Bojite li se biti sretni?

Znate li onaj osjećaj kad nešto izgleda predobro da bi bilo istinito? Kad vam se dogodi nekoliko dobrih stvari istovremeno, pa vam sve to djeluje pomalo sumnjivo? Neke se osobe ne mogu osloboditi tog osjećaja, pa im njihova sreća tada počinje djelovati potpuno drugačije.

To je osjećaj potpune bespomoćnosti. Osjećate se tjeskobno. Mislite kako će sve što vas čini sretnima, na kraju završiti loše. Stephanie Yeboah

Cherofobija

Osobe koje imaju iracionalan strah od sreće pate od poremećaja zvanog „cherofobija“. Riječ dolazi od grčke riječi „chairo“ što znači „veseliti se“. U osnovi, pojam označava strah od sudjelovanja u ičemu zabavnom. No, „cherofobe“ ne plaše samo vesele aktivnosti, već ih stalno progoni osjećaj da će se nešto loše dogoditi ako se opuste i prepuste životu.

Ovaj poremećaj nije detaljno analiziran, niti je naveden u popisu mentalnih poremećaja i bolesti (DSM-5). No, prema portalu Healthline, neki liječnici strah od sreće svrstavaju u oblik tjeskobe. Osoba koja pati od „cherofobije“ nije nesretna cijelo vrijeme, ali tjeskoba je pogađa znatno češće nego ostale.

Prema Healthlineu, simptomi ovog poremećaja su:

– tjeskoba prilikom društvenih okupljanja

– zaobilaženje prilika za pozitivnu promjenu u životu zbog straha da će se dogoditi nešto loše

– odbijanje sudjelovanja u veselim i zabavnim aktivnostima

– osjećaj da će se dogoditi nešto loše ako smo sretni

– osjećaj da ste zbog osjećaja sreće loša osoba

– vjerovanje da je pokazivanje sreće na neki način loše za vaše prijatelje ili obitelj

–  vjerovanje da je nastojanje da se bude sretan gubljenje vremena

Okidači za razvoj cherofobije

U blogu objavljenom na portalu Psychology Today, psihijatrica Carrie Barron opisuje neke od mogućih okidača za razvoj „cherofobije“ ili „hedonofobije“ – straha od užitka. „Često se govori o potrazi za srećom, pa se možda čini neobičnim kako postoje osobe koje se boje tog osjećaja. To je možda povezano s kažnjavanjem u dječjoj dobi i zapravo je češće nego mislimo.“

Na primjer, strah od sreće možda je potaknut strahom od sukoba s voljenom osobom ili neugodnim iskustvom koji osoba povezuje s nekim događajem. Ako ste na neki način navikli da se nakon nečeg dobrog, odmah dogodi i nešto loše, možda ćete početi izbjegavati osjećaj sreće. „Imate li averziju prema užitku, možda vam se dogodilo da ste ranije bili poniženi ili kažnjeni, pa ste počeli osjećati da tako nešto i zaslužujete. Ujedno, bojite se i svake sljedeće prilike u kojoj biste mogli biti sretni“, kaže Barron.

U intervjuu za Metro, blogerica Stephanie Yeboah opisala je svoju borbu sa srećom. „To je osjećaj potpune bespomoćnosti. Osjećate se tjeskobno. Mislite kako će sve što vas čini sretnima na kraju završiti loše. No, strah od sreće ne znači da je osoba konstantno tužna. U mojem slučaju okidač su neki stresni događaji. Čine me nesigurnom čak i događaju poput uspješnog završetka nekog projekta.“

Tretiranje cherofobije

Tretiranje „cherofobije“ nije lako jer se taj poremećaj ponekad brka s depresijom. „O strahu od sreće se ne govori puno, pa je i liječenje teže. Kad me obuzmu crne misli, pokušavam odvratiti pozornost na nešto drugo i nekako preživjeti“, kaže Yeboah. Barron dodaje i kako je u takvim situacijama dobro analizirati svoju prošlost i naučiti da je ponekad dobro malo besposličariti, ljenčariti, zabavljati se i biti sretan bez osjećaja grižnje savjesti. Što se tretiranja poremećaja tiče, preporučuje psihoterapiju ili kognitivnu bihevioralnu terapiju kako bi se otkrilo što je potaknulo takvo stanje.

Bojite li se biti sretni?

Kako izgledati i osjećati se mlado

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads