Škraping ili aktivni gušt uz more

Sunčana jutra i duži proljetni dani razlog su da više vremena provedemo na otvorenom. Sigurno se svi sjećamo starinskih savjeta naših baka da treba što više boraviti na svježem zraku. I baš ti savjeti nalaze sve veću potvrdu u modernim istraživanjima. U znanstvenim krugovima boravak u prirodi danas nazivaju “zelenom terapijom” ili “ekoterapijom”, zbog niza nevjerojatnih učinaka za zdravlje. Boravak u prirodi smiruje i oslobađa od stresa, utječe na mentalno zdravlje, opskrbljuje tijelo vitaminom D, poboljšava kvalitetu sna i pomaže osloboditi tijelo od negativne energije kroz uzemljavanje, tj. izravni dodir stopala sa zemljom.  Također, dok boravimo u prirodi imamo i odličnu priliku za tjelovježbu, jer svi već jako dobro znamo da tjelovježba, pogotovo ako je provodimo vani, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, osigurava bolje raspoloženje, poboljšava koncentraciju te utječe na fizički izgled i bolje držanje.

Boravak u prirodi smiruje i oslobađa od stresa, utječe na mentalno zdravlje, opskrbljuje tijelo vitaminom D, poboljšava kvalitetu sna i pomaže osloboditi tijelo od negativne energije kroz uzemljavanje, tj. izravni dodir stopala sa zemljom.

Čak i lagana šetnja značajna je prednost za zdravlje, u usporedbi sa sjedenjem. No postoje i oni koji ne vole samo lagane šetne, koji će rađe trčati i brzo hodati, i to ne po utabanim i već dobro poznatim stazama, već po stijenama, uz more. Takva disciplina ima svoj specifičan morski naziv – škraping.

Što je škraping?

Nakon vrlo popularnog trekkinga, u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske riječi škrapa – oštro kamenje. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik ovog adrenalinskog outdoor sporta je Josip Tomić, atletski stručnjak, voditelj kluba AK Soline iz Biograda na Moru.

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez – treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje izabiru i označavaju organizatori utrke. Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Prilikom utrke natjecatelji prolaze pored atraktivnih lokaliteta na području otoka Pašmana, te je na taj način sportski sadržaj utrke dobiva turističku primjesu u smislu upoznavanja sadržaja otoka.

Adrenalin uz more

Za razliku od „običnih“, dobro poznatih sportova, ekstremni su sportovi, baš poput škrapinga, posebni podizači adrenalina jer ovise o pravilima i zakonitostima prirode, kojih se morate pridržavati ako mislite izvući živu glavu. Borba s vlastitim granicama i mogućnostima, a u skladu sa zakonima fizike, doprinosi da vam ova vrsta sporta omogući velik raspon otkrivanja novih dimenzija prirode i kako joj se čovjek može prilagoditi. Uz škraping postoje i mnogi drugi adrenalinski sportovi, i svaki je od njih poseban na svoj način, svaki omogućava rekreativno i profesionalno treniranje, a mnogi zahtijevaju mnogo ulaganja, naročito s financijske strane, posebno kod nas, prije nego što se isplate.

Borba s vlastitim granicama i mogućnostima, a u skladu sa zakonima fizike, doprinosi da vam ova vrsta sporta omogući velik raspon otkrivanja novih dimenzija prirode i kako joj se čovjek može prilagoditi.

 

Želimo vam ugodnu zabavu, ali prije svega oprez! Ni u kojem slučaju nemojte se baviti ekstremnim sportovima ukoliko niste položili tečaj ili ako niste u nadležnosti iskusne osobe koja će vas osim na oprez uputiti i na sve ljepote koje ih prate.

Dobrobiti škrapinga

Primorska klima ne djeluje samo preventivno, nego i ljekovito, podižući obrambene snage organizma. Uz more, naše tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koje općenito nedostaju u svakodnevnoj suvremenoj ishrani.

Morska voda i zrak imaju i biološki utjecaj na naše zdravlje. Minerali kao magnezij, mangan i kobalt iz morske vode prodiru u organizam te jačaju prirodni imunitet. Udišući  mikrokapljice morske vode, koje nastaju od razbijanja valova o obalu, doprinosimo lakšoj apsorpciji kisika u trijelu. Vjetar, poseban zrak, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan utjecaj na naše zdravlje.

A što ako ne možete otići na more?

Svoje slobodno vrijeme ili godišnji odmor možete isplanirati čak i ako ga morate provesti kod kuće:

– uživajte u šetnji šumi

– vježbajte

– sunčajte se

– kupajte se u rijeci ili jezeru

– izbjegavajte stres

– ostavite televizor, mobitel, računalo i video igrice

– uzmite s police svoju omiljenu knjigu i čitajte

– priuštite si više sna nego inače

– nabavite morsku sol i kod kuće radite kupke od morske soli

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads