Učvrstite grudi vježbama joge

Svaka žena, čak i u zrelijim godinama, mašta o lijepo oblikovanim i čvrstim grudima. Osim starenja, još je nekoliko razloga koji dovode do spuštenih grudi bez tonusa. Mnoge se žene suočavaju s tim problemom i zbog drastičnog gubitka kilograma, pretjeranog pušenja, dojenja, nepravilnog držanja, kao i zbog sjedilačkog načina života.

U jogi postoje određene asane uz koje možete svojim grudima vratiti zdrav tonus te ih dodatno učvrstiti.

Pripadnicama ljepšeg spola nezadovoljstvo izgledom grudi stvara frustraciju. Često misle da se po tom pitanju ništa ne može učiniti i da je jedini spas – odlazak na operaciju. Ipak, to ne mora biti tako. Osim što će vaše grudi, uz redovito vježbanje, biti ljepše oblikovane jer će se učvrstiti mišići, i kapacitet vaših pluća će se povećati te će vaša kralježnica biti uspravna i čvrsta. Pravilno držanje koje se u jogi prakticira odigrat će veliku ulogu u lijepom izgledu vaših grudi.

Otkrivamo vam neke od najboljih joga asana za lijepe i čvrste grudi.

5 joga vježbi za čvrste grudi

1. Položaj ratnika (virabhadrasana)

Ovaj moćni položaj otvara i isteže prsni koš, kukove i ramena, a usto snaži i koljena.

Kako se izvodi:

Stanite u raskorak širi od širine kukova. Okrenite lijevo stopalo za 90 stupnjeva, a desno zakrenite malo prema unutra. Udahnite pa s izdahom savijte lijevo koljeno tako da bude točno iznad gležnja. Desno koljeno ostaje ispruženo. Ispružite ruke tako da prate liniju vaših nogu.

Okrenite glavu prema lijevoj ruci tako da pogledom pratite zapešće. Ostanite u položaju tijekom 5 dubokih udisaja i izdisaja. Ponovite 5-7 puta. Zatim izvedite položaj na drugu stranu, tako da savijete desno koljeno, pa ponovite vježbu i na ovu drugu stranu.

2. Položaj trokuta (trikonasana)

Kao i prethodni, i ovaj položaj otvara prsni koš.

Kako se izvodi:

Stanite u široki raskorak. Okrenite lijevo stopalo prema van za 90 stupnjeva, a desno lagano zakrenite prema unutra. S udahom ispružite lijevu ruku pa uhvatite lijevi gležanj ili palac. Desnu ruku ispružite prema gore tako da su vam obje ruke u istoj liniji te pogled usmjerite prema desnom dlanu.

Koljena i kralježnica vam trebaju biti ravni. Ostanite u položaju tijekom 5 dubokih udisaja i izdisaja. Ponovite sve na drugu stranu.

3. Položaj kobre (bhujangasana)

Bhujangasana ili položaj kobre isteže i jača abdominalne mišiće, kao i donji dio leđa. Usto, otvara i snaži prsni koš, čime se učvršćuju mišići grudi. Ovaj položaj također povećava plućni kapacitet.

Kako se izvodi:

Lezite na trbuh te stavite dlanove uz prsni koš. S udahom podignite prsni koš od poda. Ostanite u položaju barem 5 udaha i izdaha te se s izdahom polako spustite na prostirku. Ponovite barem 5 puta.

4. Položaj deve (ustrasana)

Ova asana povećava volumen pluća te jača toraks, zahvaljujući čemu grudi postaju čvršće.

Kako se izvodi:

Spustite se na koljena tako da su vam potkoljenice paralelne. Polako kroz udah uđite u backband te spustite dlanove na pete (stopala mogu biti savijena i pete podignute).

Lagano zabacite glavu prema natrag i osjetite kako se isteže cijeli prsni koš. U ovom položaju probajte kroz prsni koš malo „narasti“ prema gore. Ostanite u položaju tijekom 5 udaha i izdaha.

5. Položaj luka (dhanurasana)

Ovaj položaj otvara prsni koš i ramena te snaži mišiće leđa. Usto, pomaže učvršćivanju tkiva grudi te im dodaje volumen.

Kako se izvodi:

Lezite na trbuh te savijte koljena. Dlanovima uhvatite gležnjeve te kroz udah podignite prsni koš i bedra od poda.

U ovom položaju trebali biste dodirivati prostirku samo u području abdomena. Ostanite u položaju barem 5 udaha i izdaha. Ponovite više puta.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads