10 najčešćih situacija koje trpimo bez razloga

Mnogi od nas su naučili ići kroz život mireći se s neugodnim situacijama. Osim očitih negativnosti u životu koje moramo primiti s osmijehom – loše vrijeme, gužva i plaćanje poreza, nema razloga za toleriranjem „sive magle“ kojoj smo dopustili da nam se useli u živote. Ako trpimo ono što ne bismo trebali, nije dobro i moramo razmisliti zašto to činimo.

Naša tolerancija na te nedopustive stvari proširila se u svako područje života. Toleriramo nezdrave odnose, karijeru i posao zbog kojeg praktički jecamo svaki put kad se ujutro oglasi alarm. Najgore od svega je to što živimo bez životne strasti i zabave.

Kao društvo, čini se da smo usvojili stav ‘ne možemo imati sve što želimo’ uz uvjerenje da je život težak. Pogrešno vjerujemo kako nitko nikada ne dobiva sve što je zamislio i ako želimo uživati u nekim stvarima, moramo žrtvovati puno drugih. To uvjerenje nije samo depresivno, već je i potpuno neutemeljeno. Svijet je tu za naše zadovoljstvo i uživanje. Mi se ne bi trebali samo žalosno vući kroz život, već bi trebali uživati u njemu!

Odbacite već jednom stav ‘šuti i trpi’! Zapamtite, ni jedan trenutak u životu ne smijete tolerirati, trebate uživati i biti sretni. Počnite živjeti svoj život još danas na najbolji mogući način.

Pogledajte kako prepoznati stvari koje trpimo bez razloga.


1. Život bez strasti

Kako možemo prepoznati život koji se živi bez strasti? Kada živimo bez strasti, naš nam se život čini teškim. Ništa nam ne dolazi lagano, nemamo energije, trenuci istinske sreće su rijetki, sumnjamo u svoje sposobnosti i mogućnosti. S druge strane, kada strastveno živimo život, on je pun zabave i veselja! Sigurni smo u svoje izbore i u ono što radimo. Dobre stvari nam dolaze bez napora. Ogromne su razlike između života koji se sa strašću i onoga koji se živi bez nje. Živjeti život usklađen sa svojim strastima jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti. Dakle, živite život koji volite i sva će vam se životna vrata otvarati.

2. Štetni odnosi

Štetni ili iscrpljujući odnosi ne bi trebali biti dio života. Mi smo onakvi kakvi su ljudi oko nas. Dakle, trebamo se okružiti samo s onim osobama koje nas inspiriraju, potiču, daju nam podršku i koje nas vole.

Ako trenutno u životu postoje odnosi zbog kojih ste nesretni, zbog kojih se osjećate bezvrijedno  ili iscrpljeno, morate ih pustiti. Ponekad prekidanje svih veza s nekim može izgledati nevjerojatno teško ili gotovo nemogućim za napraviti.

Često se brinemo o povrijeđenosti osjećaja drugih osoba nakon prekida, bez obzira na to kako su oni nas povrijedili. Ali, zapitajte se, volite li sebe više od tog odnosa? Vi ste najvažnija osoba u svom životu, a da biste bili sretni i uspješni trebate imati brižne i tople odnose koji vam pružaju podršku.

3. Nered

U potrošačkom društvu postali smo kraljevi i kraljice nereda! Kupujemo stvari samo kako bi nam prošlo vrijeme i kako bi održali korak s najnovijom modom. Što je najvažnije, kupujemo kako bi skrenuli misli s problema.

Problem je u tome što s vremenom stvari koje kupimo i koje su bile nešto u čemu smo uživali, nakon nekog vremena postaju nepotreban nered koji nam stoji na putu. Pretrpano okruženje znači pretrpan um.

Dakle, riješite se nepotrebnih stvari. Jer one su točno ono što jesu – stvari. Jednom kad ih se riješite, ponovo ćete imati energije za kreativnost  i bit ćete motivirani za važnije ciljeve.


4. Život bez zabave

Kako trenutno izgleda vaš koncept prioriteta između posla i „životnog stila“ koji uključuje brigu o sebi, užitke, obitelj, duhovnost? Pokazuje li vaga više u smjeru rada i odgovornosti, vrijeme je da malo počnete živjeti!  Karijera i financije mogu biti od velike važnosti, ali kada dopustite da ‘vrijeme za igru’ sklizne u nepostojanje, uskoro možete početi osjećati posljedice.

Svakako uložite dovoljno vremena u zabavu. Smijte se često s prijateljima, uživajte u svojim strastima, putujte. Ispunite dane zabavom i shvatit ćete kako ste postali produktivniji i u drugim područjima života.

5. Isprike

Što je gore – žaljenje zbog neuspjeha ili žaljenje zbog toga što nikada niste niti pokušali? Ponekad pokušamo nešto i ne uspije nam. Međutim, iz tih neuspjeha izvlačimo važne životne lekcije koje nam pomažu da sljedeći put uspijemo. Ako vas strah od neuspjeha ili promjene koči, vrijeme je da prestanete s isprikama.  Izgovori vas neće dovesti nigdje. Donesite odluku još danas – recite „Dosta!“ izgovorima i pripremite se na bolje stvari.

6. Loše zdravlje

Tijelo je jedina stvar na ovom svijetu s kojom smo rođeni i s kojom ćemo umrijeti. To je ono što nam omogućava da uživamo u ovoj prilici poznatoj kao život i činimo stvari koje nas čine sretnima.

Stoga, kada zloupotrebljavamo svoje tijelo i maltretiramo ga brzom hranom, cigaretama, prekomjernom količinom alkohola, drogom ili nedostatkom vježbanja – počinjemo izgledati i osjećati se loše i ne možemo živjeti život u potpunosti. Trpimo. Zato se odnosite prema svom tijelu kao prema hramu. Zamislite da sutra ne postoji i još danas počnite bolje brinuti o sebi.

 


7. Negativnost

Želite li uživati u pozitivi i imati osmijeh na licu – trebali bi pokazati apsolutnu nultu toleranciju prema negativnosti. Kada dopustimo da negativnost uđe u naš život ili misli, ne ostavljamo si prostora za kreativnost i uspješno razmišljanje.

Energija naših misli i emocija direktno utječe na naša dnevna iskustva.  Dakle, probajte zanemariti negativnosti koje se pojavljuju u vašem umu. Skrenite pozornost na stvari, ljude, mjesta i prošla vremena koja vas inspiriraju i pune pozitivom.

8. Nezadovoljavajući posao

Provodimo većinu života radeći, pa zašto onda gubiti toliko vremena na nešto što nas čini nesretnima? Posao nam uzima velik dio vremena i zbog toga može imati dramatičan utjecaj na sva ostala područja našeg života: veze, zdravlje, financije. Dakle, kada loše izaberemo posao, ostala područja našeg života pate. A mi trpimo.

Svi mi moramo prihvatiti određeni posao iz nužde u nekom trenutku. Međutim, ako ste morali prihvatiti posao kako bi platili račune, a taj posao vas ne ispunjava, morate biti sigurni da imate plan djelovanja kada se pojavi sljedeća prilika. Nemojte se pomiriti s poslom koji ne volite. Sretna i ispunjena karijera obično je ostvariva kada radimo sa strašću. Ako je to zasad nemoguće, napravite potrebne promjene kako bi se osigurali da ćete biti spremni u vrijeme kada to bude moguće.

 


9. Financijske brige

Kao što bi vam svatko tko ima novčane probleme mogao reći  – financijski problemi mogu okrenuti život naglavačke. Nesretna činjenica je da novac pomaže svijetu da se okreće. Ili, bolje rečeno, može vam pomoći da učinite ono što želite bez stresa i brige. Želite li živjeti sretan život bez stresa, morate se riješiti financijskih briga.

Imate li financijske brige – opustite se. Ne postoji ništa toliko veliko da se ne možete nositi s tim. Nađite honorarni posao, prodajte dio neiskorištenih stvari i počnite se prijavljivati za bolje plaćene poslove. Neke stvari u životu nisu vrijedne stresa.

10. Život van svojih ideala

Živite li trenutačno svoju istinu? Život bez integriteta uvijek će biti nesretan. Kada napravimo grešku i ne živimo u skladu s vrijednostima koje zastupamo, ništa nam lako ne dolazi. Osjećamo se krivima, nemamo energije i nesretni smo. Samo kada izaberemo živjeti u skladu s onim što smatramo ispravnim i vrijednim u životu postajemo najbolji što možemo biti i uživamo u istinskoj sreći.

Pripremila: Suzana Dulčić


To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.