Soda bikarbona u službi zdravlja

Gotovo svi u svojim domovima imamo sodu bikarbonu, bijeli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri pripremi slastica. Ali, ovaj bijeli prah ima i puno značajniju ulogu – može nam spasiti život!

Zbog pretjerano kiselog pH, stanice u našem tijelu propadaju. No, soda bikarbona smanjuje rizik od bolesti i štiti tijelo. / Dr Mark Sircus

Prehrana

Prehrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu, koje bi trebalo biti lužnato, ali mnoge namirnice poput jako slatke i mesne hrane zakiseljuju organizam i okidač su za propadanje stanica i pojavu ozbiljnih bolesti.

“Do narušene ravnoteže u organizmu najčešće dolazi zbog načina prehrane. Konzumiramo previše žitarica, šećera i mesa, a sve te namirnice zakiseljavaju tjelesne tekućine. To se ne odnosi samo na krv, nego i na limfu”, kaže Darko Vujnović, izdavač i prevoditelj knjige “Soda bikarbona – liječenje raka za sve, bogate i siromašne”. Kaže i kako se alkalizacijom organizma pomoću sode bikarbone mogu spriječiti i izliječiti i najteže bolesti.

Dr. Mark Sircus tvrdi, pak, da pretjerano kiseli pH vodi staničnom propadanju, što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i osteoporoza.

Zdravi možemo ostati konzumiramo li hranu koja je 70-80 posto lužnata te 20-30 posto kisela. Ujedno, zdravo tijelo ne bi trebalo imati problema podnositi kiselu hranu, kao što su citrusi i rajčice. Sirova hrana većinom je lužnata. Kad je osoba zdrava, pH njezine krvi je 7,365, a sline 7,4. Ove idealne pH vrijednosti znače da je tijelo više lužnato nego kiselo, što i jest najbolje stanje za organizam i funkcioniranje stanica. U pojedinim ljekarnama možete kupiti pH indikatorske trakice pomoću kojih možete odrediti svoj pH ili to možete učiniti kod liječnika.

Protualergijsko, protuupalno, protugljivično i protukiselo djelovanje sode

No, prije svake terapije mora se izmjeriti pH kod liječnika jer učinci sode bikarbone mogu biti i negativni. To što biološki život najbolje funkcionira u nekiselom okruženju (blago alkalnom), jasno ide u prilog koristi sode bikarbone koja vraća alkalnost organizmu. Na primjer, alkalizirajuća intravenozna otopina natrijeva bikarbonata često može smjesta zaustaviti alergijsku reakciju ili astmatični napadaj.

“Natrijev bikarbonat (Na-HCO3) mnogi znaju pod imenom soda bikarbona, a može se naći kao mineral po cijelom svijetu. Osnovno svojstvo mu je održavanje ravnoteže ugljičnog dioksida, bikarbonata i pH vrijednosti. Natrijev bikarbonat lako je dostupan i prodaje se u svakoj trgovini ili ljekarni na svijetu, a široko se primjenjuje u hitnim službama kao intravenozna otopina. Ipak, liječnici često uopće ne razmišljaju o njegovoj korisnosti kao protualergijskog sredstva.”,  tvrdi dr. Mark Sircus.

Protualergijsko, protuupalno, protugljivično i protukiselo djelovanje samo su neka od svojstava natrijeva bikarbonata za poboljšanje života. Darko Vujnović ističe da soda bikarbona (natrijev bikarbonat) nije lijek, ali pomaže tijelu vratiti izgubljenu ravnotežu te da je nije potrebno uzimati ako je organizam u ravnoteži.

Uloga gljivica u tijelu

Osnovna funkcija sode bikarbone je održavanje tijela u lagano alkalnom stanju u kojem naši enzimi najbolje rade. A organizam se u takvom stanju najlakše bori protiv bakterija i virusa. Neke od indikacija koje mogu upućivati da je narušena pH ravnoteža u organizmu su učestale glavobolje, osjećaj slabosti i malaksalost, alergije ili gljivična oboljenja. Gljivice u organizmu imaju vrlo bitnu ulogu, razgrađuju odumrla tkiva i nužne su za život.

Soda bikarbona nalazi se u brojnim proizvodima za osobnu higijenu, kao što su pasta za zube i dezodoransi. Ima je i u bezreceptnim lijekovima.

Određeni broj gljivica u organizmu je normalan, no, kad se previše razmnože, naš organizam postaje prepun toksina. Gljivice su razgraditelji toksina jer im služe kao hrana. I zato, nakon što otkrijemo da su gljivice u našem tijelu prekobrojne, trebamo ih suzbiti. To se najbolje radi tako da im se oduzme hrana, što se najbolje postiže detoksikacijom organizma. U tome pomaže i soda bikarbona jer ubrzava metaboličke procese i organizam iz kiselog prelazi u lužnato okruženje, što gljivicama ne odgovara. Zato je, zbog svoje lužnatosti, sirova hrana dobra u borbi protiv tumora.

Treba biti oprezan s uzimanjem sode bikarbone oralno, jer se tako može razrijediti želučana kiselina, što je vrlo loše. Ako se soda bikarbona uzima oralno, onda to treba biti terapijski, što znači da se uzima u razdoblju od dva do tri tjedna. Tada treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, diareje i osipa. No, svi ti simptomi upućuju na detoksikaciju, jer otrovi negdje moraju izaći. Jedan od načina uzimanja sode bikarbone u svrhu alkalizacije organizma je da se pomiješa s medom i cucla u ustima, bez da se proguta. Na taj način soda se u tijelo apsorbira kroz slinu.

Povišena razina kiselosti organizma

Sve degenerativne bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, artritis, osteoporozu, bubrežne i žučne kamence, kao i karijes, povezane su s povišenom razinom kiselosti u organizmu. Simptomi kiselosti organizma su stalni umor i kronične bolesti

Tjelesne stanice zdrave osobe su lužnate, a tjelesne tekućine trebale bi biti u pH rasponu od 7,1 do 7,5. Prvi korak u pH medicini i primjeni sode bikarbone je utvrđivanje je li tijelo kiselo ili ne. Ako je kiselo, treba slijediti upute za ponovnu uspostavu pH vrijednosti što bliže 7,4. Osobe čije je tijelo kiselo mogu patiti od kronično bolesnih stanja, uključujući i osjećaj umora. Tijekom bolesti, stanična kiselost je niža od 7,0 i tada se osjećamo sve bolesnije.

Početni simptomi

Akne, uznemirenost, bol u mišićima, hladne ruke i noge, vrtoglavica, niska razina energije, putujući bolovi u zglobovima, alergije na hranu, predmenstrualni i menstrualni grčevi, manjak seksualne želje, nadimanje, žgaravica, diareja, vruć urin, urin jakog mirisa, lagane glavobolje, nepravilan rad srca, bijele naslage na jeziku, višak sluzi iz nosa, metalan okus u ustima, sve su to simptomi kiselosti organizma.

Prijelazni simptomi

Herpes na usnama, depresija, gubitak koncentracije, migrena, nesanica, poremećaj vida, mirisa, okusa i sluha, astma, bronhitis, bolovi u uhu, osip, oticanje, virusne infekcije, bakterijske infekcije (stafilokok, streptokok), gljivične infekcije (Candida albicans, atletsko stopalo, vaginalne infekcije), mokraćne upale, kolitis, naglo opadanje kose, sinusitis…sve su to simptomi prijelaznog stanja organizma iz normalnog u stanje povećane kiselosti.

Napredni simptomi

Crohnova bolest, shizofrenija, nemogućnost učenja, Hodgkinova bolest, multipla skleroza, sarkoidoza, reumatoidni artritis, tuberkuloza, razni oblici raka… sve su ovo simptomi pretjerane kiselosti organizma.

* podaci su ovo iz knjige dr. Theodorea A. Baroodyja “Alkalizirajte ili umrite”.

Primjena sode u bolnicama

Osnovno svojstvo sode bikarbone održavanje je ravnoteže ugljičnog dioksida, bikarbonata i pH vrijednosti. Upotrebljava se u hitnim službama i jedinicama intenzivne skrbi kao introvenozna otopina. Sve stanice u tijelu trebaju dobru pH ravnotežu. Ako je tijelo u stanju kiselosti, kemijske su reakcije usporene, uključujući djelovanje enzima, regeneraciju i reprodukciju stanica.

Recept za ublažavanje problema na koži

Soda bikarbona lako umiruje svrab kože nakon kontakta s otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom ili nakon pretjerana sunčanja, a može se upotrebljavati u kombinaciji s magnezijevim kloridom kako biste riješili gotovo svaku kožnu bolest.

Priprema:

Dodajte u vodu za kupanje u kadi  100 grama do 1 kg sode bikarbone s magnezijevim kloridom (ili solju Mrtvog mora) i okupajte se u njoj.

Soda bikarbona s javorovim sirupom ili medom protiv raka

Ideja o miješanju sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom čini se paradoksalnom jer se stanice raka hrane šećerom. No, ovdje šećer djeluje drukčije. Stanice raka ne uspijevaju iskoristiti šećer za rast, jer ih soda bikarbona ubije. Javorov sirup ide prema stanicama raka (koje troše 15 puta više glukoze nego zdrave stanice), a uz pomoć sirupa soda ulazi u stanice raka.

Priprema:

Promiješajte dio sode bikarbone s tri dijela javorova sirupa. Zagrijavajte i miješajte na vrlo laganoj vatri deset minuta. Uzimajte tri žličice na dan mjesec do dva mjeseca. Tijekom ove terapije izbjegavajte meso, šećer i bijelo brašno.

Soda bikarbona s limunom

Kako biste pravilno upotrijebili sodu bikarbonu u kombinaciji s limunom, potrebno je jednu ravnu čajnu žličicu sode bikarbone otopiti u 2,5 dcl vode te dodate sok od jedne polovice svježe iscijeđenog limuna. Sve dobro promiješajte i popijte jednom dnevno, najbolje ujutro, natašte.

Soda bikarbona s vodom

Najjednostavniji način pomoći protiv povremene žgaravice i loše probave je pola žličice sode bikarbone u pola čaše vode, koju popijete sat ili dva nakon jela. Mnogi tvrde da ovo pomaže i kod niskog tlaka.

Kontraindikacije

Kod nekih osoba mogu se javiti kontraindikacije nakon uzimanja sode bikarbone. Očituju se kroz sljedeće simptome:

– usporen ritam disanja
– otečena stopala
– jaka mučnina

Ovi simptomi znak su da je u organizmu prisutna osjetljivost na sodu bikarbonu.

Kako biste na vrijeme saznali jeste li osjetljivi na sodu bikarbonu, prilikom prvog unošenja u organizam kao otopine, neka to bude u maloj količini. Za početak napravite otopinu od pola ravne čajne žličice sode bikarbone i 2,5 dcl vode. Ako nakon što to popijte ne primijetite simptome osjetljivosti, sljedeći dan možete popiti jaču otopinu. No, ukoliko primijetite osjetljivost organizma na sodu bikarbonu, prestanite s njezinim konzumiranjem i popijte veću količinu tekućine kako bi je što brže eliminirali iz organizma putem urina.

Tko ne smije konzumirati sodu bikarbonu?

Osobe koje ne smiju konzumirati sodu bikarbonu su:

– djeca mlađa od pet godina
– osobe kod kojih je prisutna osjetljivost organizma na sodu bikarbonu
– osobe s bolestima bubrega
– srčani bolesnici
– osobe s povišenim krvnim tlakom
– osobe s bolestima jetre

Također, prije konzumiranja sode bikarbone, savjet liječnika bi trebale potražiti i trudnice, dojilje, kao i osobe pod stalnom terapijom lijekovima.

Terapija protiv karcinoma prema dr. Simonciniju

Dr. Tullio Simoncini, talijanski onkolog, preporučuje upotrebu farmaceutske sode bikarbone u svrhu liječenja raka.

„Terapija sodom bikarbonom može se provoditi oralno, preko aerosola, intravenozno ili preko katetera, kako bi se moglo direktno djelovati na rak“, kaže dr. Simoncini. „Takva terapija može biti efikasna u liječenju mnogih tumora, ali druge ozbiljne vrste tumora poput karcinoma mozga ili kostiju, na žalost, ostaju netaknute terapijom.“

Terapija djeluje tako da soda bikarbona drastično povećava lužnatost krvi, što uništava candidu koja, prema teoriji dr.Simonicinija, uzrokuje rak.

Postupak liječenja

Kod karcinoma želuca, crijeva, rektuma i usne šupljine:

– uzimati jednu čajnu žlicu sode bikarbone ujutro i jednu navečer sa čašom vode, tijekom jednog mjeseca

Napomena: ne koristiti ovu terapiju duže od 3-4 tjedna!

Ipak, u većini slučajeva, terapija dr.Simoncini zahtijeva liječničku pomoć, u obliku injekcija ili intravenozne terapije.

Intravenozna terapija

– 500 ml 5% otopine sode bikarbone, direktno u venu, svaki dan

Terapija bi trebala trajati 6 dana, zatim pauza od 6 dana. Tako trebate nastaviti dok ne dobijete ukupno 24 infuzije. Nakon toga provjerite tumorske stanice.

Napomena

Mnogi još uvijek miješaju soda bikarbonu s praškom za pecivo, koji sadrži aluminij, za razliku od prave sode bikarbone koja ga ne sadrži. Gotovo u svakoj trgovini organske prehrane može se kupiti siguran, ekonomičan, čisti izvor natrij bikarbonata – sodu bikarbonu.

Osnovna funkcija sode bikarbone je održavanje tijela u lagano alkalnom stanju u kojem naši enzimi najbolje rade. A organizam se u takvom stanju najlakše bori protiv bakterija i virusa.

Čišćenje jetre – 5 ZAŠTO i 1 KAKO   

Sezame, sezame, za zdravlje stvoren si!  

Pelin – uništava parazite i liječi probavu 

Zelenom glinom očistite organizam 

Odličan sok od peršina za detoks i skidanje kila 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads