Tablete za mršavljenje: istine i zablude

Svi povremeno trebamo pomoć, a nekad je ona u obliku tableta za mršavljenje. i nema u tome ništa loše, sve dok pažljivo odaberemoproizvod koji nam odgovara, koji ima sva potrebna odobrenja i certofikate. I, naravno, treba znati da nikakvi nadosmjeci hrani pa ni tablete za mršavljenje nisu zamjena za obrok.

Gladovanje može trajno oštetiti organizam.

Istina je da promijenjene prehrambene navike i izbalansiran unos namirnica predstavljaju temelj za gubitak suvišnih kilograma, ali za kvalitetan rezultat potreban je i dobar dodatak prehrani kao snažna potpora za željeni gubitak suvišnih kilograma.

Tablete nisu zamjena za hranu

Ovo je jedna zabluda koju mnogi ne razumiju. Preparati utječu na centre za glad u mozgu mijenjajući osjećaj gladi pa jednostavno nemate apetit. Bez obzira na to vi imate tprecizno utvrđene dnevne potrebe za kalorijama i izgladnjujete se, a da ta informacija ne stiže do mozga. Liječnik je jedina osoba koju treba konzultirati u vezi uzimanja ili neuzimanja preparata ili tableta kojih je na tržištu sve više.

Dakle, ne kažemo da ih ne treba probati, čak i ako samo imaju psihološki efekt, ali moramo biti jako oprezne. Sjećamo se brojnih slučajeva u Americi i Velikoj Britaniji kada su žene zbog nekontroliranog uzimanja tableta za mršavljenje doživljavae srčane udare i umirale. Možda je najbolje prvo se kod liječnika raspitati za sastav tableta te način na koji mogu utjecati na nas, osobito ukoliko već imamo neki zdravstveni problem.

Tablete za mršavljenje načelno se dijele u tri skupine:

Licencirane i regularno testirane tablete -odobrilo ih je Ministarstvo zdravstva, labaratorijski su testirane i u legalnoj su prodaji. Mogu se dobiti jedino na lječnički recept i prepisuju se samo u slučajevima izrazito prekomjerne težine-najčešće su to sibutramin i orlistat.
Dodaci prehrani i tablete na biljnoj bazi– dostupne u ljekarnama i trgovinama zdrave prehrane. Nisu licencirane kao ljekovi i nekvalitetno su testirane. Dostupne su bez recepta. Prije upotrebe se treba konzultirati se s liječnikom.
Tablete za mršavljenje dostupne na internetu– na internetu se nudi mnogo ilegalnih proizvoda za mršavljenje koji mogu biti opasni za zdravlje. Bez lječničkog nadzora ovi proizvodi mogu uzrokovati ovisnost i dugotrajne štetne posljedice na zdravlje.

 

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads