Zaboravni ste? Ovih 15 vježbi pomaže jačanju memorije!

Redovito zaboravljate rođendane svojih prijatelja? Nikad ne znate gdje ste odložili ključeve automobila? Nemate pojma što ste radili jučer, a kamoli prošli tjedan? Možda vaše pamćenje nije odlično, ali ne morate se bojati. Pomoću nekoliko savjeta za jačanje pamćenja vaša zaboravljivost postat će prošlost.

 

Pod pojačanim stresom mozak nema dovoljno energije za ispravno pospremanje sjećanja. Međutim, i nedovoljna razina stresa može loše djelovati na pamćenje.

Savjeti za bolje pamćenje

1. NOVE VEZE SA STARIM

Razmislite o asocijaciji riječima. Ako, primjerice, kažete “naranča”, što vam najprije pada na pamet? Na što vas asocira ta slika? Nastavite u tom smjeru i uskoro ćete imati listu takvih i sličnih primjera. Pa kad pozovete u misli riječ “juice”, sjetit ćete se slike koju ste prethodno povezali s narančom, kao i s listom. Pamćenje funkcionira na isti način. Stoga je dobro koristiti asocijacije kako biste poboljšali pamćenje činjenica.

2. PONAVLJAJTE I PAMTITE

Ako znate da stalno zaboravljate imena ljudi, koncentrirajte se prilikom upoznavanja s nekim i trudite se njegovo/njezino ime upotrijebiti i po nekoliko puta tijekom razgovora. Ponavljanje će vam pomoći da zapamtite.

3. ZAPISUJTE

Ovo je najbolja pomoć, posebno ako to što ste zapisali možete ponovno pročitati.

4. VJEŽBAJTE

Ispitivanja pokazuju da vježbanje može pomoći kako vašem pamćenju tako i tijelu. Znanstvenici misle da je razlog tome što vježbanje povećava dotok kisika i hranjivih tvari u mozak i tako jača izlučivanje neurotrofina, supstancija koje poboljšavaju rad moždanih stanica.

5. IZBJEGAVAJTE SVE ŠTO ODVRAĆA POZORNOST

Ako pokušavate raditi nekoliko stvari odjednom, ne možete se koncentrirati. To znači da ćete zaboraviti što ste radili. Kad se želite potpuno koncentrirati, izbjegavajte sve što vam može odvratiti pozornost i koncentrirajte se na jednu stvar.

6. KORISTITE MNEMOTEHNIČKE METODE

Rima ili rečenica vezana uz neku informaciju pomoći će vam dozvati u sjećanje tu istu informaciju. Primjerice, pamćenje telefonskog broja prema rimi u izgovoru znamenki. Ili “Ide medo u dućan, nije rek’o dobar dan. Idi medo van nisi rek’o dobar dan.” – u dječjoj dobi za prisjećanje djeteta na to da treba pozdraviti, i sl. prema vašoj trenutačnoj inspiraciji.

7. PRATITE RAZINU STRESA

Kad ste pod stresom, u vašem tijelu pojačano se oslobađa hormon kortizol koji uništava glukozu, glavni izvor energije za vaš mozak. To znači da pod pojačanim stresom vaš mozak nema dovoljno energije za ispravno pospremanje sjećanja. Međutim, i nedovoljna razina stresa može loše djelovati na pamćenje. Tada će vam biti dosadno, lako će vam biti odvući pozornost, a ni vi nećete obraćati pozornost na to gdje ste nešto odložili. U svakom slučaju, pazite na to da razina vašeg stresa bude uravnotežena.

8. POKUŠAJTE S ULJEM KADULJE

Andrea Lambell iz Internacionalne federacije profesionalnih aromaterapeuta kaže da se kadulja stoljećima upotrebljavala za poboljšanje pamćenja. U studiji iz 2003. pacijenti s Alzheimerovom bolešću koji su uzimali kadulju (ekstrakt, a ne esencijalno ulje) osjetili su statistički znatno poboljšanje u kogniciji nakon 16 tjedana liječenja. Kadulja bi se trebala upotrebljavati u formi inhalacija pod stručnim nadzorom profesionalnih aromaterapueta. Ne bi je smjele uzimati trudnice ili osobe za koje se sumnja da boluju od epilepsije. Istraživanje na Northumbria University pokazalo je da su studenti koji su uzeli kapsule što sadržavaju ulje kadulje bili bolji u prisjećanju niza riječi kratko nakon što su ih vidjeli u usporedbi s onima koji su uzeli placebo. Drugim riječima, kadulja može pomoći kratkotrajnom pamćenju.

9. STVORITE NOVE NAVIKE

To će pomoći podsvjesnom pamćenju. Primjerice, dok vozite auto ne razmišljate o tome koju papučicu trebate stisnuti ili u koju brzinu staviti. To je navika. Tako, ako stalno gubite ključeve, počnite ih odlagati na specifično mjesto. U nekoliko dana to će postati podsvjesna navika pa više nećete zaboravljati gdje ste odložili sitnice.

10. DOBRO SE NASPAVAJTE

Nedovoljan san narušit će vaše mentalne funkcije i lakše ćete zaboravljati. Pokušajte koristiti lavandino ulje za lakše uspavljivanje.

11. VIZUALIZIRAJTE

Osjećaj vizualizacije snažan je pokretač sjećanja. Pokušajte zamisliti stvari, pa će se i vaše sjećanje dulje zadržati.

12. BUDITE ZAPOSLENI

Ako postanete “krumpir u fotelji” i ne želite čitati, misliti ili raditi nove stvari, počet ćete gubiti mentalnu budnost. Za održavanje moždanih funkcija potrebna je akcija. Zato, slažite puzzle, vježbajte križaljke i sl.

13. UPOTRIJEBITE OSJET MIRISA

“Osjet mirisa izravno je povezan s područjem mozga koji ima veze s pamćenjem. Aromaterapija može iskoristiti vezu između emocija, pamćenja i mirisa istodobno”, kaže Andrea Lambell. “Ako u vašoj blizini hlapi neko stimulirajuće esencijalno ulje dok učite, taj miris dovest ćete u vezu s učenjem (asocijacija). Stavite kap tog ulja na rupčić tijekom ispita i bit ćete ponovno sa svojim knjigama!”

14. NAPRAVITE STANKU

Kad ste umorni, koncentracija slabi, pa treba uzeti stanku i odmoriti se od onoga što u tom trenutku radite. To će vam pomoći da rezimirate što ste napravili i razmislite o mogućem drukčijem pristupu tako da ćete moći raditi dulje nego nastavite li raditi umorni.

15. BUDITE MOTIVIRANI

Ako niste motivirani, nećete se sjetiti što ste radili ili čitali. Zato, uvjerite se da u onome što radite ili čitate ima nešto i za vas, pa ma kako to malo bilo.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads