11. Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, gradonačelnik Milan Bandić je 2. travnja na Cvjetnome trgu u društvu predstavnika udruga, roditelja i djece koja pate od autizma u zrak simbolično pustio stotinjak plavih balona. Zagreb se tako pridružio drugim svjetskim metropolama koje su obilježile 11. Svjetski dan svjesnost o autizmu.

U Hrvatskoj je oko 12.000 osoba s dijagnosticiranim autizmom, ali se procjenjuje da ih je znatno više.

Zahvalio bih djeci s autizmom i njihovim roditeljima. Zahvalio bih i Savezu udruga za autizam Hrvatske koji organizira ovu manifestaciju. Grad Zagreb je partner Udruge i svake godine surađujemo da bismo na najbolji mogući način obilježili ovaj dan. Ujedno, da bismo potaknuli sugrađane na razumijevanje onih koji od njega pate. Cilj nam je da Zagreb bude grad koji pruža jednake prilike svim svojim građanima. Izjavio je to gradonačelnik, koji je, ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Rana intervencija, edukacija i skrb

Lidija Penko, predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Hrvatske je istaknula kako postoji potreba za uspostavljanjem sustavnih usluga. One su neophodne autističnim ljudima. Npr. rana intervencija, edukacija i skrb o odraslima. Apeliramo na nadležna ministarstva i državna tijela da se posvete ovom problemu. Ujedno, i da ispunjavaju obaveze na koje su pristali potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Na Cvjetnome trgu postavljeni su štandovi s informativnim materijalima i brošure Saveza udruga. Brošure sadrže smjernice o postupanju kod sumnje na autizam, odnosno kad je već dijagnosticiran. Ovogodišnja manifestacija je organizirana pod motom Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo. Cilj joj je osvijestiti društvo i senzibilizirati ga na probleme djece i odraslih koji pate od autizma.
Podsjetimo, u Hrvatskoj je oko 12 000 osoba s dijagnosticiranim autizmom, ali se procjenjuje da ih je znatno više.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads