati pilot istraživanja Kineziološkog učilišta body tehnike i tvrtke Hartmann provedeni su na ženama između 34 i 78 godina. Pokazuju da se uz redovito vježbanje, kroz osam tjedana, inkontinencija kod testiranih žena smanjila za 33%. Zadovoljstvo seksualnim životom povećalo se za 38%, bolovi u leđima, zdjelici i trbuhu smanjili su se za 21%, a dnevna napetost, umor i nelagoda u zdjeličnom dnu vježbanjem umanjila se za 29%.

Statistički svaka četvrta žena i osmi muškarac pati od urinarne inkontinencije. Međutim, realno stanje je još ozbiljnije jer veliki broj osoba ne shvaća problem, ne traži savijet liječnika ni pomoć.

Provedeni rezultati predstavljeni su na javnoj tribini u Puli gdje se govorilo o zdravlju zdjelice, različitim uroginekološkim problemima i inkontinenciji. Također, bilo je riječi i o tome kako medicinska struka liječi i rješava probleme, a kakva iskustva iz prakse i rezultate istraživanja imamo mi, PBS Centar sportske izvrsnosti, sa specijaliziranim programom Body tehnike za zdjelično dno.

Edukacija i pravilno vježbanje

Na tribini su gosti predavači bili mr.sc. Saša Djukanović, dr.med., specijalist ginekologije i porodništva, ginekolog; magistra kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina inovatorica Body tehnike, magistra kineziologije i master body instruktorica Atja Begonja te viša trenerica fitnesa i verificirana body instruktorica Morena Poglajen Carić.

Predstavljene su jedinstvene, dosad nepoznate specifične vježbe body tehnike s malim lopticama za poboljšanje osviještenosti i cirkulacije područja zdjeličnog dna, integrirane s pravilnim disanjem, pravilnim držanjem i povezane s cijelim tijelom. U samo deset minuta u sjedećoj poziciji prisutni su osjetili postojanje i bolju povezanost s tim dijelom sebe.

Istražili smo sve što morate znati o bolovima u leđima 

Zašto se debljamo baš u području trbuha 

Povratak prirodi

Morena Poglajen Carić

PBS Centar sportske izvrsnosti Pula – Sunset centar Medulinska 41 Pula, Croatia http://sunset-centar.com/

WordPress Ads