Povratak prirodi

Vikendi su savršeni za boravak u prirodi. Neki će možda uživati u šetnjama uz more, dok će se drugi zaputiti u planine i uživati u svježem planinskom zraku. U svakom slučaju, boravak u prirodi je ljekovit, vraća izgubljenu energiju koju smo u toku tjedna potrošili na poslu, utječe na naše pozitivno raspoloženje i jednostavno – opušta. Dok će neki samo mirno sjediti, meditirati i opuštati se, oni drugi će svoj boravak u prirodi provesti aktivnije, a mi vam predlažemo neke od načina kako vježbati u najprirodnijem okruženju.

Planine zovu i ja moram poći!
John Muir

Priroda nam pruža bezbroj mogućnosti da svoje tijelo prisjetimo na neke davno naučene obrasce kretanja. Jeste li znali da tijelo zaboravlja sve ono što ne koristi? Zaboravlja datume, imena, događaje, činjenice, ali isto tako zaboravlja pokrete koje smo naučili u svom intenzivnom motoričkom razvoju kao djeca. Hodanje, podizanje, spuštanje, preskakanje, prelaženje i obilaženje prepreka jednostavno poprime neki drugačiji način izvođenja, odrađuju ih mišići kojima to nije zadatak, a u nama izazivaju nesigurnost, nepovjerenje, strah i nelagodu. Poražavajuće je da se ovakvi problemi u kretanju dešavaju i našoj djeci, a ona nisu ni približno naših godina. Spriječiti propadanje, zaborav i nelagodu možemo s vrlo malo truda i svakodnevnog izazova i to tako da par puta kroz dan budemo potpuno osviješteni na pravilno koračanje, pravilno spuštanje i podizanje sa stolice, spuštanje rukama prema podu ili da u prirodi pronađemo rekvizit i probudimo dijete u sebi te oprezno prisjetimo mozak i tijelo da se može pokretati i gibati kao nekada. Uvijek krenite od jednostavnijeg ka složenijem kretanju jer cilj je probuditi uspavano tijelo.

 

Uspravnog tijela na udisaj jednom nogom zakoračite na panj (stopalo i koljeno moraju biti u liniji kuka iste noge) te se snagom mišića nogu, trbuha i leđa podignite na uzvišenje s rukama bočno u visini ramena. Penjanje završite na obje noge ili na jednoj kao na slici. U oba slučaja će vaša ravnoteža biti u funkciji. Izdisajem nogu koja je u zraku opružite ispred tijela dok se ravnih leđa spuštate u mali polučučanj na stojnoj nozi ravnih leđa i s rukama ispred tijela. Obrnutim putem se spustite na pod i ponovite drugom nogom. Četiri do šest puta naizmjenično.

 

Nastavite iz prethodne vježbe iskorak na povišenje jednom nogom na udisaj, izdisajem stražnju nogu podignite iza sebe u zrak i istovremeno suprotnu ruku ispred sebe u visinu uha tako da tijelo oblikuje dijagonalu. Osjetit ćete mišiće nogu, leđa i stražnjice. Na novi udisaj spustite stražnju nogu na pod, prednju opružite na povišenju, a trupom kroz izdisaj napravite otklon u stranu noge na podu. Ponovite četiri puta jednom pa drugom nogom.

 

 

Popnite se na povišenje s nogama u širini kukova ili malo šire. Podignite ruke iznad glave i pokušajte se ravnih leđa spuštati u čučanj na udisaj. Ne pretjerujte s dubinom jer važno je da vam pete ostanu na podlozi, koljena ne smiju ići prema unutra, donji dio leđa mora ostati ravan, a ruke iznad glave. Izdisajem se vratite u uspravnu poziciju i udahnite, a na izdah se spuštajte u duboki pretklon na opružene noge. Dlanovima pokušajte dotaknuti podlogu ili otići još malo niže da istegnete cijelu stražnju skupinu mišića. Ponovite četiri do šest puta obje vježbe.

Nemoj nikada zaboraviti da se zemlja ushićuje na dodir tvog bosog stopala, a da vjetar žudi za igrom sa tvojom kosom.
Kahlil Gibran

Vježbanje na povišenju izazov je za vašu ravnotežu ali i suzbijanje  straha od visine te sprječavanje pada jer tijelo jednako reagira kroz mehanizme neovisno o tome jeste li dva centimetra ili dva metra iznad zemlje. Svakodnevno se često penjemo (stepenice, ljestve, ograde, zidići, stijene) spuštamo, provlačimo i prelazimo, a da bi ono bilo što pravilnije, bez korištenja čudnih pokreta i krivih mišića, važno je i kroz vježbe koristi slične ili iste obrasce kretanja.

 

Morena Poglajen Carić

PBS Centar sportske izvrsnosti Pula – Sunset centar Medulinska 41 Pula, Croatia http://sunset-centar.com/

WordPress Ads