SUPer trening za SUPer formu

SUP je najefikasniji način za postizanje forme. U to su se uvjerili i američki fitness treneri koji su pronašli savršeni trening. U isto je vrijeme lagan za učenje, super koristan za mišiće cijelog tijela i ludo zabavan. Riječ je o Stand Up Paddlingu, odnosno, uspravnom veslanju na surf dasci.

Razlozi su očiti. Tehnika SUP-a je intuitivna, ne traži nikakva predznanja ni formu. Dok SUP-ate rade svi mišići na tijelu, a sami dozirate intenzitet. I, ne manje važno, dok SUP-ate zapravo ste surfer. Kao i wave surf, i SUP je rođen na Havajima. 

Ne dozvolite da vam ponestane motivacije napraviti nešto dobro za svoje zdravlje – SUP-ajte. 

Od meditativnog opuštanja do core treninga

SUP-anje po mirnim vodama posebno je iskustvo i donosi onaj posebni surferski zen učinak. Osim kao fizičku aktivnost, SUP mnogi koriste i za meditaciju, budući da se radi o izolaciji čovjeka s prirodom. Zbog jednostavnosti i brzine učenja, SUP je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, potrebna je samo daska i veslo. Veslaš, a da to ni ne primjećuješ. Vježbaš, ali si toliko usmjeren na uživanje u prirodi i na zvukove, da ni ne osjetiš umor.

No, ako vam je cilj ozbiljan trening, a ne razgledavanje prirode, ovo je i dalje sport za vas. Tehnika intenzivnog treninga ista je kao i početna, samo idete brže. Uči se za 30-tak minuta ili manje, a već pri prvim zaveslajima aktivirate sve mišiće na tijelu. Vrlo je intuitivna i svatko je može savladati uz minimum instrukcija. 

Atrakcija vježbanja na dasci

Wave surferi dugo su znali za SUP.  Služio im je kao trening i zabava u danima bez valova i vjetra. Povjesničari ističu da se ova aktivnost prvi put bilježi u 60-im godinama prošloga stoljeća kad su Waikiki Beach Boys stajaće veslanje na dasci koristili za prijevoz. Kao sport se SUP prvi put spominje 2005. godine, dok se 2007. u Kaliforniji održala prva SUP utrka.

No, 2008. godine u Americi se počelo sve više govoriti o Stand Up Paddlingu kao idealnom spoju zabavnog sporta i fitness treninga. Dvije godine kasnije SUP se proširio po Europi, a vrlo brzo i u ostatku svijeta. Gdje god ima mora, rijeka, jezera, rukavaca, akumulacijskih voda, danas ćete susresti SUP surfere.

S pojavom dasaka na napuhavanje u posljednje četiri godine SUP raste eksponencijalno. Naime, tvrde daske moraju se voziti na nosaču automobila, a daske na napuhavanje složene su u ruksak. Napušu se u doslovno 3-4 minute i surfanje može početi! 

Kako pravilno SUP-ati? 

Ako ste se odlučili okušati u SUP-u, za prvi izlazak odaberite mirnu vodu, kako biste usvojili osnovne pokrete, a tek potom se odvažite na borbu s vjetrom i valovima. Prije nego se uspravite, krenite iz klečeće pozicije koja je puno stabilnija i jednostavnija za usvojiti.

Koljenima se oslonite na dasku, negdje oko sredine daske. Lagano prebacujući težinu s jedne strane na drugu, osjetite ravnotežu daske. Kad ste smirili dasku, polako ustanite. Stopala neka budu postavljena na sredinu daske u širini ramena. Nemojte stajati na rubovima daske jer se lako možete pokliznuti i izgubiti ravnotežu. Iz lagano u koljenima pogrčene pozicije, balansirajte kukovima, a ne gornjim dijelom tijela. Uronite veslo u vodu i potom ga povucite prema nazad te tako pokrenite dasku. Pokret izvodite iz kukova, zakretanjem u struku te aktivacijom mišića corea.

Ako ga koristite kao fizičku aktivnost, SUP će vam pomoći da brzo dođete u formu. Naime, nakon što savladate ravnotežu na dasci, aktiviraju se sve mišićne skupine koje su istovremeno u pokretu: ruke, prsa i leđa rade na zaveslaju, stopala, noge i trbušni mišići rade na stabilizaciji daske.

3 zlatna pravila Stand Up Paddlinga

  1. Veslo zaronite u vodu cijelom površinom prije povlačenja kroz vodu
  2. Uvijek tijekom veslanja budite u pravilnoj poziciji za veslanje: stojite otprilike na sredini daske, stopala su u širini ramena, koljena su lagano pogrčena, a leđa su ravna i okomita prema tlu. Mišići corea su stisnuti.
  3. Tijekom veslanja aktivirajte mišiće corea: izbjegavajte veslati samo rukama i ramenima jer ćete se brzo izmoriti, a i povećavate opasnost od ozljeda.

Kakvu dasku izabrati? 

Stand Up Paddling je načelno super jednostavan sport. Ipak, to vrijedi samo uz ispravno odabranu opremu. Evo na što morate paziti: 

Ispravan izbor s obzirom na vašu tjelesnu konstrukciju. Važno je da izaberete idealan volumen daske jer u suprotnom vas umjesto gušta čeka muka. Zbog krivog prvog koraka lako možete doći do krivog zaključka kako to nije sport za vas.
– Izabrati pravi tip/model daske za ono za što ste fizički spremni, odnosno što želite od ovog sporta, rekreaciju ili ozbiljan trening. Nisu sve daske iste, na izbor su Allround modeli, Touring modeli, Surf modeli, Fun – Race modeli, naravno, natjecateljski Pro Race modeli ili pak Kids, odnosno dječji modeli. Prije kupnje isprobajte barem dva različita modela, samo pazite, možda poželite oba!
Izbor proizvođača! Kao i kod kupnje automobila, provjerite tko jamči trajnost, tko ima najbolji omjer cijene i kvalitete, a tko prednjači u novim tehnologijama
Izbor ispravnog volumena
SUP daske u srednjoj kategoriji Allround možete izračunati i sami. Ovisno odlučite li se za tvrdu dasku ili ‘napuhanca’, formule su jednostavne.  

Daske na napuhavanje 

Kod dasaka na napuhavanje nosivost se dobiva tako da se volumen daske podjeli s 3 i doda ovisno o konstrukciji +0 do +10 kg. Na primjer, daska volumena 285 l imat će nosivost 95 kg do 105 kg.
Dodajete li 0 ili 10 kg, ovisi o konstrukciji, materijalima i obliku daske, tj. odnosu dužine i širine. Odaberete li preveliku dasku, neće se dogoditi ništa strašno, moći ćete povesti sa sobom i dijete ili psa. Premala će vam ipak stvarati probleme, padat ćete češće u vodu. 

Tvrde daske 

Kod tvrdih Allround dasaka nosivost se dobiva tako da se volumen podijeli s 2 i doda +5 do +15 kg. Daska volumena 195 l tako može imati nosivost 95 do 107 kg. Tu dodatak +5 ili +15 kg ovisi samo o obliku tj. Odnosu širine naspram dužine daske. Uske daske su, logično, brže, a široke stabilnije.
Izbor modela prema namjeni daske druga je najvažnija stvar prilikom kupnje ili najma. Prema namjeni postoji čitav niz dasaka različitih karakteristika.
Allround daske su zlatna sredina, dovoljno brze za ambiciozne surfere, dovoljno stabilne za one koji tek uče prve zaveslaje
Touring daske su daske veće zapremine, često duže od prosjeka namijenjene veslanju na duge staze, idealne za veslanje na rijekama i jezerima, ali i na moru.
Dječje daske dolaze u manjim dimenzijama i jeftinije su od dasaka za velike surfere.
Fun – race daske su brze daske namijenjene ozbiljnijim rekreativcima, mogu biti tvrde ili na napuhavanje, traže bolje poznavanje tehnike
Race daske su namijenjene profesionalcima i ozbiljnim surferima, najčešće se radi o high-tech karbonskim, ultralaganim daskama, cijenom iznad rekreativnih modela
Ostale specijalizirane daske mogu biti tandem daske ili čak čuveni ‘osmerci’, kao i niz drugih modela (rescue daske, twin tip daske za SUP polo itd.) 

Ljeto za sreću kroz kretanje u vodi 

Škraping ili aktivni gušt uz more

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads