Sve što želim za Božić je – da što prije prođe!

Svake se godine, s prvom upaljenom svijećom na adventskom vijencu, čini kako je cijeli svijet zahvatila blagdanska groznica. Postajemo nekako drugačiji. Ako na trenutak zaboravimo ludilo koje prati kupnju poklona, kojima je zadatak umjesto nas najmilijima reći koliko ih volimo, primijetit ćemo kako ljude obuzima blagdanski duh, blagost i nestrpljivo iščekivanje praznika koje će provesti sa svojim obiteljima.

Ali, što je s onima koji nemaju obitelj, bilo da se radi o samcima, rastavljenima, udovcima i udovicama ili jednostavno, osobama daleko od obitelji i prijatelja, onima koji pokraj sebe  nemaju niti jednu dragu i posebnu osobu, uz koju bi se sklupčali na trosjedu? Ili onima koji oko sebe imaju puno ljudi, a ipak se osjećaju usamljeno?

Život samaca i onih koji su, iako nisu sami, ipak usamljeni, zna ponekad biti prilično turoban, a čini se kako taj osjećaj nikada nije jači nego prije i za vrijeme blagdana.
Nije ni čudo, jer blagdani su namijenjeni obiteljskom slavlju. Gdje god pogledamo, napadaju nas televizijske reklame, objave na fejsu, slike na Instagramu, spotovi na glazbenim programima, prikazujući sretne obitelji za stolom na božićnoj večeri ili romantične parove u zimskim krajolicima…i to je sve što žele za sebe i ovog Božića. Društvo nam bezobzirno govori kako je jadno, tragično i tužno biti sam na Božić.

Za mnoge ovo doba godine može biti zastrašujuće iskustvo, ispunjeno tjeskobom, pojačano usamljenošću, depresijom i tugom. Zato vam dajem nekoliko trikova s kojima ćete lakše proći kroz blagdane i dočekati prve dane siječnja. A tada svi zajedno možemo biti malo lošije volje, jer je najduži mjesec u godini ionako turoban za sve, bez obzira na bračni status i na broj članova kućanstva.

Prikupite predmete koji predstavljaju vaše osjećaje i razmišljanja o Božiću. Stavite ih u kutiju (vremensku kapsulu) i zakopajte je u svom dvorištu ili pohranite na neko tajno mjesto.

Putujte! Ne želite biti u praznoj kući na Badnjak, Božić ili Novu godinu? Pa, zašto se ne bi počastili nekim lijepim putovanjem? Promjenit ćete sredinu, maknuti se iz rutine, vidjet ćete nešto novo… I biti među ljudima u dane u kojima bi inače bili usamljeni. Naravno da ste se toga i sami sjetili i još brže odustali zbog troška, ali ponekad čovjek mora presložiti prioritete. Uostalom, ne mora to biti daleko putovanje u egzotične krajeve, priuštite si neki jeftiniji aranžman u grad ili regiju koja vas zanima. U agencijama se danas može naći puno zgodnih i jeftinih putovanja.

Okrenite se mislima i djelima prema drugima. Pružiti ruku onome kome je potrebna. Često je to najbolji lijek za usamljenost, jer onaj tko daruje – prima! Skuhajte večeru za beskućnike. Propitajte se malo o dobrim djelima pozitivnih osoba iz vašeg okruženja i pridružite im se. Njima će biti drago, a vi ćete napraviti veliki korak i za sebe i za one kojima pomažete.

Budite retro! Pošaljite čestitke, one prave, stare, rukom ispisane, koje vam u sandučić ubacuje poštar! Čak i ako vam ekipa ne odgovori, nemojte to shvaćati tragično. Uživajte u pomisli kako ste ih se sjetili i kako ste uljepšali ove posebne dane ljudima do kojih vam je stalo.

Slavite svoje vrijeme! Provedite neko vrijeme sami sa sobom. Napravite planove, preduhitrite novogodišnje odluke! Razmislite o pisanju dnevnika i opišite svoje snove, ciljeve i nade za budućnost. Odvojite se od gužve i žurbe, krenite u šetnju šumom, zagrlite stablo, slatko se umorite…

Suočite se sa svojim mislima! Ne trudite se pobjeći od sebe, uživajte u trenucima samoće i predanosti svojim mislima. Ako ne možete pronaći zadovoljstvo i ispunjenje u sebi, kako ćete u drugima!? Posložite vama važne odluke koje ste već donijeli ili one s kojima se tek trebate suočiti, isplanirajte, odvažite…uzmite vremena koliko god vam treba. Budite sigurni u njih, jer će samo na taj način donijeti boljitak i napredak, bilo na poslovnom ili na privatnom planu. Ne žurite uvijek nekritički biti dio sistema i kretati se za masom. Ako želimo istinsko opuštanje, spokoj i sreću, onu vrstu koja može biti otkrivena samo u samoći, moramo naučiti kako biti sretni sami. Moramo živjeti sve dane našega života, ponajprije sami sa sobom.

Božić je savršeno vrijeme da to proslavimo, ne odgađajući život do iza blagdana.
Otkuda krenuti!? Dat ću vam dati neke zabavne ideje, a vi odaberite samo one koje će vam izmamiti osmijeh!

1. Ukrasite cijeli stan božićnim svjetlima, Djeda Mrazovima, vilenjacima, anđelima, glazbenim škrinjicama…upalite svijeće.
2. Cijeli dan razgovarajte sa sobom. Fulirajte si!
3. Servirajte blagdanski stol do najsitnijeg detalja, ma kako bilo jednostavno jelo koje ćete si poslužiti i uživajte u svakom zalogaju kao da je kraljevska gozba.
4. Napravite na podu kućicu od jastuka i provedite dan unutar nje, radeći ono što najviše volite.
6. Razmišljajte o sretnim trenucima provedenima s osobom koje više nema u vašem života i koja vam silno nedostaje. Prepričavajte te zgode naglas sami sebi i smijte se.
7. Učinite pet stvari koje smatrate glupima ili smiješnima… napišite pismo Djedu Mrazu, ofarbajte roza pramenove na kosi, obucite kostimić školarke i glumatajte pred ogledalom, šarajte po zidu,
8. Imate li kućnog ljubimca, ukrasite i njega!
9. Otvorite kartu svog grada, zatvorite oči i pokažite prstom na neko mjesto na karti. Odvezite se ili prošećite do tamo i razgledajte to mjesto.
10. Prikupite predmete koji predstavljaju vaše osjećaje i razmišljanja o Božiću. Stavite ih u kutiju (vremensku kapsulu) i zakopajte je u svom dvorištu ili pohranite na neko tajno mjesto.
11. Kupite neki sitnicu ili napravite nešto posebno i ostavite to, uz lijepu posvetu, na susjedovom pragu.
12. Razmislite o tome što ste voljeli raditi kao dijete, a što više ne radite. Ako ste voljeli jesti kolače prstima, priuštite si to, zamusajte se po cijelom licu!
13. Izvadite fotografije iz djetinjstva, smijte se sebi i drugima. Pošaljite sliku mlađem bratu, možda vas zajedno prenese u vrijeme kad ste bili mali!
14. Razmislite o svim razlozima zbog kojih inače volite biti sami cijeli dan. Vrisnite od sreće na sav glas zbog te privilegije!
15. Provedite dan u krevetu sanjareći.
16. A onaj sljedeći u prisluškivanju susjeda!
17. Ako ste religiozni, otiđite do crkve i mislite na svoje omiljene svece. Zamislite kako sjede pored vas i razgovaraju s vama. Što bi vam rekli? A što biste vi njima?
18. Iskoristite dan kako bi postigli nešto važno, npr. pripremite prvi kolač u životu, nema velikih očekivanja, samo igra!
19. Cijeli dan brinite o sebi. Grlite se, mazite se, šaljite si poruke i sastavite popis svega što volite na sebi.
20. Ako pada snijeg, iskradite se rano ujutro i napravite snjegovića, ali neka stoji naglavačke!

Kako kažu mudraci, nije važno činiti velike stvari, nego male stvari velikim srcem. I to će nas učiniti sretnima i ispunjenima, ma kako bili sami, sa sobom… i svojom štitnjačom!

I ne zaboravite mi pisati zašto su vam baš ovi blagdani bili najšašaviji!

Lana Hristov

Help desk

Rođena pod sretnom zvijezdom da budem promjena kakvu bih voljela vidjeti u svijetu. Zato u svim svojim životnim ulogama nastojim i nerijetko uspijevam pozitivnu energiju i podršku podijeliti s drugima.

WordPress Ads