Tržnice su prepune jagoda, a vi nikako da smislite neku novu ideju za njihovu konzumaciju? Ako ne znate što od njih pripremiti, u nastavku vam donosimo recept za čarobni crumble s ovom kraljicom ljeta u glavnoj ulozi.
Zahvaljujući obilju nutrijenata jagode se zasluženo nazivaju supervoćem. Jeste li znali, primjerice, da su one odličan izvor vitamina C i mangana te da usto sadrže važne folate i kalij, koji uravnotežuje krvni tlak?
Budući da obiluju antioksidansima, jagode su savršene saveznice vašeg zdravlja, ljepote i mladolikog izgleda. One su i čuvarice vašeg vida i srca (zanimljivo je to što i one same imaju srcolik oblik).
Stoga, ako ih nemate u svom vrtu, požurite na tržnicu te ih jedite svježe, u voćnim salatama i smoothiejima, ili pak u omiljenim desertima, poput ovog za koji vam donosimo recept.
Čarobno mrvičast, sočan i lagan
Crumble s jagodama idealan je desert za vas ako volite slatke i mrvičaste kolače u kombinaciji sa sočnim voćem, najbolje sezonskim. Osim okusom i teksturom, ovaj desert oduševit će vas i svojom svjetlocrvenom bojom.
Umjesto nezdravog bijelog šećera, ovaj crumble sadrži organski smeđi šećer i javorov sirup, a hrskavu i mrvičastu notu daju mu zobene pahuljice i pekan orasi. Brašno ovom desertu daje gustoću. Ako ste osjetljivi na gluten, svakako koristite bezglutensko višenamjensko brašno, a provjerite i da vaše zobene pahuljice ne sadrže gluten.
Ako nemate jagoda ili ih vam ponestane, u ovaj crumble slobodno dodajte neko drugo voće, poput borovnica, malina, marelica, bresaka, višanja ili trešanja. Po želji, crumble možete poslužiti s kuglicom sladoleda, šlagom od kokosa ili grčkim jogurtom.
Crumble s jagodama i pekan orasima – RECEPT
Sastojci (za posipanje):
- 1 šalica brašna prema vašem odabiru (bezglutensko, pirovo, bademovo, integralno)
- ½ šalice organskog smeđeg šećera
- ½ žličice cejlonskog cimeta u prahu
- ¼ žličice himalajske soli
- ½ šalice maslaca
- ½ šalice zobenih pahuljica
- ½ šalice nasjeckanih pekan oraha
Za nadjev:
- 900 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih na četvrtine
- 1/3 šalice javorova sirupa
- ¼ šalice brašna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite malo veći pekač za pitu.
2. Za mrvičasti posip, pomiješajte brašno, smeđi šećer, cimet i sol u velikoj zdjeli.
3. Narežite maslac na 8 komada pa dodajte u zdjelu. Poslužite se rezačem tijesta ili nožem pa usitnite maslac i pomiješajte ga s brašnom. Trebali biste dobiti mrvičastu strukturu. Potom umiješajte i zobene pahuljice te pekan orahe.
4. Prebacite ovaj pripremljeni posip u hladnjak da se malo rashladi dok vi pripremite nadjev.
5. U velikoj zdjeli pomiješajte jagode, javorov sirup, brašno, vaniliju i sol. Dobivenom smjesom napunite pekač za pitu pa malo zagladite površinu.
6. Izvadite mješavinu za posipanje iz hladnjaka pa ravnomjerno pospite preko nadjeva.
7. Stavite crumble u pećnicu pa pecite oko 45 minuta, dok ne primijetite da iz smjese s jagodama uz rub zdjele izbijaju vrući mjehurići.
8. Kad je gotov, izvadite crumble s jagodama iz pećnice te ga ostavite da se hladi. Tijekom hlađenja će se još malo zagustiti.
9. Izvadite crumble u zdjelice te ga poslužite dok je još topao. Po želji, možete ga servirati s kuglicom veganskog sladoleda od vanilije ili pak sa šlagom od kokosa.
Što s ostatkom: ovaj desert je najbolje pojesti isti dan, dok je još topao. No, ako vam ostane dio, ostavite ga u pekaču, dobro pokrijte plastičnom folijom i pohranite u hladnjak (takav vam može trajati do 3 dana).
YumYum Paradise: Avokado puding s jagodama
Obožavamo domaće jagode, a evo i zašto…
Jagodama protiv anemije, visokog tlaka i viška kilograma
3 detoks smoothieja s jagodama
Pločice s jagodama i zobenim pahuljicama