Zdrava trudnoća uz bolesnu štitnjaču

Štitnjača može na razne načine utjecati na organizam, a posebno kada je u pitanju trudnoća. Jedni osjećaju taj utjecaj malo više, drugi manje, a ima ih dosta koji (dok baš ne bude velika frka) pokušavaju ignorirati problem sa štitnom žlijezdom. I zapravo svakodnevno vidimo da sva tri načina nekako funkcioniraju. Najbolje prolaze žene koje uredno idu na kontrole, piju terapiju, uzimaju nadomjeske prehrani i nastoje se raznim tehnikama opuštati i živjeti sa što manje stresa. No, mnoge žene jednostavno samo piju terapiju, a ima i onih koje nastoje ignorirati činjenicu kako im je potrebna liječnička pomoć.

Koji god način izabrale, same smo odgovorne za posljedice. Ipak, ukoliko razmišljamo o trudnoći, tada doista treba razgovarati s liječnikom i ozbiljno shvatiti problem.

Dr Jozo Jelčić: Hipotireoza i trudnoća

Promjene u trudnoći

Štitnjača tijekom trudnoće jasno povećava svoje funkcije, a do kraja trudnoće, mnoge žene pate od smanjene koncentracije aktivnih hormona.

Autoimune tireoidne bolesti česte su tijekom trudnoće.

Fiziološke promjene funkcije štitnjače u trudnoći nastaju kao odgovor na metaboličke zahtjeve u trudnoći. Javlja se povećanje bazalnog metabolizma, povećanje akumulacije joda u štitnjači i povećanje štitnjače uzrokovano hiperplazijom i pojačanom vaskularizacijom. Zbog fizioloških promjena štitnjače u zdravih trudnica treba koristiti referentne vrijednosti TSH i FT4 za trudnoću. Vrijednosti TSH za prvo tromjesečje su 0, 1 – 2, 5 mIJ/L, 0, 2 – 3, 0 mIJ/L za drugo i 0, 3 – 3, 0 mIJ/L za treće tromjesečje. Hipotireoza se javlja u oko 2–3% trudnica. Zbog čestih komplikacija trudnoće i porođaja žena s hipotireozom, djeca mogu imati neurorazvojno oštećenje, stoga svakako pripazite na razinu hormona i obavljajte redovite liječničke i laboratorijske kontrole.

Hipertireoza u trudnoći

Hipertireoza bilo kojeg uzroka može komplicirati trudnoću, međutim, najčešći uzrok je Graves-ova bolest, odnosno klinička hipertireoza. Povišene vrijednosti HCG u ranoj trudnoći najčešći su uzrok subkliničke hipertireoze. Ona je obično prolazna u prvoj polovici trudnoće i manje teška u odnosu na Graves-ovu bolest. Dijagnoza hipertireoze se postavlja na temelju niskih vrijednosti TSH (<0, 1mIJ/L) u serumu kao i visokim vrijednostima slobodnih i ukupnih T4 i T3.

Vrijednosti TSH za prvo tromjesečje: 0, 1 – 2, 5 mIJ/L, za dugo: 0, 2 – 3, 0 mIJ/L i za treće: 0, 3 – 3, 0 mIJ/L.

Kontrola hormona prije trudnoće

Hrvatsko društvo za štitnjaču preporuča napraviti kontrolu svim trudnicama na hipotireozu kod prvog pregleda. Stav je to i dr. Josip Đelmiša koji je proučavao razvoj trudnoće u bolesnica s poremećajem rada štitne žlijezde.

Isto tako treba znati da klinička slika ne mora biti izražena, ali hormonski status ukazuje na to da je funkcija štitne žlijezde smanjena, što se smatra subkliničko hipotireozom (prikrivena hipotireoza). Dijagnoza se, dakle, postavlja na temelju biokemijskih, a ne na temelju kliničkih parametara. Za normalan razvoj ploda neophodno je da majka ima normalnu funkciju štitnjače.

Prisutnost TPO antitijela udružena je s povećanim rizikom od pobačaja.

Zbog toga bi bilo dobro da se kontrola hormonskog statusa napravi prije ulaska u trudnoću, osobito kod osoba koje ulaze u trudnoću putem umjetne oplodnje, kao i kod osoba koje u obitelji, po ženskoj liniji, imaju nekoga s oboljelom štitnjačom ili autoimunom bolešću.

Hipotireoza u trudnoći

Smanjenu funkciju štitnjače treba korigirati lijekovima prije trudnoće, a normalnu razinu hormonu treba održavati tijekom cijele trudnoće. Izražena hipotireoza kod majke praćena je oštećenjem intelektualnog razvoja djeteta, osobito ukoliko neadekvatna koncentracija hormona prolazi kroz placentu u ranom periodu trudnoće. Nosi li subklinička hipotireoza sa sobom rizik, još uvijek nije dokazano, ali se svakako savjetuje nadoknada hormona ukoliko se postavi dijagnoza subkliničke hipotireoze. Autoimune tireoidne bolesti česte su tijekom trudnoće.

Prisutnost TPO antitijela udružena je s povećanim rizikom od pobačaja. Zbog toga je preporuka da praćenje antitijela bude redovito ukoliko postoji subklinička hipotireoza i da pacijentica dobije terapiju tijekom trudnoće.

Ukoliko je dijagnoza hipotireoze postavljena prije trudnoće, neophodno je u prvih 4-6 tjedana povećati dozu L-tiroksina za 30-50% u odnosu na dozu koju je pacijentica uzimala prije trudnoće.

Hipotireoza tijekom prva tri mjeseca nakon porođaja česta je manifestacije bezbolne upale tijekom trudnoće. Zbog toga je neophodna kontrola stanja štitne žlijezde ukoliko postoje simptomi kroničnog umora, pospanosti ili jutarnjeg otoka kapaka. Terapija hipotireoze je doživotna.

Za normalan razvoj ploda neophodna je normalna funkcija štitnjače majke.

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads