Jagodama protiv anemije, visokog tlaka i viška kilograma

Postoji li voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, ujedno i nadasve zdravo, pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo – jagoda. Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Ovo je bobičasto voće prepuno iznenađenja. Tako, vjerovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se drže osobitim specijalitetom i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni. Zanimljivo je spomenuti i kako su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.


Ljekovita svojstva jagoda

Ljekovita svojstva jagoda poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti njihov korijen i lišće.

Čaj od lišća jagoda stoljećima se rabi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

Čaj od lista jagoda možete napraviti tako da 2 pune čajne žlice suhih listova jagoda prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte 3 puta dnevno, po jednu šalicu poslije jela. Ovaj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Želite li pročistiti organizam, navečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za snižavanje temperature i kod mišićnih bolova. Usto, odlično su sredstvo protiv opeklina.

Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Jagode mogu pomoći:

  • kod oporavka nakon bolesti
  • za jačanje imuniteta
  • kod bolesti žuči i jetre
  • kao prevencija želučanih bolesti
  • kod artritisa i reume
  • u liječenju anemije
  • kod bubrežnih kamenaca
  • kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka.


Jagode za savršen izgled

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje. Ali, to ne znači da biste se poput čuvene Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog kruga, trebali kupati u soku načinjenom od desetak kilograma jagoda.

Budući da čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, bit će dovoljno da jednom do dvaput tjedno stavite na lice jagode izrezane na kolutiće. Možete napraviti i kašastu masku, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Trljate li njima zube, uklonit ćete zubne naslage i zube učiniti bjeljima.

Žensku populaciju zacijelo će razveseliti podatak da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita.

Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale. Stoga će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena.

Vodite li, pak, upornu bitku s viškom kilograma, razveselit će vas vijest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične. Jasno, pod uvjetom da ih ne jedete posute obiljem šećera ili prelivene šlagom. Želite li smršavjeti, a pritom si priuštiti i ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog papra. Probajte, iznenadit ćete se!

I najzad, kod mnogih naroda diljem svijeta ukorijenjeno je vjerovanje da jagoda posjeduje afrodizijačka svojstva i pospješuje ljubavnu moć. Jagode i šampanjac postale su sinonim za romantične večeri u dvoje. Uzmemo li u obzir njezin srcoliki oblik i žarkocrvenu boju, ne trebamo se čuditi što je posvećena Veneri, božici ljubavi.

Prema drvenoj legendi, podijelite li dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovicu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubit ćete se jedno u drugo. Ako se to i ne dogodi, zacijelo nećete tugovati, jer prema vjerovanju drevnih Rimljana, jagoda otklanja melankoliju. A u to doista nemamo razloga sumnjati, jer i sam pogled na jagode dovoljan je da nam se osmijeh vrati na lice.

Jagode, tako ukusne, a tako zdrave…

Torta PAVLOVA i ostali razlozi zašto obožavamo jagode

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.