Francuski ratatouille – savršena ljetna večera

Društvene mreže potpuno su promijenile način na koji percipiramo beauty, modni i gastro svijet. Blogeri su pronašli idealnu platformu za kreativnost i inspiraciju, a mi jednostavno uživamo u pretraživanju fotki. U potrazi za nekim laganim ljetnim receptom koji je jednostavno pripremiti nakon posla naišli smo na popularni francuski specijalitet – ratatouille. Živopisno jelo nevjerojatne boje, spoja okusa i mirisa sjajan je povrtni prilog, ali i ideja za večeru. Ratatouille se inače priprema na jugu Francuske i nazivaju ga seoskim jelom. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan, što god su imali u svome vrtu, svježe su nabrali i pripremili obrok koji je okupio obitelj oko stola.

Kad jednom probate ratatouille uvijek ćete se rado vraćati ovom ukusnom i laganim povrtnom obroku.

FRANCUSKI RATATOUILLE – LAGANA LJETNA VEČERA

Količina povrća koja ide u recept zaista je impresivna. U ljetnim mjesecima svi težimo tome da jedemo lagano i svježe, a ono što ratatouille čini još privlačnijim je način slaganja i igra boja. Najčešće viđeni sastojci su patlidžan, tikvica, paprike i rajčica s kombiniranjem mediteranskih začina poput timijana, origana i mljevene papričice. Sjajan prilog uz meso i ribu ili vegetarijansko glavno jelo, procijenite sami. No, jednom kada ga probate uvijek ćete mu se rado vraćati kada se zaželite ukusnog i lakog povrtnog obroka.

Sastojci:

  • 1 šalica pasirane rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice chili pahuljica
  • 1 veliki patlidžan
  • 1 velika žuta tikvica
  • 1 velika zelena tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 3 krumpira
  • sol i papar

Sastojci za umak:

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir skuhajte dok malo ne omekša, a tikvice i patlidžan narežite na jako tanke kolutove. U lončiću zagrijati maslac pa postepeno dodavati brašno, a zatim mlijeko i muškatni oraščić dok se ne stvori gusta smjesa poput umaka. Keramički kalup za pečenje malo nauljite pa sipajte malo pasirane rajčice i sjeckanog češnjaka i začina. Posložite povrće u krug, zalijte bijelim umakom i ostatkom pasirane rajčice. Pokrijte folijom i pecite 60 minuta, a zadnjih deset otkrijte kako bi se ratatouille zažario.

Ratatouille se priprema na jugu Francuske i nazivaju ga seoskim jelom.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads