Mitovi klasične medicine u koje vjerujemo

Suvremena zapadna medicina danas je unosan posao, stoga ne treba čuditi što su joj lijekovi i profit postali toliko važni, čak i u odnosu na zdravlje samih pacijenata. Činjenica je to koja ukazuje koliko se medicina u nekim slučajevima udaljila od svoje prvotne svrhe i misije, spašavanje ljudskih života i briga za svakog pacijenta.

„Bolesti su došle s pojavom novca. Onoga trenutka kada je novac ušao u igru nestala je humanost“, kaže dr. B. M. Hegde, iskusni indijski liječnik, kardiolog i profesor, nagrađivan brojnim priznanjima za svoj rad na polju medicine.

Ne postoji pilula za svaku bolest, ali postoji bolest koja ide uz svaku pilulu.

Iako je i sam liječnik alopatske medicine, nikad se nije libio oštro kritizirati vlastitu struku i ukazivati na njene propuste. A s obzirom na njegovu naglašenu humanost i osjećaj za čovjeka, za dr. Hegdea s razlogom kažu kako je „kardiolog sa srcem“.

Dr. Hegde často priča o vremena kada su liječnici odlazili u domove siromašnih, gdje su ljude besplatno liječili. A na odlasku bi im čak i zahvalili jer su dobili priliku učiniti dobro djelo – spasiti ljudski život.

Medicina – strast, a ne biznis!

„Medicina ne smije biti biznis, ona mora biti strast“, kaže dr. Hegde. A za to su potrebni suosjećanje i ljubav liječnika prema pacijentu. Liječnik bi trebao biti osoba kojoj ćete vjerovati. To je izuzetno bitno jer upravo to povjerenje u konačnici dovodi do izlječenja. To potvrđuju i brojni zabilježeni slučajevi placebo-efekta. Pokazuju kako su se neke osobe izliječile zahvaljujući snažnoj vjeri u liječnika koji im je rekao da su primili lijek, iako ga zapravo nisu dobili. Liječnik bi trebao što manje propisivati lijekove, a što više ohrabrivati pacijenta te mu pružati potporu, kaže dr. Hegde.

6 mitova zapadne medicine

Dr. Hegde na svojim predavanjima često upozorava na zablude, odnosno mitove i neistine u koje nas medicinska znanost već dugo uvjerava. Kako i sam kaže, kad je riječ o potrazi za istinom, čovjek ne bi trebao nikome vjerovati na riječ. Trebao bi sam, iz prve ruke, pokušati otkriti što je istina, a što laž.

Donosimo vam nekoliko takvih mitova u koje nas, prema dr. Hedgeu, uvjerava zapadna medicina:

1. mit: Rak se može izliječiti kemoterapijom

Netočno. Dr. Hegde navodi kako liječnici, iako znaju da kemoterapija ne liječi rak, i dalje je primjenjuju u liječenju samo zato što donosi golemu financijsku dobit. Budući da kemoterapija uništava zdrave stanice i slabi imunosni sustav, opasna je po život pacijenta. Samo snažan (a nikako oslabljen) imunosni sustav može zaustaviti i uništiti rak.

Dr. Hegde daje zanimljivu analogiju za naše nepoznavanje raka: zamislite da u vašu sobu doleti nepoznata ptica. Kada biste joj pristupili na način kako to čini zapadna medicina, vi biste pticu ubili i rastavili na dijelove. No, iz tih dijelova ne biste saznali ništa o ptici. Ni zašto je došla, ni odakle je stigla, ni kamo ide, ni koja je njena misija. Baš kao što ne poznajemo pticu, isto tako ne znamo ništa o raku. Redukcionistička medicinska znanost ne daje nam nikakav uvid u to što je uopće rak i koja je njegova uloga.

2. mit: Dijabetes je bolest koju treba liječiti lijekovima

Netočno. Dijabetes se, kaže dr. Hegde, može liječiti na prirodan način – promjenom prehrane, a ne lijekovima. Budući da je proizvodnja inzulina prerasla u veliku industriju, cilj zapadne medicine nije izliječiti osobe oboljele od dijabetesa. Cilj im je pretvoriti ih u doživotne pacijente koji će cijeli život uzimati lijekove.

Osim toga, zašto se dijabetičarima savjetuje da jedu hranu koja sadrži pšenicu? Izbacivanjem pšenice iz svoje prehrane mogli bi potpuno stabilizirati šećer u krvi! Upravo se to dogodilo pacijentima dr. Williama Davisa, koji je 2011. napisao poznatu knjigu „Pšenični trbuh“. Ne samo da su izbacivanjem pšenice iz jelovnika izliječili dijabetes nego su se riješili i drugih kroničnih oboljenja. Riješili su  se reumatoidnog artritisa, astme, sindroma iritabilnog kolona, refluksa želuca…

„Konzumacijom pšeničnih proizvoda dijabetičar doživotno ostaje dijabetičar“, kaže dr. Hegde. Umjesto pšenice, on savjetuje konzumaciju smeđe riže, koja u svojoj ljusci sadrži prirodni lijek za dijabetes. Farmaceutski lijekovi za dijabetes donose puno više štete nego dobrobiti. Većina tih lijekova je opasna, a neki od njih mogu uništiti bubrege i ugroziti zdravlje srca, kaže dr. Hegde. Dijabetes, tvrdi dr. Hegde, zapravo nije šećerna bolest, kao što je popularno nazivamo, nego bolest poremećaja rada jetre.

3. mit: Kolesterol je štetan i treba ga snižavati lijekovima

Netočno. Dr. Hegde desetljećima je govorio o važnosti “dobrog” kolesterola za ljudsko zdravlje, a sada sve veći broj studija potvrđuje istinitost njegovih tvrdnji. Kolesterol je sastavni dio ljudske stanice koji sudjeluje u izgradnji njenih zidova ili stijenki. I upravo je on važan faktor koji čak može spriječiti rak. Čak i ako hranom unesete višak kolesterola, vaš organizam ima vlastitu inteligenciju pa će ga manje proizvoditi.

„Lijekovi za snižavanje kolesterola su kemikalije koje blokiraju rad enzima u jetri, vašem najvažnijem organu, stoga ih ne biste trebali uzimati“, kaže dr. Hedge. Uzimanjem statina za snižavanje kolesterola ne samo da ljudi skraćuju svoj životni vijek nego imaju i puno veći rizik od dijabetesa, koji je posljedica uzimanja tih lijekova.

4. mit: Antibiotici su korisni lijekovi

Netočno. Antibiotici su štetni. Dr. Hegde kaže kako mnogi liječnici još uvijek propisuju antibiotike ne samo za bakterijske, nego čak i za virusne upale grla. To ne samo da nije učinkovito, nego je i opasno. Dugotrajnim uzimanjem antibiotika uništavate svoju crijevnu floru. A upravo se u crijevima nalazi veći dio vašeg imunosnog sustava. Osim toga, dugotrajnim uzimanjem antibiotika možete razviti i astmu i alergiju. A bakterije koje pokušavamo uništiti antibioticima pretvaraju se u superbakterije, koje su potpuno otporne na djelovanje ovih lijekova.

5. mit: Geni su okidači za teške bolesti

Netočno. Dr. Hegde spominje slučaj slavne Angeline Jolie, koja je zbog „rizičnog gena“ na savjet liječnika odstranila obje dojke i podvrgla se njihovoj rekonstrukciji. Taj čin dr. Hegde smatra potpunom ludošću s obzirom na to da geni nisu okidač za bolesti. To dokazuje i nova grana znanosti koja se naziva epigenetika. Okidač za oboljenja su, kaže dr. Hegde, naše okruženje, stil života i stanje našeg uma, a ne geni, što potvrđuju brojna istraživanja.

Dakle, čak i ako imate „gen“za određenu bolest, to nikako ne znači da ćete je i dobiti. Svojim stilom života i prehranom vi je možete spriječiti. Stoga, odstraniti dijelove tijela ili organe koji igraju važnu ulogu u vašem organizmu samo kako biste „smanjili rizik“ zaista nije mudar potez. Uostalom, rak se ne mora nužno pojaviti baš u tom organu.

6. mit: Depresiju treba liječiti lijekovima

Pogrešno je vjerovanje da se naš um, odnosno naša svijest, nalazi u mozgu. Um se nalazi u svakoj našoj stanici, a svaka stanica ima svoju inteligenciju. Sjetite se da je cijeli vaš složeni organizam nastao iz jedne jedine stanice – zigote. Sukladno tome, dr. Hegde smatra pogrešnim, primjerice, depresiju liječiti lijekovima, koji ciljano djeluju na mozak i oštećuju ga.

Osim toga, istraživanja su pokazala da lijekovi za depresiju u konačnici mogu dovesti i do Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest i demencija zapravo su posljedica višegodišnjeg uzimanja štetnih lijekova. S tim se slaže i profesorica psihijatrije Grace E. Jackson, koja je napisala izvrsnu knjigu o demenciji kao „zločinu koji je počinjen nad čovjekom“. I ona se slaže kako je tu riječ o bolesti nastaloj uslijed dugotrajnog uzimanja lijekova.

Ayurveda – izvrsna alternativa koju predlaže dr. Hegde

Za razliku od zapadne medicine, koja propisuje puno štetnih lijekova, ayurveda radi upravo na jačanju obrambenog sustava. Glavni cilj joj je očuvati čak i zdravlje zdravih osoba. Osim toga, ayurveda u liječenju primjenjuje uglavnom biljne lijekove, koje tijelo lako prepoznaje i prihvaća. Stoga, dr. Hegde veliku prednost daje ovoj drevnoj indijskoj medicini.

Prema ayurvedi, ljudsko tijelo je zatvoreni sustav te čovjek već rođenjem dobiva svog „unutrašnjeg liječnika“ – imunosni sustav. Naše tijelo, dakle, samo sebe regulira i sposobno je za samoizlječenje. Farmaceutski su lijekovi u njegovu zatvorenom sustavu često kontraproduktivni, štetni i opasni.

Zapadna medicina – dobra za hitne slučajeve i akutna oboljenja

Unatoč njenim očitim nedostacima, dr. Hegde smatra kako je zapadna medicina potrebna u hitnim situacijama. Pogotovo kada treba spasiti ljudski život, primjerice, kod moždanog ili srčanog udara i sl. Ona izvrsno pomaže i kod akutnih oboljenja. No, kad je riječ o kroničnim bolestima, ne nudi dobra rješenja.

Dr. Hegde suvremenoj medicinskoj znanosti zamjera to što nije zainteresirana za otkrivanje pravog lijeka za bolesti. Više se bavi samo onim lijekovima koji produljuju bolest te čovjeka pretvaraju u doživotnog pacijenta.

Jedna je studentica izjavila kako čovjek postaje pacijent čim prvi put uđe u liječničku ordinaciju. Šokantno, ali istinito.

Savjeti dr. Hegdea za dobro zdravlje

Dr. Hegde smatra kako je za dobro zdravlje važno imati miran um. Zdrav um preduvjet je za zdravo tijelo, a ne obratno. U postizanju mirnog uma može vam pomoći meditacija.

Osim toga, iznimno su bitni i ljubav i suosjećanje jer ista energija struji kroz svakoga od nas. S druge strane, ako osjećate netrpeljivost prema drugima, stvarate podlogu za razna oboljenja, osobito za kronične i autoimune bolesti.

Mržnja koju osjećate prema nekomu nije usmjerena na tu osobu nego prema vama samima jer je nosite u sebi. Zbog mržnje određene se stanice u vašem tijelu okreću protiv drugih stanica u vama i tako nastaju autoimune bolesti, smatra dr. Hegde. Dr. Hegde kaže kako su mnogi njegovi pacijenti, nakon što su mržnju zamijenili ljubavlju, izliječili artritis i druga kronična i autoimuna oboljenja.

Isto tako, jako je važan entuzijazam u poslu koji radite. Treba raditi puno, ali ne s otporom i nelagodom, nego s ljubavlju prema poslu, kao i prema ljudima s kojima radite.

Prirodni lijek koji preporučuje dr. Hegde

Dr. Hegde preporučuje konzumaciju češnjaka, i to sirovog (ne kuhanog ili pečenog). Dok ga jedete, njegov alinin se u doticaju sa slinom pretvara u alicin, pravi prirodni lijek za brojna oboljenja.

Osim češnjaka, kao izvrsnu pomoć zdravlju dr. Hegde preporučuje i kokosovo ulje, koje smatra najboljom tekućinom nakon majčina mlijeka.

Kokosovo ulje i 100 njegovih dobrobiti

Kokosovo ulje smanjuje apetit i masne naslage na trbuhu

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads