Hipotireoza i meteropatija

Meteropatija nije ništa novo. Odavno je poznato da vrijeme utječe na ljude, kao uostalom i na prirodu. Na nama je hoćemo li taj utjecaj prihvatiti, za njega se adekvatno pripremiti ili ga ingonirati. U svakom slučaju, utjecaj vremena ne možemo izbjeći. Ipak, postoje ljudi koji više ga više osjećaju od drugih. I to treba poštovati. Svatko tko je ikada gledao prognozu vremena čuo je kako se posebno trebaju čuvati osobe koje boluju od kroničnih bolesti. A znamo da je najčešći uzrok hipotireoze kronični limfocitni tireoiditis ili limfomatozna struma. Drugim riječima, uzrok hipotireoze jest kronična, autoimuna upala štitnjače. Naravno, uvijek će biti onih koji će tvrditi kako meteropatija nije baš neka bolest nego umišljanje simptoma. Oni, očito, nemaju problema sa štitnom žlijezdom. Ili nikada nisu, primjerice, slomili ruku ili nogu jer bi inače znali kako, prije promjene vremenena, stare rane znaju boljeti. Ovakve su stvari iskustveno dokazane još prije mnogo godina.

Štoviše, u sklopu meteorologije razvila se zasebna znanost biometeorologija koja proučava djelovanje vremena i klime na žive organizme, a najveći dio biometeoroloških istraživanja usmjeren je na ljude i njihovo zdravlje.

Osjetljivost na vrijeme naziva se meteorotropizam i stvaran je fiziološki fenomen, utemeljen na zakonima fizikalne kemije i elektrofiziologije.

Ljudski organizam ima sposobnost homeostaze – stanja postojanog unutarnjeg ambijenta koje uključuje konstantnost tjelesne temperature, živčane provodljivosti i kemijsko-fizikalnih staničnih odnosa. Svaka značajnija meteorološka promjena djeluje na to stanje kao stres, a ljudski organizam ako je nenaviknut, posebice u kroničnih bolesnika i starijih ljudi, reagira promjenama u neuroendokrinološkom sustavu (ACTH – adrenokortikotropni hormon) kako bi se prilagodio novoj situaciji. Upravo zato nije čudno da endokrinološki bolesnici imaju problema s promjenama vremena.

Poznato je kako se simptomi meteoropatije ispoljavaju otprilike od 24 i 48 sati prije promjene vremena, posebno kod osetljivijih ljudi, a uključuju:
– depresivna stanja
– glavobolju
– vrtoglavicu
– fizičku slabost
– hipertenziju
– pojačanu osetljivost na bol u zglobovima i mišićima
– pogoršanje simptoma postojeće kronične bolesti
– promjene raspoloženja
– neobilčnu nervozubez vanjskih povoda
– ubrzan rad srca

Jasno je da se meteropatija ne može pobijediti, ali je činjenica da se s njom može bolje ili lošije nositi. Želite li bolje podnositi vremenske promjene preporučuje se uzimanje magnezija i vitamina B. I redovno vježbanje je takođe dobar saveznik u borbi protiv meteoropatije.

Kako protiv meteropatije

Zamijenite kavu biljnim čajem

Pokušajte kavu zamijeniti čajem koliko god možete. Osobito u popodnevnim satima ili prije spavanja. Odavno je poznato da razni bilji napici djeluju relakisrajuće na tijelo i um. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu opustiti živce. Osim što ćete uživati u raznim mirisima finih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promjene vremena sa slatkim okusom u ustima.

Povećajte unos vode

S vodom ne treba pretjerivati, no nekada je bolje malo povećati unos. Naime, zdrava i pravilna prehrana bogata voćem i povrćem dobar su preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena, ali i voda je važna. Idealno bi bilo uzmati onu obogaćenu kisikom. Tijekom meteropatskih problema preporučuje se dnevni unos od dvije litre, ovisno o spolu i aktivnostima.

Budite aktivni

Svaki oblik tjelesne aktivnosti uvijek je poželjan, vremenom sve više. Fizička aktivnost sjajno utječe na sve osobe koje pate od endokrinoloških poremećaja, a meteropatima je spsolutni must. Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom zraku. Svejedno je jeste li se odlučili na brzo hodanje ili ste dio aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads