Hormonalni disbalans i bolesti do kojih dovodi

Hormoni su neiscrpna tema svima koji žive s poremećajem rada štitne žlijezde i svime što taj poremećaj uzrokuju. Da bi sve bilo kako treba i da bi organizam funkcionirao uravnoteženo, u ravnoteži moraju biti i naši hormoni. No, estrogen i progesteron, dva najvažnija hormona koja se svakog mjeseca stvaraju u ženskom tijelu, često dolaze u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa. Upravo je taj disbalans hormona važno na vrijeme prepoznati, jer može i te kako snažno utjecati na zdravlje i biti znak ozbiljnijih poremećaja. Dobro je znati da su nepravilnom odnosu ovih najvažnijih hormona i promjenama u njihovom stvaranju podložne žene svih dobi, u bilo kojoj fazi života.

Glavni okidači hormonalne neravnoteže su stres, loša prehrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, kofein i neki lijekovi. Na hormone, isto tako, često utječu i pestici i toksini iz plastike, naročito parabeni. I neke biljke, kao što je npr. lavanda, imaju spoj koji se ponaša kao estrogen, pa i to može dovesti do hormonalnog disabalansa.

Hormoni u našem tijelu imaju metaboličku, produktivnu i reproduktivnu funkciju, ali utječu i na mentalno stanje organizma (hormoni serotonin i dopamin). Proizvode ih endokrine žlijezde: štitnjača, gušterača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza, epifiza te jajnici koji proizvode spolne hormone, najvažnije ženske hormone: estrogen i progesteron. Kod muškaraca su ti hormoni testosteron i androsteron, a proizvode ih testisi.


Estrogen

Estrogen je primarni ženski spolni hormon koji utječe na povećanje tjelesna mase, a zaslužan je i za stvaranje masnih naslaga. Te su naslage skladišta u kojima je pohranjen estrogen. Estrogen, također, smanjuje i mišićnu masu. Djelujući na maternicu, sudjeluje i u promjenama tijekom mjesečnog ciklusa. Nedostatak estrogena izaziva brojne simptome. Izostanak ili neredovita mjesečnica, nemogućnost začeća, preuranjena menopauza, opadanja libida, nagle promjene raspoloženja…samo su neki od njih.

Dominacija estrogena – zvono za uzbunu 

Progesteron

Progesteron je drugi važan hormon kod žena, koji zajedno sa estrogenom regulira ciklus, odnosno promjene jajnika i maternice. On je važan tijekom trudnoće, jer od njega ovisi ishod trudnoće i zdravlje bebe. Zato se i naziva “zaštitnik trudnoće“. Nakon porođaja, njegova koncentracija opada. Nedostatak hormona progesterona može se prepoznati prema simptomima kao što su neredovne menstruacije, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji ili spontani pobačaj.

Prolaktin

Prolaktin je važan za normalno funkcioniranje mliječnih žlijezda i laktaciju tijekom dojenja, no, vremenom, njegova koncentracija opada. Nedostatak prolaktina očituje se lošom laktacijom i menstrualnim poremećajima, ali se može očitovati i npr. kasnijim pubertetom.

Testosteron

Testosteron je tzv. “muški hormon u ženskom tijelu”. To je primarni muški spolni hormon, koji se u manjoj koncentraciji, osim u testisima proizvodi i u nadbubrežnoj žlijezdi.  Izlučuje se i kod žena, a zadatak mu je uspostaviti ravnotežu hormona. Manjak testosterona kod žena očituje se slabim libidom, suhom kožom, kosom i noktima. A povećana koncentracija testosterona izaziva pojavu pojačane dlakavosti, akni, pretjeranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni divljaju svima, samo je pitanje kada. Kod žena su te faze disbalansa neizbježne, a uzroci su im različiti. Jedan od prvih hormonalnih disbalansa događa se u puberteta, nastavlja se tijekom predmenstrualnom perioda i nakon toga u razdoblju prije menopauze i nakon menopauze. Uzroci mogu biti posljedice bolesti, a najčešće su to bolesti štitne žljezde i dijabetes. Kod nekih žena dodatan uzrok disbalansa može biti dugotrajno uzimanje hormonskih kontracepcijskih preparata.

Hormonalni disbalans kao znak bolesti

Candida

Kao estrogen ponaša se i candida, koja navodi organizam na smanjenje lučenja hormona iz žlijezda, što je vrlo koja ozbiljan pokretač hormonalne neravnoteže u organizmu. Na ovaj način candida vrlo snažno utječe na rad štitnjače.

Policistični jajnici

Policistični jajnici posljedica su prevelike proizvodnje muških spolnih hormona i estrogena. U ovom slučaju, postoji hormonski disbalans između dva hormona. Riječ je o FSH, folikulostimulirajućem hormonu zaduženom za formiranje folikula na jajnicima tijekom ciklusa te LH, luteinizirajućem hormonu, koji proizvodi progesteron. Kod policističnih jajnika veća je koncentracija LH u odnosu na FSH. A ako je estrogen znatno veći od progesterona, može doći do zadebljanja mišićnog zida maternice, odnosno fibroze. Promjene se mogu očitovati kao grudica na maternici, čak i do veličine jajeta, dok veće formacije mogu dovesti i do krvarenja izvan mjesečnice ili bolnih i obilnih menstrualnih krvarenja. Fibroza materice češća je kod žena u menopauzi, kada je smanjeno lučenje hormona ili postoji disbalans estrogena i progesteron.

Karcinom

Hormonalni disbalans može povećati rizik od pojave raka. Tako je kod žena u menopauzi te u slučaju opadanja nivoa progesterona ili uklanjanja jajnika veći rizik od pojave raka dojke. Rizik nastanka ovog raka povezan je s dominacijom estrogena i njegovih derivata. Smanjenjem lučenja progesterona dolazi do povećanog lučenja estrogena koji tada može utjecati na prekomjeran rast stanica. Na taj se način povećava i broj mutacija, odnosno nastaju tumorske stanice.

Hipotireoza

Tijekom menopauze česta je pojava hipotireoze, stanja usporenog rada štitnjače i smanjenog lučenja hormona tiroksina.  Osim neobjašnjivog debljanja, posljedice su i srčane smetnje, umor, nesanica, opadanje kose, depresija, smanjen libido. Simptomi hormonalnog poremećaja ili disbalansa su i neredovne menstruacije. Kod žena kod kojih postoji hormonska neravnoteža, ova pojava se najčešće primjećuje. Prisutna je uglavnom kod adolescenata, mladih djevojaka koje još nemaju regularne cikluse ili kod žena u menopauzi, kao regularan simptom izostanka mjesečnih krvarenja. Pojava neredovnih ciklusa je i znak postojanja policističnih jajnika.

Glavobolje, migrene, nesanice

Tijekom ciklusa, kod mnogih je žene, naročito tijekom PMS-a, česta pojava migrena izazvanih hormonalnim disbalansom. Prilično su jake, bolne i mogu se javiti prije i nakon mjesečnog krvarenja. A često ih prati i poremećaj sna. Nesanica je također posljedica hormonskih reakcija u organizmu, najčešće zbog naglog pada razine progesterona.

Slaba koncentracija i loše pamćenje

Tijekom ovulacije, u fazi uzburkanosti hormona, česta je pojava dekoncentriranosti i lošijeg pamćenja. Glavni krivac je kortizol, hormon nadbubrežne žlijezde koji se tijekom ovulacije pojačano izlučuje.

Depresija, umor, promjena raspoloženja, glad

Tijekom predmenstrualnog sindroma, zbog hormonalnog disbalansa, dolazi do povećanog lučenja inzulina koji uzrokuje glad. Stoga dolazi i do promjena u psihičkom stanju, a očituje se i usporenim metabolizmom. debljanjem i zadržavanjem vode u tijelu. U ovoj su PMS fazi mogući i probavni problemi poput napuhnutosti donjeg dijela trbuha ili loše probave.

Napadaji vrućine i gubitak libida

Hormonalni disbalans uzrok je pojave akni, masne kože i kose, problema koji najviše pogađaju mlade osobe u pubertetu. Kod žena u menopauzi iznenadni napadi vrućine, tzv. valunzi, posljedica su manjka estrogena. Jednako kao što je to i gubitak libida.

Kako upravljati vlastitim hormonima

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads