Spavanjem do zdravlja: znate li koliko sati sna je dovoljno?

Kvalitetno spavanje jako je važno. U snu se organizam najbolje regenerira od stresa nakupljenog tijekom dana. Premalo sna može biti jako opasno za organizam koji se dugoročno ne može boriti s tim. Posljedice su, dakako, razne bolesti. Najopasnije su bolesti srca, stoga o spavanju posebno trebaju voditi računa svi koji boluju od poremećaja rada štitne žlijezde. Naime, upravo je ona jedan od glavnih regulatora rada srca.

Osobe koje spavaju devet sati na dan imaju 1,5 puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju idealnih sedam sati.

Koliko sati sna nam je potrebno?

Za izbjegavanje bolesti srca potrebno je sedam sati sna, ni više niti manje od toga, navodi se u nedavno objavljenoj studiji američkih znanstvenika.

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno drijemanje, dvostruko si podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zapadne Virginije.

Važno je dovoljno spavati, ali treba i kvalitetno spavati!

Vjerojatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju “magičnih” sedam sati. Povećan rizik, ali neznatno, zabilježen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati. Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su analizirali podatke 30 tisuća odraslih koji su prije pet godina sudjelovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o duljini sna uspoređivali s onima o bolestima srca. Pet ili manje sati sna prijavilo je osam posto ispitanika, a devet ih je posto koji spavaju devet ili više sati.

S obzirom na to da je istraživanje proveden analizom podataka stručnjaci nisu uspjeli utvrditi znanstveni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčane bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utječe na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na inzulin i na povećanje krvnog tlaka.

Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jedanput tjedno ne žali na bolove u vratu, leđima ili lošu probavu. U većini slučajeva zdravstvene tegobe takve vrste, uzrokuje način spavanja. Zato, važno je spavati, ali treba i kvalitetno spavati!

Savjeti za bolje spavanje

Ako i vi već neko vrijeme primjećujete da se ujutro budite umorniji nego kada uvečer legnete u krevet, poslušajte naše savjete za koje jamčimo da će vam pomoći u rješavanju takvih problema!

Bolovi u vratu

Česte bolove u vratu najčešće osjećaju osobe koje većinu dana provedu u sjedećem položaju. Ako imate takvih problema, tijekom noći morate smanjiti opterećenje na vratnim kralješcima. Savjetujemo da legnete na bok s tim da ruke smjestite ispod jastuka jer vam glava mora biti lagano podignuta. Noge savinite u koljenima i pripazite da su vam leđa cijelo vrijeme uspravna.

 Bolovi u leđima

Bolovi u leđima također su učestala pojava kod osoba koje se dovoljno ne kreću. Ne moramo vam ni reći da bi se trebali baviti nekom fizičkom aktivnošću, međutim, ako nemate dovoljno slobodnog vremena, takve probleme možete ukloniti i tijekom spavanja. Kao i osobe s bolovima u vratu, trebali bi spavati na boku. Ruke smjestite ispod jastuka, a noge lagano savijte u koljenu i približite grudima.

Stres

Ako ste tijekom dana bili izloženi stresnim situacijama, nije nikakvo iznenađenje što navečer osjećate pojačani umor i nervozu. Međutim, ako ćete cijelu noć prespavati na leđima s podignutom glavom i ispruženim nogama, ujutro ćete se probuditi odmorniji nego ikad.

Kasna večera

Konzumiranje hrane u kasnim večernjim satima, često je glavni krivac bolova u želucu. Ako ste i vi veće količine hrane unijeli nekoliko minuta prije spavanja, lezite na bok i dlanove smjestite ispred lica. Nogu koja vam je u zraku, pod kutem od devedeset stupnjeva prebacite preko one na kojoj ležite.

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads