Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Hipotireoza

Hipotireoza je kliničko stanje nastalo zbog smanjenja koncentracije hormona štitnjače u krvi ili vrlo rijetko zbog smanjene osjetljivosti tkiva na hormone štitnjače. Zove se primarna ako je bolest u samoj štitnjači. Sekundarna je ona koja nastaje zbog bolesti hipofize, a tercijarna zbog bolesti hipotalamusa. Hipotireoze su u 95% slučajeva primarne, a od toga 90% slučajeva autoimune prirode. Zatim slijede one koje su posljedica terapije radiojodom ili kirurškog zahvata. Rjeđe su uzroci na razini hipofize i vrlo rijetko na razini hipotalamusa, kao i periferna rezistencija na hormone štitnjače.

Najčešći uzrok hipotireoze je autoimune prirode, tj. stvaranje protutijela u organizmu koja napadaju vlastitu štitnu žlijezdu.

Uzroci hipotireoze

Najčešći uzrok hipotireoze je autoimune prirode, tj. stvaranje protutijela u organizmu koja napadaju vlastitu štitnu žlijezdu. To ima za posljedicu smanjeno lučenje hormona T3 i T4. Autoimuna upala dovodi do razaranja tkiva štitnjače i hipotireoze. Na takvo stanje reagira hipofiza i pojačano luči TSH, što za posljedicu ima povećanje štitnjače odnosno nastanak guše.

Kada nastaje?

Hipotireoza može nastati u svakoj životnoj dobi, a najčešće u starijoj. Ako se razvije u ranom djetinjstvu može usporiti normalni razvoj moždanih funkcija. Tijekom adolescencije može usporiti rast i razvoj sekundarnih spolnih osobina. Hipotireoza je u biti sistemska bolest jer je usporen metabolizam svih stanica organizma. Bolest se razvija polako, a svi simptomi posljedica su smanjenog metabolizma.

Bolesnici dobivaju na tjelesnoj težini, usporeni su, pospani, bezvoljni i stalno im je hladno. Lice izgleda bezizražajno i oskudne je mimike, s podbuhlim očnim kapcima, debelim usnicama i povećanim jezikom, podbuhlo lice, glas promukao zbog otoka glasnica, govor usporen, kosa je rijetka, suha i kruta, a koža gruba, suha, ljuskava i zadebljana, generalizirani edem (miksedem). Često se javlja zatvor stolice, usporen je rad srca (bradikardija), razvija se nagluhost, dolazi do poremećaja menstruacijskog ciklusa i smanjenja plodnosti u muškaraca i žena. Ako se bolesnik s dugotrajnom hipotireozom ne liječi, može prijeći u stanje pothlađenosti s poremećajem svijesti (miksedemna koma). Čimbenici koji pospješuju miksedemnu komu su: izlaganje hladnoći, infekcija, trauma i lijekovi koji suprimiraju središnji živčani sustav.

 

Simptomi

Rani simptomi hipotireoze su nespecifični, osobito u starijih osoba, pa mogu biti neprepoznati ili pogrešno tumačeni starošću ili pripisivani drugim bolestima, primjerice depresiji, Parkinsonovoj ili Alzheimerovoj bolesti. Izgled djece s hipotireozom ovisi o dobi kada je nastao manjak hormona. Kretenizam se može prepoznati već pri rođenju, ali obično se prepoznaje unutar prvih nekoliko mjeseci. Ako se hipotireoza ne prepozna i ne primjeni terapija, razvit će se fizičke karakteristike kretenizma. To su niski rast, široko razmaknute oči, grube crte lica, zakašnjelo nicanje zubi, ispupčeni jezik i zaostali mentalni razvoj. U starijeg djeteta hipotireoza dovodi do niskog rasta i zakašnjelog puberteta. Danas se, na sreću, kontrolira koncentracija hormona štitnjače po rođenju djeteta i time na vrijeme otkriva i liječi hipotireoza.

Prepoznavanje razvijene kliničke slike hipotireoze ne bi trebalo predstavljati poteškoću, jer je očiti povišeni TSH i snižene vrijednosti T3 i T4, a često i povećani kolesterol u serumu. Liječenje se provodi nadomjesnom terapijom sintetskim hormonom štitnjače levotiroksinom. U pravilu, počinje se malom dozom koja se postupno podiže do normalizacije TSH i nestajanja simptoma. S primjerenim liječenjem dugoročna prognoza je izvrsna, a očekivano trajanje života jednako onom zdravih osoba. Od neprijeporne je važnosti što ranije otkriti nastajanje bolesti i pravodobno liječiti.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Prof.dr.sc. Velimir Božikov: Sve što trebate znati o štitnjači

Jod i štitnjača: potisnuto znanje koje vam može promijeniti život

Hipotireoza od A do Ž – rječnik pojmova koje bi trebali znati

Hipertireoza, radioaktivni jod ili operacija?

Hashimoto tiroiditis – autoimuna bolest štitnjače

Prof. dr. sc. Velimir Božikov

Specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije - Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb / www.svkatarina.hr