Europski tjedan mobilnosti

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava . Ujedno i na pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Zagreb je i ove godine priredio bogat program.

Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:

•           organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja;
•           uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna;
•           obilježili su Dan bez automobila, 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).
 
„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija. Samo oni se mogu natjecati za nagrade EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.
 
Od njegovog pokretanja 2002., utjecaj EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI neprestano raste, kako diljem Europe, tako i u svijetu. U 2017. kampanja je srušila rekord u broju sudionika. Čak 2.526 velikih i malih gradova iz 50 zemalja organiziralo je aktivnosti tijekom ovog tjedna.
 

Dan bez automobila

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila, kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili više područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. Grad Zagreb tradicionalno zatvara za promet motoriziranih vozila središte Grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom u vremenu od 08,00 – 22,00 sata.
 
Svake godine EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti nosi slogan ‘Kombiniraj i kreni!‘ (Mix and Move). Njime  nas motivira na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas, ali i za okoliš najprikladniji.
 
Grad Zagreb dvanaestu godinu za redom organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti. I to zadovoljavajući kao ‘zlatni sudionik’ sva tri kriterija. A već od prve godine sudjelovanja je p, prema ocjenama posebnog stručnog žirija, kontinuirano uvršten među prvih deset najuspješnijih gradova.

S ponosom ističemo da je 2012. godine Grad Zagreb osvojio prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads