Kako lakše zaspati uz Hashimoto? Evo nekoliko trikova…

Ležite li navečer u krevetu, satima gledajući u strop? Tijelo vam je iscrpljeno kada legnete, ali san jednostavno ne dolazi…ne možete zaspati? Uništava li vam to sposobnost da se usredotočite na svoj posao, obitelj i zdravlje? Imate li, usto, hipotireozu ili Hashimoto (ili oboje!)? Vjerojatno se kontinuirano borite protiv nesanice.

Zamislite kako bi bilo spavati cijelu noć, imati čvrst  san i probuditi se odmorni…svake noći. Probuditi se osvježeni, spremni za sve izazove koje donosi sljedeći dan. Što biste dali kada biste se mogli riješiti tog umora i omamljujuće izmaglice koja vas svakodnevno prati? Što biste učinili? Koliko još uopće, energije i strpljenja imate?

Evo nekoliko jednostavnih stvari s kojima možete započeti već danas i poboljšati kvalitetu spavanja i nedostatka sna.

Pokrenite te svoje kosti!

Znamo… Tko ima vremena za vježbanje i slični izgovori, zar ne? Ali dobra vijest je da vas nitko ne tjera na ekstremne sportove niti bjesomučno skakanje po steperu. Ovo je, ustvari, dobra vijest.

Govorimo, naime, o nečem jednostavnom i zabavnom. Stavite slušalice i uz omiljenu glazbu prošećite nekoliko ulica. Pronađite motiv koji će vas svakodnevno pokrenuti, bez previše razmišljanja, izgovora i nagovaranja. Odaberite svaki dan novu rutu i istražujte, opažajte zanimljive detalje, uspoređujte, komentirajte ako ste u društvu, upoznavajte nove ulice… Nećete niti osjetiti da ste već prešli toliku udaljenost i ispunili svoju dnevnu kvotu zdravih aktivnosti.

Pomozite tijelu i svom umu da se opuste. Takvim zdravim navikama uvelike ćete pomoći i svom organizmu u svakodnevnoj borbi s hipotireozom.

Dosadna, ali prijeko potrebna, rutina

Ako štitnjače ne obavlja kvalitetno svoj posao, razine hormona T3 i T4 su izvan ravnoteže. I to vas noću drži budnima… Pronađite dosadnu rutinu Ne, stvarno. Što je dosadnije, to bolje! Mi smo čvrsto programirani na navike i rutinu i tako, na jednostavan način smirujemo um.

Ne mora biti komplicirano. Evo primjera:

~ isključite sve elektroničke naprave jedan sat prije spavanja (mobiteli, tableti, TV, laptopi, kompjuteri….nema iznimaka!)

~ provedite 20 minuta temeljito perući zube, pripremajući što ćete sutra odjenuti, mažući npr. stopala, laktove i ostale dijelove tijela na koje često zaboravljamo….i sl.

~ čitajte 40ak minuta

~ lezite, zatvorite oči i svjesno se opuštajte

Prilagodite sebi i svojim potrebama vrijeme prije odlaska na počinak. Na taj ćete način umiriti um i lakše i čvršće zaspati. Poanta je u tome da na spavanje idete opušteni, a ne izmoreni i uznemireni svime što vam se mota po glavi. Ti problemi onako neće nestati sami od sebe, zato je bolje zaboraviti malo na njih. Tako ćete sutra imati više snage pozabaviti se njima. I riješiti ono što ste planirali.

Ima još…

Ako i dalje ne uspijevate zaspati i odspavati nužno potrebnih 6-8 sati, trebate si postaviti još nekoliko pitanja. Kakva je rasvjeta u vašoj spavaćoj sobi? Koliko je udoban krevet? Što radite na poslu ili tijekom dana, a što uzrokuje to da nosite te teške terete sa sobom u krevet?

Sve je to zajedno cijeli jedan paket koji pod utjecajem hipotireoze stvara u vama pravu oluju. Zato je važno suzbiti uzrok svega onoga što vas uznemirava, čini nervoznima i nesretnima. Mogu to biti osobni, partnerski odnosi; oni prijateljski koji to možda više i nisu; mogu biti odnosi na poslu, među kolegama ili odnos s nadređenom osobom…uzroka je bezbroj.

A mnoge su osobe sklone i tome da svim stvarnim problemima koji ih uznemiravaju nadodaju i one koji još uopće nisu nastali i pitanje je hoće li uopće. Na taj način stvaraju u svojoj glavi tzv. “filmove” koji im dodatno opterećuju već ionako opterećen um i iscrpljuju umorno tijelo. Svi to ponekad radimo, vrlo često i iz razloga što se, kad je stvarno sve u najboljem redu, ne možemo ili ne znamo opustiti i uživati. Mislimo na najgore, stvaramo crne scenarije u svojoj glavi i razmišljamo o onome što bi moglo biti. A nigdje ne stoji da i hoće.

Prirodnim metodama pobijedite nesanicu

Yoga vježbe disanja opuštaju i energiziraju

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads