Obožavamo domaće jagode, a evo i zašto…

Malo tko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim tržnicama osvajaju već na prvi pogled. Riječ je, naravno, o kraljici proljeća – jagodi. Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupnji jagoda jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kada je riječ o pesticidima. Stoga, ili ih uzgojite jagode sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.

Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje.

Jagode obiluju vlaknima i siromašne su kalorijama (1 šalica jagoda = 50 kcal), zbog čega su prave saveznice vitke linije.


Riznica zdravih nutrijenata

Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni tlak.

Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imunosni sustav, štite od različitih vrsta raka…

A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.

Slično kao i trešnje, i jagode obiluju vlaknima te su siromašne kalorijama (1 šalica jagoda = 50 kcal), zbog čega su prave saveznice vitke linije. Usto, prava su riznica vitamina A i C,a sadrže i kalij, mangan, magnezij i folate.


7 dobrobiti jagoda

Pridonose mladolikom izgledu i čuvaju kožu od oštećenja

Jagode sadrže elagičnu, alfa-hidroksilnu i salicilnu kiselinu, zahvaljujući čemu pomažu protiv nastanka akni i smanjuju hiperpigmentaciju.

Imaju i eksfolijacijska svojstva, što znači da čiste kožu od odumrlih stanica.

Također, ovo omiljeno proljetno voće sadrži obilje vitamina A i C. Riječ je o antioksidansima koji pomažu hidrataciji, sprječavaju oštećenja na koži uzrokovana većim izlaganjem suncu, imaju anti-age učinak, potiču stvaranje kolagena, poboljšavaju elastičnost kože te smanjuju rizik od melanoma.

MASKA s jagodama za blistav izgled kože

Zgnječite 4-5 domaćih jagoda pa ih pomiješajte sa žlicom meda te nanesite na lice kao masku.

Smanjuju rizik od bolesti oka

Želite li spriječiti pojavu makularne degeneracije, oštećenja vidnog živca i općenito poremećaje vida, konzumirajte jagode.

Flavonoidi  iz jagoda, osobito elagična kiselina, štite od svih poremećaja i bolesti vezanih uz vid.

Jagode sadrže i dostatnu količinu kalija – minerala koji uravnotežuje očni tlak.


Pomažu protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog tlaka

Antioksidansi iz jagode poput elagične kiseline, kvercetina, antocijanina i katehina pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te snižavaju razine tzv. lošeg kolesterola.

Fenoli iz jagoda pomažu opuštanju krvnih žila, čime pridonose boljoj cirkulaciji te zdravlju srca i krvnih žila.

Jagode djeluju i u smanjenju upalnih stanja, čime uvelike pomažu očuvanju zdravlja kompletnog organizma.

Jačaju imunitet i štite od nekolikih vrsta raka

Vitamin C, kemferol, kvercetin i antocijanini samo su neki od antioksidansa koji jagodu čine pravom zaštitnicom od nastanka tumora ili raka.

Istraživanja su pokazala da jagode blokiraju stvaranje novih tumorskih stanica te se konzumacija jagoda dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od raka dojke, raka debelog crijeva, melanoma i raka prostate.

Čuvaju moždane funkcije

Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda (i ostalog bobičastog voća) pridonosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga.

Stoga, želite li se zaštititi od demencije i Alzheimerove bolesti, opskrbite se dovoljnom količinom jagoda i drugih zdravih bobica.

Zahvaljujući mineralu manganu što ga sadrže, jagode također pomažu očuvanju živčanog sustava te smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti.

Jedna šalica jagoda opskrbit će vaš organizam s čak 29 posto dnevno preporučene količine ovog važnog minerala. Taj je mineral važan i za formiranje kostiju i vezivnog tkiva, kao i za proizvodnju spolnih hormona.


Ublažavaju sindrom propusnosti crijeva

Dijetalna vlakna prisutna u jagodama omogućuju dobru probavu i sprječavaju zatvor.

Smanjuju upalna stanja u crijevima te balansiraju PH, što znači da mogu pomoći i u ublažavanju tegoba uzrokovanih sindromom propusnih crijeva. 

Izvrstan su izbor za trudnice

Zahvaljujući folatima, koji su važni za pravilan razvoj fetusa i tijek trudnoće, konzumacija jagoda preporučuje se i budućim majkama.

Folati također pomažu u prevenciji anemije te pojave urođenog defekta kod bebe poznatog pod nazivom spina bifida.

Jagode, tako ukusne i tako zdrave…

Torta PAVLOVA i ostali razlozi zašto obožavamo jagode

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.