20 koraka prema naprijed – početak putovanja prema sretnijem JA

Slavni Argentinac, Jorge Bucay, širom svijeta poznat je kao voditelj grupnih terapija i kao uspješan pisac. Do sada objavio dvanaest uspješnica koje su prodane u milijunskim primjercima i prevedene na dvadesetak svjetskih jezika.

Otkad se počeo baviti pisanjem, Jorge Bucay pokušava svaku svoju riječ pretočiti u ideje, razmišljanja i prijedloge koje smatra korisnima i koji bi mogli pomoći drugima koji prolaze sličnim putevima. Kroz pisanje on pokušava učiniti isto što i tijekom čitave liječničke karijere: s jedne strane upaliti maleno svjetlo s nakanom da pomogne drugima da rasvijetle mračna područja u kojima se nalaze, i s druge strane ponuditi onu vrstu pomoći koja je i njemu samome bila potrebna u određenim trenucima u životu.

Ono što dolazi može biti i bit će bolje

Bucay svojim čitateljima predlaže mnogo korisnih savjeta, a mnogi su već i dobro poznati:

  • Ponoviti sve ono što si već naučio kako bi to dijelio s drugima.
  • Misliti na sebe kako bi poslije mogao misliti na druge.
  • Staviti “mogu” ispred “želim”.
  • Raskrstiti s vremenom u kojem smo ovisili o tuđoj brizi i o tuđoj odluci.
  • Pobrini se da osjećaš sve veću životnost.
  • Postani mudriji.

Nismo sami u pričama i konceptima koji nas tjeraju u našu ograničenu svijest. Mismo jedini koji žele sagraditi sebi sretnije živote, niti smo jedini koji imaju pravo to pokušati. Sve se može pojednostaviti i zakomplicirati, s motivom da nešto objasnimo ili kao pokušaj zbunjivanja i sakrivanja istine.

20 KORAKA PREMA NAPRIJED

Svrha pomoći je da pomaže, a ne da bude samo beskorisna informacija. Ne treba komplicirati stvarnost, već iz dana u dan činiti male korake kako bi nama i našoj okolini život bio ljepši. Tek nekoliko koraka dovoljno je za napredak, u smjeru vlastitog rasta i samoostvarenja. Koraci su već dobro poznati, a mi ih ponavljamo kako biste sami sebi potvrdili da prihvaćate izazov koji zači da ste spremni suočiti se s pothvatom da ponovno budete ono što jeste.

1. Trudi se upoznati samoga sebe

Upoznati sebe znači krenuti ispočetka. Postavite sami sebi tri egzistencijalna pitanja koja prate čovjeka od najdavnijih vremena, a javljaju se u svim drevnim kulturama: Tko sam? Kamo idem? S kim? Ta će tri pitanja baš uvijek spriječiti našeg suparnika/suparnicu da smatraju svojim pravom ili odgovornošću da odlučuju umjesto nas koji ćemo životni put izabrati. Ako ne upoznamo samoga sebe bit će nam nemoguće saznati tko smo, prepoznati sebe u svojim postupcima i preuzeti odgovornost za svaki od njih. Nikad nećemo jasno spoznati granicu između onoga unutra i onoga vani.

2. Odluči biti slobodan

Sloboda je, prema mišljenju Jorgea Bucaya, ni manje ni više nego mogućnost ili pravo koje svatko od nas ima kako bi mogao izabrati jednu opciju od onih koje se u određenom trenutku nude. Sloboda je sposobnost da biramo unutar mogućega. Potrebne su i hrabrost i čvrstina da se suočimo s cijenom koju će nam društvo gotovo uvijek željeti naplatiti zbog drskosti što mu se suprotstavljamo, zbog smjelosti što se proglašavamo slobodnima da odlučujemo za sebe, zbog bezočnosti što se oglušujemo na nepovredivost njegovih zapovijedi.

3. Otvori se ljubavi

Ne postoji samoostvarenje ako nismo u stanju osjetiti se voljenima i osjetiti da volimo nekoga, snažno, predano i bezuvjetno. Ljubav kojoj se moramo otvoriti naša je ljubav koju osjećamo svaki dan, moguća i svakodnevna. Ljubav je radost zbog samog postojanja voljene osobe.

4. Uživaj u smijehu

Unesite prijeko potrebnu dozu humora u svoj život. Naučite ustati sretni svakoga jutra unatoč svemu s čime ste suočeni. Smiješite se unatoč svojim ograničenjima, ali i unatoč povremeno ridikuloznim ograničenjima koja nam nameću običaji, pravila i osude koje nas sputavaju. Smijeh iskoristite u svrhu djelovanja, a ne kao sredstvo odbacivanja problema ili bježanja od njih. Suočite se sa svakim novim ix+zazovom s osmjehom na licu i vidjet žete rezultate.

5. Nauči bolje slušati

U Talmudu piše: “Imamo dva uha i samo jedna usta kako bismo imali na umu da moramo slušati dvostruko više i govoriti upola manje.” Zvuči jednostavno, ali je mnogima teško primjenjivo. Počnite slušati!

6. Uči učiti ponizno

Jedna od naopakih stvari koje smo uspjeli stvoriti, usvojiti i prenijeti jest uvjerenje da se rast i razvoj odvijaju preko onoga što posjedujemo i preko veličine sefa u kojem držimo novac. Ta je zbrka nastala u postindustrijskom druđtvu i prati nas stalno. Međutim, i žene i muškarci su mnogo više od tvrtke u kojoj rade, i pogrešno je vrednovati ih po tom ključu. Jezik nam može donijeti zbrku ako ne razjasnimo da govorimo o poniznosti, a ne o ponižavanju.

7. Uvijek budi sdračan

Lako je biti ljubazan prema onima koji su prema nama topli i puni poštovanja, ali možda nije tako jednostavno ljubazno se obratiti nekome tko nije ljubazan prema nama. Budite korak ispred i miroljubivo se smiješite čak i onima koji su ustali na lijevu nogu. Nitko ne dospije daleko bez ljubavi. Otvorite srce i um i uvedite pravilo lijepog ponašanja na svim razinama i na taj ćete način polako razbijati naučeni lanac ružnog ponašanja.

8. Odredi što je unutra, a što vani

Ako želimo stići do odredišta i ne želimo izgubiti smjer, moramo dati prednost važnijem pred manje važnim, moramo biti strpljivi u svojim zahtjevima i izdvojiti velike stvari od manjih.

9. Postani dobar prodavač

Prodavati u ovom smislu ne znači “prodavati sebe”, nego na još jedan način plasirati drugima najbolju informaciju tko sam ja i što dobro radim.

10. Biraj dobro društvo

Nitko ne dospijeva daleko bez ljubavi drugih, niti dospijeva ikamo ako zaboravimo svoje voljene. U svakodnevnoj strci s vremenom, kako ne bismo nešto propustili, prečesto izgubimo sebe, izgubimo druge, izgubimo pravi užitak dijeljenja nečega s prijateljima.

11. Bez predrasuda osuvremeni svoja znanja

Pogledajmo, odbacimo, otkrijmo, usavršimo i poboljšajmo sve u što smo nekad bili sigurni. Otvorimo umove za nove stvari i nova saznanja, pronađimo nove odgovore na stara pitanja, a neka nam staro rješenje pomogne u rješavanju novog problema.

12. Budi kreativan

Pokušajmo stvoriti nove mmodele i postupke kako bismo poboljšali stare proizvode, našli nova rješenja za stare probleme i nove odgovore za nepredvišene situacije.

13. Iskoristi vrijeme

Uložite svaku sekundu svoga vremena u najbolje za sebe i one koje volite. Ono što se dogodilo jučer ili prekjučer ostavite iza sebe. Danas je novi dan i iskoristite ga najbolje što možete.

14. Izbjegavaj ovisnost i vezivanje

Kada čovjek prolazi dugačak životni put proživljava lijepe, ali i teške trenutke. Osjeća da više tijelo neće izdržati, da se lomi i posustaje. Čovjek nailazi na razne kušnje i zaboravlja svoj cilj. Skloni smo na leđima nositi “ruksak” stvari koje su tu jer su nam nekada koristile, jer nas je netko zamolio da ih ponesemo, jer smo vjerovali da nam trebaju , neke stvari koje su tu, eto, za svaki slučaj. Ne shvaćamo da smo se natovarili nepotrebnim teretom koji nam ometa hod prema zadanom cilju. Nema neke filozofije – jednostavno se rijeđite tereta koji vam ne treba i krenite dalje!

15. Izlaži se samo dobro procijenjenim rizicima

Mnogi su rizici, kojih se toliko bojimo i koji katkad opasno uvjetuju naše ponašanje, zapravo beznačajni. Prave opasnosti nikada ne dolaze zbog gubitaka povezanih s ekonomskim ili materijalnim aspektima naših života. Izlažite se dobro procijenjenim rizicima i odbacite ono ponašanje i stav čija posljedica neće moći opravdati rizik kojem ste se izložili.

16. Nauči pregovarati o nužnim stvarima

Prečesto se pregovaranjem nazivaju razgovaranje, podvrgavanje, prepuštanje, zahtijevanje, popuštanje, raspravljanje, biranje ili podjela odgovornosti, postavljanje uvjeta, procjenjivanje nezadovoljstva ili jednostavno traženje odgovora. Naučite pregovarati samo u poslovima, u parnicama, u sukobima. U ljubavnim i bitnim odnosima promijenite glagol pregovarati kako biste izbjegli nesporazume.

17. Uspoređuj se s drugima, ali se ne natječi s njima

Povećajmo svoje sposobnosti i postanimo kompetentniji, a manje kompetitivni. Ne smijemo brkati zdravu želju da pokušamo biti najbolja osoba koja možemo biti i taštinu hraneći svoj ego time što smo porazili sve oko sebe.

18. Ne boj se neuspjeha

Kada se odreknemo nečega što želimo, kada odustanemo, kada se nešto ispriječi na putu, mnogi to nazivaju neuspjehom, riječ koju će većina doživjeti kao veliku osobnu katastrofu. Toliko smo ljuti na sebe, maltretiramo se i kažnjavamo kada nešto ne uspije kako smo htjeli. Osobni je razvoj najvažniji uspjeh u našem životu. Istovremeno je i cilj i izazov. No zaboravljamo najvažniju školu od svih: samo iz pogreške možemo nešto naučiti. Pogreška je važan i poželjan dio procesa učenja. Nemojte se bojati pogriješiti. Pasti pa se ponovno uzdignuti. Jači i sigurniji.

19. Kreni ispočetka

Na svome životnom putu sto puta dođemo do mrtve točke, do situacija u koje nas dovode pogreške zbog kojih se čini da nema povratka. U tim trenucima važno je sjetiti se upravo ovog koraka. Odluke da krenemo ispočetka!

20. Nemoj sumnjati u konačni rezultat

Vjeruj u svoje sposobnosti, darove i mogućnosti i postići ćeš željenni cilj.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads