Mini vodič kroz liječenje energijom

Nikada vam ni jedan liječnik neće savjetovati da odbacite propisanu terapiju i umjesto toga se okrenete alternativi. Štoviše, takvo ponašanje može biti jako opasno. Nažalost, čak i pogubno ako se sjetimo primjera jednog od najvećih vizionara 21. stoljeća, Stevea Jobsa. Na žalost brojnih obožavatelja njegovog rada, Jobs je naprosto prekasno odlučio potražiti pomoć moderne medicine. Stoga, lijekove treba piti točno na način na koji je liječnik propisao. Ipak sve je više doktora koji svojim pacijentima savjetuju da si pomognu i alternativnim načinima liječenja. Možda najpoznatiji od njih je liječenje bioenergijom koja je, dokazala su i medicinska istraživanja, u puno slučajeva odlično utjecala na smanjenje razine stresa i podizanje imuniteta. A svi znamo koliko je to dvoje bitno, osobito u borbi s autoimunim bolestima. Ako ste pomišljali na to, ali ne znate odakle krenuti, istražili smo neke od najpopularnijih metoda dodatnog liječenja energijom.

Energiju dijelimo na mjerljivu i onu koja se ne može izračunati današnjom tehnologijom. Pod mjerljivu podrazumijevamo stvari kao što su vibracijska energija (zvuk) i elektromagnetske sile kao što su vidljiva svjetlost, magnetska energija i monokromatsko zračenje (laseri).

Energija se na mnogo načina danas koristi u dijagnostici i borbi protiv bolesti – magnetna rezonancija, zračenje, terapije UV zračenjem i slično. Također postoje i još ne toliko istražene metode korištenja energije – magnetna terapija (magneti se stavljaju na tijelo kako bi uklonili bol), zvučna ili vibracijska terapija, terapija glazbom…
Na spomen energetske medicine, ljudi najčešće pomisle na tehnike koje uključuju nemjerljivu energiju. Takve alternativne metode temelje se na teoriji da su svi fizički objekti i psihološki procesi rezultati energije i njezine izmjene, a tijela pokreće životna energija ili sila. Ono što mislite danas određuje kako ćete živjeti sutra.

Ona se u različitim kulturama različito naziva: u Kini je to chi, u mnogim religijama duh, u indijskoj kulturi je predstavljena došama, trima vrstama energije koje kontroliraju tjelesne funkcije.

U terapijama koje se temelje na takvim filozofijama vjeruje se da je zdravlje određeno tokom energije kroz tijelo. Disbalans ili blokada te energije uzrokuje bolest. Akupunktura ili akupresura djeluju tako da popravljaju disbalans u toku energije kroz energetske kanale. U terapijama kao što su liječenje dodirom, reikijem, pa čak i molitvom, vjeruje se da iscjelitelj prenosi pozitivnu životnu energiju u tijelo primatelja i na taj način ozdravljuje.

Akupunktura

Akupunktura je dio TCM-a (tradicionalnog kineskog medicinskog sustava), a danas je jako popularna i samostalno se koristi u zapadnom svijetu. Za vrijeme tretmana iscjelitelj vam plitko i bezbolno ubada malene iglice u kožu u određene točke po tijelu. Te točke su vrlo precizno određene i odgovaraju energetskim kanalima. Akupunktura je dugo istraživana i proučavana i naposljetku priznata kao učinkovita metoda pri liječenju različitih stanja. Najučinkovitija je u liječenju boli.

QiGong and Tai Chi

Dvije povezane terapije razvijene su prije nekoliko stoljeća u Kini i također su dio TCM-a. Ove tehnike uključuju meditaciju, kontrolirane pokrete i disanje koji bi trebali pomoljšati tok vaše životne energije. Polagane pokrete i vježbe može raditi bilo tko, neovisno o godinama i snazi.  Poboljšavaju cirkulaciju, jačaju imunitet i opuštaju. Ove metode se u kineskim bolnicama regularno koriste uz konvencionalno liječenje raka, srčanih bolesti i probavnih problema.

Tai Chi

Reiki, liječenje i terapija dodirom

Ove metode liječenja energijom uključuju pokrete ruke iscjelitelja preko tijela bolesnika, ponekad i dodir. Oni na taj način osjete gdje energija ne protječe dobro i nastoje to ispraviti. Reiki još nije dovoljno istražen, no postoje dokazi koji sugeriraju na to da pomaže.

Ayurveda i TCM

Metode koje daju jednaku važnost umu, duhu i tijelu. Ayurveda u prijevodu znači ”znanost o životu” i u Indiji se koristi tisućama godina. Kao jedna od holističkih medicinskih sustava, prakticira se individualno. Dr. Deepak Chopra odigrao je važnu ulogu u predstavljanju ovog medicinskog sustava zapadnim zemljama. Prema njihovoj teoriji sve se sastoji od pet elemenata – prostora, vode, zraka, vatre i zemlje. Ti elementi čine tri različite vrste tijela koji se nazivaju doše. Tretmani se preporučuju prema tipu doše, a sastoje se od kombinacije dijete, vježbe (joga), meditacije, ljekovitog bilja, masaže, izlaganja suncu i vježbi disanja.

‘Tradicionalna Kineska Medicina’ (TCM) je jedan od najstarijih sustava liječenja na svijetu i preteča je duhovne, holističke medicine. Ovaj sustav bazira se na tome da zdravlje ovisi o pravilnom toku i ravnoteži životne energije – CHI. Ona teče kroz tijelo energetskim kanalima. Prema tom sustavu vjeruje se da je psihičko i emotivno zdravlje ključno za zdravu chi i cjelokupno zdravlje.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads