Post – za zdravlje i detoksikaciju

Ubrzani tempo života, prisutnost toksina oko nas koje možemo pronaći u hrani i zraku utječu na opće stanje organizma. Činjenica je kako bismo povremeno trebali očistiti organizam od toksina.
Detoksikacijska dijeta je kratkotrajna dijeta koja:
~ minimalizira količinu unosa štetnih tvari – kemikalija
~ potiče hranu bogatu vitaminima, nutrijentima i antioksidansima, a koju tijelo treba za detoksikaciju
~ sadrži namirnice i tekućinu, poput vlakana i vode, koji izvlače i eliminiraju otrove povećavajući frekvenciju probave i uriniranja

Post kao način detoksikacije organizma

Jedna od tradicionalnih metoda čišćenja organizma (ili detoksa), koja se upražnjava u skoro svim kulturama na svijetu je post. Vrste posta mogu se razlikovati, ovisno o tradicijama. Tako post u nekim religijama i kulturama zahtjeva odricanje od mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla, cjelodnevno gladovanje ili suzdržavanje od određene vrste hrane određene dane u tjednu ili tijekom godine.

Tijekom posta ne treba jesti nikakvu industrijsku ili brzu hranu. Nikotin, kofein i alkohol treba u potpunosti zaboraviti. Naravno, treba imati na umu da je za pravilnu eliminaciju toksina iz organizma potrebno piti dovoljno vode. Preporuke nutricionista su 8-10 čaša na dan. Treba imati na umu da što manje toksina unosimo u organizam. Uklanjanje otrova iz organizma, što je temeljno značenje pojma detoksikacija, može se provesti na različite načine. Svatko će svoj način odabrati prema vlastitim ciljevima i mogućnostima.

Metode posta

Najčešće koristimo nekoliko metoda posta: post vodom, sokovima, kašama od svježeg voća i povrća, dijeta sa sirovom hranom i eliminacijska dijeta.

Post vodom

Najjednostavniji, ali i najintenzivniji način detoksikacije. Tijekom posta uzima se samo voda, i to po mogućnosti izvorska. Potrebno je piti najmanje 2 litre vode dnevno. Trajanje posta ovisi o općem stanju pojedinca. Ovakva detoksikacija je najbrža, ali i potencijalno najopasnija. Ubrzano izlučivanje nakupljenih toksina može prouzročiti razne tegobe, jer brzo dolazi do iscrpljenosti i nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Stoga se ovaj post preporuča samo kratko vrijeme.

Post sokovima

Tijekom ovog posta dopušteni su samo svježe pripremljeni sokovi od sirovog voća i povrća, te biljni čajevi i voda. Baza su sokovi od zelenog povrća. Post sokovima čisti tijelo, a u isto vrijeme ga opskrbljuje hranjivim tvarima. Detoks biljnim sokovima poželjno je provoditi ne duže od 3 dana.

Post kašama od svježeg voća i povrća

Za razliku od posta sokovima, konzumiranje kaša nam omogućuje i unos vlakana, koja daju osjećaj sitosti te pospješuju izlučivanje stolice. Detoksikacija metodom posta kašama je srednjega intenziteta, ali se podnosi puno lakše od prethodnih tipova posta.

Dijeta sa sirovom hranom

Prehrana sirovom hranom sve češće postaje stilom života brojnih ljudi koji žele poboljšati kvalitetu života. Sirove namirnice se smatraju živima i donose nam vitalnost i svježinu. Sirova hrana sadrži enzime koji pomažu rad jetara i otpuštanje otrova. Ovakva detoksikacija je postupna i najčešće nema neželjenih nuspojava.

Eliminacijska dijeta

Detoksikacija se provodi eliminacijom namirnica koje smo ocijenili potencijalno štetnima za naše zdravlje. To mogu biti prerađene i teško probavljive namirnice, mliječni proizvodi, crveno meso ili pšenica. Eliminacijska dijeta je akođer izvrsna priprema za post. Takav zdrav režim prehrane može biti i uvod za mršavljenje i održavanje tijela u formi tijekom cijele godine.

Koje namirnice izbjegavati za vrijeme posta?

Koji god program detoksikacije odabrali, uvijek je važno da koristimo čiste, organske namirnice. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećer, sol i rafinirane namirnice poput bijelog brašna i riže. Preporuča se izbjegavanje namirnica koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, a to su crveno meso, povrće i voće koje sadrži škrob, te pšenica i mliječni proizvodi. Svakako treba izbaciti alkohol, duhan i kofein. Ako je moguće, provodite što više vremena na svježem zraku i u prirodi. Nemojte zaboraviti na tjelesnu aktivnost, ali je prilagodite trenutačnom načinu prehrane i dostupnoj razini energije.

Trajanje detoksikacije

Trajanje ovisi o odabranom tipu detoksikacije, postavljenim ciljevima, ali i općem zdravstvenom stanju pojedinca. Logično je pravilo da rigorozniji programi detoksikacije (poput posta vodom ili sokovima) traju kraće, a umjereniji duže. U svakom slučaju, uvijek je dobro prije početka detoksikacije posavjetovati se s liječnikom. Dakle, razne vrste posta mogu donijeti brojne prednosti za naš organizam – i fizičke i psihičke. S razlogom se post naziva čudotvorna terapija, jer je lista tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačka i raznolika. Riječ je o alergijama, artritisu, probavnim smetnjama, kožnim tegobama, kardiovaskularnim bolestima, astmi, karcinomu itd.

Neke od prednosti posta:

~ obnavljanje crijevne flore

~ uklanjanje nadutosti i oteklina

~ čišćenje kože

~ gubitak suvišnih kilograma

~ vitalnost

~ ublažavanje bolesti i tegoba

~ jačanje imuniteta

~ jasnije misli i bolja koncentracija

~ rasterećenje probavnog sustava

~ bolje opće raspoloženje

Priprema za post

Pripremite se za post tako da nekoliko dana prije posta jedete manje obroke i lakša jela. Dok postite, nemojte previše vježbati. Lagana je vježba dobra, čak se i preporučuje, ali teže vježbe ostavite za neko drugo vrijeme. Hodanje je prikladna rekreacija za vrijeme posta. Ne zaboravite se puno odmarati – kad god osjećate potrebu za snom, odspavajte malo. Prekid posta treba biti lagan kao i sam početak. Polako uvodite u jelovnik  normalnu hranu.

Nakon posta nemojte se vratiti starim navikama. Pokušajte jesti samo ono što je najbolje za vaš organizam! Detoksikacija može prouzročiti i neke neugodne nuspojave. To se obično događa odmah na početku, kada nakupljeni otrovi nastoje čim prije izaći iz tijela. Glavobolja, mučnina, curenje iz nosa ili proljev samo su neke od mogućih nuspojava. Nemojte posustati, jer su upravo to simptomi započetog uklanjanja otrova iz tijela i ne bi trebali potrajati. Spomenute tegobe će ubrzo zamijeniti blagotvorni učinci detoksikacije. Uklanjanje otrova iz organizma donosi brojne dobrobiti koje se očituju na različite načine, a to varira od osobe do osobe.

Kada ne provoditi detoksikaciju organizma?

Detoksikacija nije preporučljiva u sljedećim stanjima:

  • ukoliko ste dijabetičar ovisan o inzulinu
  • ukoliko ste trudni ili dojite
  • ako uzimate lijekove kod kojih je važna stabilna koncentracija krvi,
  • bolujete li od bilo koje bolesti u kojoj bi promjena kemijske ravnoteže u organizmu mogla biti opasna
  • ukoliko bolujete od raka ili druge bolesti u naprednom stadiju i zbog toga naglo gubite na težini
  • detoksikacija se ne preporuča djeci
Detoksikacija, osobito dužega trajanja, trebala bi se provoditi uz nadzor liječnika. Posebno je važno konzultirati se s liječnikom ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema, uključujući i poremećaj rada štitne žlijezde.
Autor: Mirela Marić, AVIVA

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads