Ljeto za sreću kroz kretanje u vodi

Navikli smo da su nam sve aktivnosti, pa tako i vježbanje, vezane uz školsku godinu ili školske praznike, Novu godinu ili sljedeći ponedjeljak. Umorni od obaveza, razvoženja, gužve u prometu ili topline i sunca koje smo toliko priželjkivali, dočekujemo ljeto kao nekakav zasluženi odmor od vježbanja i kretanja.

Promatrajući prirodu možemo uočiti da svako godišnje doba nosi svoj razvojni ciklus. Ljeto je vrijeme obilja ukusnih i obojanih plodova i hrane. Bujanja života. To isto bujanje i sazrijevanje dešava se u našem tijelu nakon cjelogodišnjeg truda. Svi organski sustavi su budni i aktivni te spremni za pokret i kretanje. Zato je ljeto idealno kako za početak, tako i za nastavak ciklusa u kojem će svjež zrak, aerosoli, voda i toplina sunca pomoći tijelu da se regenerira, reprogramira, opusti i ojača.

Vježbe hodanja u vodi, plitkoj, do koljena ili kukova potaknut će vaš srčano-žilni i limfni sustav, ubrzati otkucaje srca i kalorijsku potrošnju, smanjiti oticanje i bolove u nogama te nahraniti i rasteretiti zglobove (idealno ukoliko imate veću tjelesnu težinu).

Aktivni odmor

Vježbati na otvorenom, u šumi, u moru ili na obali prekrasno je iskustvo. Hodajte bosi i aktivirajte svoja stopala. Dok se sunčate na plaži osvijestite svoje disanje, koji dio tijela se pomiče dok dišete (ramena, rebra ili trbuh) i pokušajte svoj dah usmjeriti u donji dio rebara i gornji dio trbuha. Kao da se širi obruč oko tog dijela tijela, u svim smjerovima (lijevo, desno, naprijed i straga te malo prema gore). Dok ležite svoj dah povežite i sa svojom zdjelicom. Osvijestite da se kod udaha i izdaha u zdjeličnoj dijafragmi nešto pomiče dolje-gore, da se ti mišići koji zatvaraju otvore rodnice i anusa opuštaju i stišću.

Hodanje u vodi

Ulazak u more, rijeku ili jezero neka bude trenutak kada ćete najprije hodati kroz vodu. Polako koračajte i probudite stopala, zatim radite pokrete kao da udarate loptu dok koračate i za kraj pokrete prelaženja preko zamišljenih prepreka gdje ćete nogu više podići iz kuka i maksimalno zakoračiti prema naprijed.

Ronjenje

Kada uronite u vodu, zastanite na trenutak i osjetite taj osjećaj na svome tijelu. Mi smo iz unutra sedamdeset posto voda, istog sastava kao i morska. Zato je morska voda lijek i naš drugi dom.

Izvodite razne pokrete i vježbe

Držeći ruke što mirnije na površini vode zauzmite vertikalan položaj tijela i udisajem povlačite noge u žabicu, šireći što više vaše natkoljenice iz kukova dok pete stišćete jednu o drugu. Izdisajem snažno opružite jednu nogu naprijed, a drugu natrag. Ponovite žabicu pa zamijenite noge. Ponavljajte do zamora jer vaši će vam kukovi i kralježnica biti zahvalni.

Zaputite se prema obali ili do bova izvodeći pokret kao da okrećete pedale bicikla, u početku malim krugovima pa sve većim. Tijelo je okomito i ovo je idealna pozicija plivanja ako vas bole vrat i koljena. Ruke mogu biti mirne ili s njima radite zaveslaje.

Ostanite u dubokoj vodi tijela okomito uronjenog u vodu. Duboko udahnite, a zatim izdisajem snažno spojenih nogu napravite bočno privlačenje natkoljenica prema jednoj strani trbuha. Osjetite aktivaciju kosih trbušnih mišića. Ponovite naizmjenično dvadeset puta.

Isprepletite dlanove ruku iza leđa i potpuno opruženih nogu udisajem odmičite dlanove od sebe, a zatim ih udisajem približite. Ponovite dvadeset puta. Čvrsti i opruženi rad nogu držat će vas na površini vode.

Savijte ruke u laktovima i stisnite nadlaktice uz tijelo stisnutih šaka. Zadržavajući uspravan trup i cijelo tijelo, snažno radite pokret boksanja prema naprijed. Nemojte savijati tijelo i pogrbiti se. Radite neprekidno trideset sekundi pa povećavajte vrijeme do jedne minute. Nakon ove vježbe možete ponovo napraviti nekoliko ponavljanja pete vježbe.

Isprepletite dlanove ispred tijela i duboko udahnite. Izdisajem snažno zarotirajte trup uz pomicanje ruku bočno od tijela koristeći vaše trbušne mišiće. Udisajem se vratite u sredinu i ponovite u drugu stranu, pa naizmjenično dvadeset puta.

Kada osjetite da vam se poboljšala kondicija možete napraviti još jednom sve vježbe ispočetka.

Morena Poglajen Carić

PBS Centar sportske izvrsnosti Pula – Sunset centar Medulinska 41 Pula, Croatia http://sunset-centar.com/

WordPress Ads