Postoji li veza između hipotireoze i visokog kolesterola?

Kod osoba koje boluju od hipotireoze, metabolizam je usporen, uključujući razgradnju kolesterola i triglicerida. Tada dolazi do povišenih razina tih masnih tvari u krvotoku, što oboljele dovodi u opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Nadomjesna terapija za bolesti štitnjače smanjuje LDL (loš), ukupni kolesterol, HDL (dobar) i trigliceride. Evo kako.

Hipotireoza usporava metabolizam, što ugrožava način na koji tijelo koristi kolesterol. Ali dostupni su tretmani koji će pomoći da se njegove razine vrate u normalu.


Kako su povezani hipotireoza i kolesterol?

Glavna uloga hormona štitnjače je reguliranje tjelesnog metabolizma. Stoga on igra važnu ulogu u metabolizmu lipida odnosno korištenju ili skladištenju masti za energiju. Ako je metabolizam usporen, što se događa kod hipotireoze, smanjena je i razgradnja ili eliminacija kolesterola. To dovodi do povišenih razina cirkulirajućeg kolesterola u krvotoku. A te nas povišene razine u cirkulaciji izlažu povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Korelacija između hipotireoze i abnormalnog metabolizma kolesterola prvi put je potvrđena 1930. godine. Od tada je došlo do postupnog prepoznavanja hipotireoze i njenog negativnog utjecaja na metabolizam kolesterola. I to posebno na ukupni kolesterol, LDL (loš) i trigliceride.

Prevalencija hipotireoze (obilježene povišenim TSH i niskim fT4) i subkliničke hipotireoze (obilježene povišenim TSH i normalnim fT4) je 4,3% odnosno 11,1%, kod pacijenata s hiperlipidemijom. Ovo ukazuje da i hormoni štitnjače i TSH igraju sastavnu ulogu u razvoju abnormalno povišenih razina lipida (masti, kolesterol, trigliceridi).


Može li hipotireoza uzrokovati visoke razine kolesterola?

Da, hipotireoza je sekundarni uzrok njegovih visokih razina. Učinak hipotireoze na metabolizam lipida događa se kroz nekoliko različitih mehanizama zbog niskih T4 i T3 i izravno zbog povišenja TSH.

Prvo, LDL receptor je protein koji se nalazi na površini jetre. Njegov je zadatak prepoznati i preuzeti lipoproteine (određene čestice kolesterola) i ukloniti ih iz krvotoka. Hormoni štitnjače služe za povećanje ovih receptora. Međutim, kada su hormoni štitnjače smanjeni, kao što je to kod hipotireoze, broj LDL receptora na površini jetre i sposobnost čišćenja kolesterola je nizak, što dovodi do povećanja kolesterola.

Drugo, smanjenje hormona štitnjače također potiče apsorpciju kolesterola u crijevima putem Niemann-Pick C1-like 1 proteina (NPC1L1). Smanjuje razgradnju slobodnih masnih kiselina, što dovodi do povećanja serumskih triglicerida. Osim toga, pokazalo se da skupina proteina nazvanih proteini slični angiogeninu (ANGPTL) inhibiraju lipoprotein lipazu, enzim potreban za razgradnju cirkulirajućih triglicerida.

Treće, postoje podaci da niske razine T3 smanjuju kontrolu proteina 2 koji veže regulatorne elemente sterola (SREBP-2), a koji je neophodan za aktiviranje LDL receptora.

Noviji podaci pokazuju da hormoni štitnjače mogu igrati ulogu u tome kako jetra koristi žučne kiseline. Ovaj proces (sinteza žučne kiseline) pomaže smanjiti kolesterol pohranjen u jetri i povećati unos kolesterola iz krvotoka u jetru. Kada hormoni štitnjače nisu dostupan, to se ne može dogoditi.

Zanimljivo je da su serumske koncentracije CETP-a (proteina prijenosa kolesterilnog estera), koji igra važnu ulogu u suzbijanju razine HDL-a (dobrog kolesterola), smanjene kod oboljelih od hipotireoz. Stoga je i njiho HDL povećan.

Ne samo da smanjenje hormona štitnjače dovodi do ovih promjena, već povišenje TSH (neovisno o hormonu štitnjače) također potiče proizvodnju, lipolizu (razgradnju triglicerida u masne kiseline koje se iz masnih stanica oslobađaju u krvotok) i smanjenje u čišćenju kolesterola.


Može li liječenje levotiroksinom pomoći?

Da, pokazalo se da nadoknada hormona štitnjače smanjuje kolesterol, pa čak i normalizira razinu kolesterola kod pacijenata s očitom hipotireozom. Ne preporučuje se započeti liječenje kod osoba starijih od 65 godina s razinama TSH ispod 10 mlU/L zbog rizika od povećane smrtnosti kod liječenja štitnjače u ovoj populaciji pacijenata. Osim toga, svi pacijenti s dijagnozom visokog kolesterola trebaju proći probir TSH i razine slobodnog T4 prije početka liječenja.

Mogu li promjene u prehrani smanjiti visoki kolesterol kod hipotireoze?

Temelj liječenja visokog kolesterola su prehrana i tjelovježba. Međutim, kod bolesnika sa sekundarnom hiperlipidemijom, poput onih s hipotireozom, nije vjerojatno da će sama dijeta značajno smanjiti razinu kolesterola dok se ne liječi temeljni poremećaj. Stoga je dovođenje razine štitnjače u optimalni raspon kod osoba s hipotireozom ključno za optimalno liječenje razine kolesterola.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads