Wakame – ljekovite morske alge prepune su joda

Wakame (lat. Undaria pinnatifida) iznimno su zdrave alge smeđe ili zelene boje koje rastu u moru oko Japana, Koreje i Kine. Prava su riznica nutrijenata, a usto su niskokalorične, što ih čini izvrsnom prirodnom hranom za optimalno zdravlje. Upravo su morske alge, među kojima i wakame, jedna od namirnica zaslužnih za dugovječnost i vitalnost Japanaca. Te su alge u njihovoj prehrani prisutne već više od tri tisuće godina.

Wakame alge tradicionalno su se dodavale hladnim salatama, tofu siru, sushiju i juhama. No, ove alge puno su više od obične namirnice kojom možete obogatiti jela. One su i ljekovita superhrana jer su bogate važnim vitaminima i mineralima, poput folata, vitamina B2, mangana, joda i željeza, kao i omega-3 masnim kiselinama.

Ako ste ikada jeli miso juhu, popularno japansko jelo na žlicu, onda ste sigurno kušali i wakame jer su one jedan od njenih ključnih sastojaka.


Dobrobiti wakame algi

1. Izvrsne su za žensko zdravlje

Minerali poput mangana, željeza i kalcija ključni su za balansiranje hormona na prirodan način. Upravo wakame alge mogu se pohvaliti obiljem ovih ključnih sastojaka. Primjerice, mangan i kalcij važni su za ublažavanje neugodnih simptoma PMS-a.

2. Smanjuju rizik od raka dojke

U tradicionalnoj kineskoj i japanskoj narodnoj medicini upravo wakame alge koristile su se u liječenju tumora. Studija provedena na Sveučilištu u Kaliforniji otkrila je da wakame alge mogu smanjiti rizik i smrtnost od raka dojke među ženama u menopauzi. To je i jedan od razloga zašto ih u Japanu uzgajaju već stotinama godina. Istraživanja su pokazala da ove alge znatno smanjuju i rizik od raka debelog crijeva.

3. Pomažu u prevenciji dijabetesa i pretilosti

Kad je riječ o dijabetesu, wakame alge sadrže jedan ključan sastojak. To je pigment fukoksantin, koji može pomoći u prevenciji dijabetesa, kao i pretilosti. Ovaj sastojak potiče oksidaciju masnoća te smanjenje abdominalnog adipoznog masnog tkiva.

4. Jačaju kosti

Konzumacijom wakame algi možete dodatno osnažiti i kosti. 100 grama wakame algi zadovoljava 15 posto dnevnih potreba za kalcijem, mineralom ključnim za zdrave i jake kosti. Kada ne unosimo dovoljno kalcija, tijelo pokušava iskoristiti zalihe tog minerala upravo iz kostiju. Stoga je ključno povećati unos tog minerala, a to možete učiniti učestalom konzumacijom algi.

5. Snaže krv i potiču cirkulaciju

Budući da su wakame alge dobar izvor željeza, njihovom redovitom konzumacijom možete osnažiti svoju krv te spriječiti pojavu anemije. Zahvaljujući željezu, ove alge potiču cirkulaciju i oksigenaciju te podižu razine energije u organizmu. Njihovom konzumacijom možete regulirati i krvni tlak.

6. Pomažu u prevenciji hipotireoze

Wakame alge bogate su jodom, stoga su odlična hrana želite li spriječiti hipotireozu, poremećaj štitnjače uzrokovan upravo manjkom ovog važnog minerala. Iako količina joda ovisi o tome odakle alge potječu, one u prosjeku po 1 gramu sadrže oko 42 mcg joda. Inače, preporučena dnevna količina joda za odrasle iznosi 150 mcg.

7. Djeluju protuupalno i snaže srce

Bogatstvo omega-3 masnih kiselina kojima se ove alge mogu pohvaliti svrstava ih u izvrsnu protuupalnu hranu koja usto čuva zdravlje srca. Njihovom konzumacijom možete spriječiti razne kronične bolesti, poput srčanih oboljenja i bolesti probavnog sustava koje danas pogađaju sve veći broj ljudi. Omega-3 kiseline pomažu i kod tjeskobe, depresije i ADHD-a.


Kako koristiti wakame alge

Ove alge možete naći u trgovinama zdrave hrane, bilo u sušenom ili svježem obliku. Nabavljate li sušene, odnosno dehidrirane wakame alge, možete ih čuvati u spremniku na tamnom i suhom mjestu. A ako su vaš izbor sirove ili svježe wakame, spremite ih u hladnjak.

Koristite li sušene alge, prvo ih usitnite, a zatim ostavite da se namaču u vodi oko 30 minuta kako bi nabubrile i omekšale. Potom ih možete dodavati u juhe, salate, jela iz woka… Također, vodu u kojoj su se alge namakale nemojte baciti, nego je iskoristite kao bazu za juhu.

Ideje za konzumaciju

  • Wakame salata: po uzoru na Japance, možete napraviti salatu, koja se sastoji od wakame algi, čilija u prahu i đumbira. Zdravu salatu možete napraviti i od kombinacije wakame algi, krastavaca, rižina octa te sezamovih sjemenki i sezamova ulja.
  • Jela iz woka: svakako ih dodajte i u jela iz woka, primjerice u kombinaciji sa soba tjesteninom, gljivama, daikonom i drugim povrćem te s dodatkom rižina octa i sojina umaka.
  • Miso juha: namočene wakame alge dodajte u vodu s miso pastom, a okus dodatno obogatite narezanim kupusom i mrkvom.
  • Dodatak tjestenini i riži: wakame alge mogu biti ukusan i zdrav dodatak tjestenini, riži ili žitaricama po izboru.
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads