Bolni spolni odnosi

Ako ste zdrava žena i zainteresirani za seks s partnerom, spolni odnos ne bi smio boljeti. No, do bolnog odnosa – u rasponu od neugode do probadajućeg bola – ipak dolazi i to ne nerijetko. Bolni spolni odnos (dispareunija) ne izaziva samo lokalnu neugodu i bol, već izaziva i nezadovoljstvo, frustraciju, razočaranost i nerijetko druge emocionalne probleme.

Zadovoljavajući spolni život važan je za jačanje slike o samoj sebi i vlastitog spolnog identiteta, za postizanje zadovoljstva i intimnosti u odnosu s partnerom. Srećom, za većinu bolnih odnosa postoji rješenje, a da biste ih znali pronaći, trebate ponajprije identificirati zbog čega se javlja bol i neugoda pri spolnom odnosu. Osim što se bol doživljava drugačije i na raznim mjestima, nije isto javlja li se pri svakom spolnom odnosu, u posljednje vrijeme ili iznimno rijetko.

Krenimo od najmanjeg problema.

Bol se javlja rijetko

Partnerovo spolovilo udara u vrat maternice

Ako ste primijetili da se bol u spolnom odnosu javlja samo u neke dane ili u nekim pozama (kad vam je partner straga ili sve vi na njemu) to je vjerojatno stoga što njegovo spolovilo udara u vrat maternice.

Vrat maternice možete i sami osjetiti. Ako čistim prstom gurnete niz rodnicu, na kraju ćete napipati nešto tvrdo, napeto i glatko – vaginalni dio vrata maternice. Imate li obdarenog partnera i žestoki ritam penetracije, mogli biste to osjetiti upravo na ovom mjestu.

Bol je posebno izražen ako imate upalu vrata maternice (cervicitis) te u dane poslije i prije menstruacije kad je vrat maternice niže položen.

Niste dovoljno vlažni

Zbog nedovoljnog interesa, umora, iscrpljenosti, nervoze, straha… mnogo je razloga zbog koji se ne osjećate baš najspremniji za spolni odnos, a ipak na njega pristajete. Nedovoljna vlažnost izaziva trenje i mikrooštećenja sluznice, te izaziva nelagodu i bol. Ako želite nastaviti sa spolnim odnosom, dajte partneru do znanja da vam je potrebna duža predigra.

Ako ni predigrom ne postižete zadovoljavajuću vlažnost (jer, primjerice, uzimate lijekove protiv alergije ili hormonsku kontracepciju), ne oklijevajte posegnuti za lubrikantom na bazi vode. Ako ga nanesete i na vanjske dijelove spolovila, i vi i partner mogli biste biti ugodno iznenađeni rezultatima.

Partner je iznimno obdaren

Ako je žena dovoljno opuštena i uzbuđena, njezina se rodnica produžuje u dovoljnoj mjeri da u nju penetrira penis bilo koje dužine i širine. Ipak, ako vam je ovo prvo takvo iskustvo, moguće je osjetiti manju bol. Do njega će ponajviše doći ako je žena nedavno imala upalu urinarnog trakta, ima maternicu u retrofleksiji ili endometriozu.

Bol se javlja u posljednje vrijeme

Zaboravljeni tampon

Dubinski bol pri penetraciji može biti izazvan zaboravljenim tamponom. Zvuči kao nešto što vam se ne može dogoditi, ali to je vrlo čest slučaj. Dovoljno je u trenutku strasti zaboraviti na tampon i već prva penetracija pogurat će ga dublje. Naravno, tampon se hitno mora izvaditi. Ako to ne možete sami, ni uz pomoć partnera, hitno k liječniku.

Vulvitis (upala stidnice)

Ako je bol slabijeg intenziteta i ograničen na područje stidnice i predvorje rodnice, moguće je da imate vulvitis. On može biti izazvan patogenim mikrobima, a može biti i posljedica preosjetljivosti na sredstva za održavanja higijene, neke lijekove ili sredstva za lubrikaciju.

Ako je bol lociran više ka stidnom brežuljku, moguće je da ga izaziva pritisak na koji upaljeni folikul dlake (folikulitis ili furunkuloza).

Kondilomi stidnice

Bradavice na stidnici ne moraju biti potpuno vidljive. One mogu biti ravne i u boji kože, pa svejedno izazivati lokalnu iritaciju. Ona onda izaziva nelagodu i peckanje pri spolnom odnosu, a izraženiji lokalni bol ako su kondilomi upaljeni.

Bartholinitis

Upala Bartholinove žlijezde i njezina odvodna kanala izaziva bol pri hodu i spolnom odnosu čak i kad nije vidljiva, odnosno i kad upaljeno područje nije nateklo.

Ozljede

Razne ranice na stidnici, u rodnici i na međici nastale mehaničkom ili kemijskom iritacijom mogu biti izvor bola razna intenziteta. Bol može izazvati i ožiljno tkivo nakon epizotomije.

Cistitis

Upala mokraćnog mjehura i mokraćovoda može stvarati osjećaj nelagode i reagirati bolno na penetraciju. Uz bol koji se osjeća u donjem dijelu trbuha, simptomatičan je i pojačan nagon za mokrenjem.

Vaginitis i cervicitis (upala rodnice i vrata maternice)

Svako upalno stanje rodnice i vrata maternice može reagirati bolom razna intenziteta. Bol se osjeća pri penetraciji i ostavlja osjećaj prigušena bola u donjem dijelu trbuha i kraće vrijeme nakon spolnog odnosa.

Problemi maternice

Upala maternice, razne dobroćudne novotvorine maternice te retrofleksija maternice mogu uzrokovati bol u donjem dijelu trbuha i križima.

Problemi jajnika i jajovoda

Upala jajnika i/ili jajovoda (upalna bolest zdjelice) izazivaju bolove u trbuhu i križima. Ciste jajnika također su vrlo često uzrok bola pri spolnom odnosu, posebno ako odaberete pozu u kojoj skraćen kut omogućuje da partnerovo spolovilo dosegne do jajnika.

Izvanmaternična trudnoća

Trudnoća smještena izvan maternice, najčešće u jajovodu, može prouzročiti jak oštar bol pri spolnom odnosu.

Problemi debelog crijeva

Bol i neugodu pri spolnom odnosu može izazvati i dugotrajna konstipacija i upaljeni hemoroidi.

Bol se javlja pri svakom odnosu

Endometrioza

Endometrioza je najčešći uzrok bolnog spolnog odnosa. Riječ je o bolesti kod koje sluznica maternice raste izvan svojih anatomskih granica. Ima žena kojima endometrioza ne stvara nikakve probleme, no većina će osjećati bol i napetost u donjem dijelu trbuha (što se pogoršava uoči i na početku menstruacije, a smanjuje na njezinu kraju) i bol pri spolnom odnosu. Liječenje je individualno, a može uključivati hormonsku terapiju ili operativni zahvat.

Suhoća i atrofija sluznice u menopauzi

Smanjenje razine estrogena u menopauzi dovodi do stanjenja vaginalnih stijenki i njihove atrofije, te smanjenja izlučivanja sluzi u rodnicu. Kao rezultat toga ona postaje podložnija oštećenjima, a spolni odnos otežan, neugodan i/ili bolan. Bol može biti lociran na stidnicu i rodnicu, najviše na predvorje rodnice. Pomoć pruža izdašna uporaba lubrikanata.

Vulvodinija

Vulvodinija nije često stanje, a karakterizira ga bol, nadraženost ili žarenje stidnice bez specifična uzroka. Problemi koji se javljaju mogu biti provocirani (npr. spolnim odnosom, stavljanjem tampona) ili neprovocirani ili čak kombinirani. Liječenje obuhvaća široku lepezu mjera: pojačana lokalna njega i primjena lijekova za ublažavanje bolova, dijeta sa smanjenim unosom oksalata i pojačanim unosom kalcijeva citrata, “biofeedback” i psihološka terapija.

Psihogeni uzroci

Razna psihička stanja mogu utjecati na želju i spremnost na spolni odnos te izazvati dispareuniju bez vidljivih specifičnih uzroka za to. Riječ može biti o jakom strahu (od trudnoće, od penetracije, od intimnosti i sl.), osjećaju srama ili grižnje savjesti, uvjerenjima, sjećanju na loša iskustva, traumama, preopterećenosti izgledom ili težnjom ka ostvarenju ideala i savršenstva i drugo.

Dispareunija se može javiti i kao ‘izgovor’ kad žena ne želi ili nije spremna za spolni odnos: ne želi partnera, ima drugih potreba, nema dovoljno privatnosti, osjeća se umornom, preokupirana je raznim brigama, želi promjenu…

Zadovoljavajući spolni život važan je za jačanje slike o samoj sebi i vlastitog spolnog identiteta, za postizanje zadovoljstva i intimnosti u odnosu s partnerom.

Hashimoto i trudnoća: 6 stvari koje MORATE znati

Lažna trudnoća: trudna ili ipak ne?

Zdrava trudnoća uz bolesnu štitnjaču

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads