Raw pizza s povrćem (bez glutena)

Volite pizzu? Donosimo recept za malo drugačiju pizzu, vegansku i raw, na način kako je priprema Kornelija Herman. Dakle, raw pizza bez glutena…

 


Raw pizza s povrćem

Sastojci za tijesto:

  • 1 srednja tikvica
  • 4 žlice maslinovog ili sezamovog ulja
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica psyllium ljuskica
  • 1 ½ šalica bezglutenskog zobenog brašna
  • 1 šalica mljevenih badema

Sastojci za salsa umak:

  • 1 šalica svježih rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica luka u prahu
  • 1-2 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 datulje
  • 2 žlice jabučnog octa
  • ½ žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • sol, papar, origano po želji

Sastojci za “pečeno” povrće:

  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • 2 šalice cherry rajčica
  • ½ glavice luka
  • 1-2 veće portabello gljive
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 limuna
  • sol, papar, tamari, začini po želji

Sastojci za raw “kobasice” od povrća

  • ½ šalice svježih rajčica
  • ½ šalice batata ili muškatne tikve
  • ½ šalice sušenih rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 1/3 šalice portabello gljiva
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • 1 žlica smljevenih lanenih sjemenki
  • 1 zličica javorovog sirupa ili 2-3 datulje
  • ½ žlice maslinovog ulja
  • ½ žlice jabučnog octa
  • sol, papar, tamari po želji


Priprema:

Tijesto
Mokre sastojke (osim psylliuma) stavite u blender i blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte psyllium te još nakratko blendajte. U drugu posudu stavite suhe sastojke te dodajte mješavinu mokrih sastojaka. Rukama lagano umijesite tijesto (dodajte zobeno brašno ili malo vode po potrebi). Razvucite tijesto te vlažnim rukama po ladici dehidratora oblikujte bazu pizze po želji. Sušite 6-8 sati na 45 stupnjeva.

Salsa umak:
Sve sastojke ubacite u blender i začinite po želji. Moguće je pripremljeni umak reducirati u dehidratoru na način da posudu sa smjesom stavite u dehidrator na cca 4 sata, povremeno miješajući.

“Pečeno” povrće:
Povrće narežite na kockice te prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima. Marinirajte u hladnjaku par sati te stavite na ladicu dehidratora na 45 stupnjeva cca 4 sata.

Raw “kobasice”
Sve sastojke ubacite u multipraktik. Dobivenu smjesu položite na ladicu dehidratora u tanjem sloju i dehidrirajte 8 sati na 45 stupnjeva. Nakon što se smjesa osušite, izrežite je na željenu veličinu.

Od pripremljenih i dehidriranih komponenti složite pizzu (salsa umak, povrće…) te dodajte rikolu, matovilac ili radič.

* Ukoliko nemate dehidrator sve dijelove pizze možete osušiti u pećnici s ventilatorom, na najnižoj temperaturi.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.