Hipotireoza – što DA, a što NE u planu prehrane?

Hipotireoza nastaje uslijed preniske razine hormona štitnjače, triiodothyronine (T3) i thyroxine (T4). Iako samo promjena načina prehrane nije dovoljna za vraćanje normalnih razina hormona štitnjače, izbjegavanje neke hrane može poboljšati njihovu apsorpciju.

Mnoge svakodnevne namirnice i dodaci hrani sadrže spojeve koji ometaju funkciju štitnjače.

Soja

Istraživanja pokazuju kako fitoestrogeni u soji i hrana bogata sojom mogu inhibirati aktivnost enzima koji proizvode hormone štitnjače. Jedna od studija otkrila je kako je kod žena koje često konzumiraju soju i dodatke od soje tri puta veća vjerojatnost za nastanak hipotireoze.

Hrana bogata jodom

Hipotireoza je najčešće uzrokovana nedostatkom joda. U tim je slučajevima upotreba jodirane soli ili hrane obogaćene jodom izuzetno korisna. No, konzumiranje previše joda može imati suprotan učinak i suzbiti aktivnost štitnjače. Provjerite sa svojim liječnikom preporuku prije uzimanja bilo kakvih dodataka.

Dodatak željeza i kalcija

Uzimanje željeza ili dodataka kao što je kalcij, također može promijeniti učinkovitost lijekova za štitnjaču. Prije njihove primjene, svakako konzultirajte liječnika.

Hrana bogata vlaknima

Iako se preporučuje, prehrana s visokim postotkom vlakana koja se konzumira odmah nakon uzimanja lijekova za štitnjaču, može ometati njihovu apsorpciju. Pričekajte dva sata prije nego što pojedete obrok s puno vlakana, a to je svaki koji sadrži više od 15 grama vlakana.

Određeno povrće

Povrće bogato vlaknima, kao što su brokula, kupus, špinat, kelj i prokulice, mogu spriječiti apsorpciju lijekova protiv štitnjače. Smanjenje količine takvih proizvoda ujutro odmah nakon uzimanja lijekova, može biti korisno.

Kofein, duhan i alkohol

Kofein, duhan i alkohol također mogu utjecati na rad štitnjače. Svakako regulirajte odnosno smanjite njihovu konzumaciju.

Hrana bogata hranjivim tvarima

Hrana bogata hranjivim tvarima koje poboljšavaju zdravlje može biti od velike koristi za rad štitnjače. Određeni spojevi i dodaci također mogu pomoći. Oni uključuju:

Voće i povrće bogato antioksidansima

Borovnice, rajčica, paprika i ostala hrana bogata antioksidansima može poboljšati cjelokupno zdravlje i dobrobit štitnjače. Hrana bogate vitaminima B, poput cjelovitih žitarica, također može pomoći.

Selen

Za enzime koji pospješuju hormone odnosno rad štitnjače i njezino ispravno funkcioniranje, potrebne su dodatne količine selena. Konzumiranje hrane bogate selenom, kao što su sjemenke suncokreta ili brazilski orasi, može biti od velike koristi.

Tirozin

Ovu aminokiselinu koristi štitnjača za proizvodnju hormona T3 i T4. Dobri izvori tirozina su meso, mliječni proizvodi i mahunarke. Uzimanje dodataka može vam pomoći, ali prije toga svakako zatražite savjet liječnika.

Biljni dodaci

Hipotireoza vas ne mora spriječiti ili ograničiti u zdravom načinu života. Osobe s hipotireozom mogu biti vegetarijanci, ali je ujedno važno konzumirati hranu bogatu proteinima i izbjegavati sastojke koji mogu uzrokovati alergiju.

Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što napravite velike promjene u prehrambenim navikama ili prije uzimanja pojedinih dodataka prehrani. Nakon što vam liječnik provjeri razinu hormona štitnjače, dobit ćete uvid u to kako određene promjene u načinu života utječu na štitnjaču i ukupni metabolizam.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads