Tople, udobne i jednostavno neodoljive – tunike

Prva asocijacija na zimu kada je odjeća u pitanju obično su kaputi, kape i šalovi. Dugački ili kratki, na pruge ili jednobojni, razni nam uzorci i materijali privlače pažnju. Ali važno je i ono što nosimo ispod kaputa. Želimo da nam je toplo i udobno i kod kuće, i na poslu, i na kavi s prijateljicama. Želimo nešto praktično i jednostavno, a efektno, komad odjeće u kojem ćemo se baš uvijek osjećati dobro.

Kako biste u vlastitom domu izgledali lijepo, a u šetnji gradom bili komotni, tunika je i idealan i nezaobilazan odjevni predmet za hladne zimske dane.

Uz već spomenute tople kapute i praktičnu zimsku obuću, većina žena najbolje se osjeća u pletenim tunikama i haljinama koje griju tijelo, a ujedno mu dozvoljavaju da diše. Tople, udobne, pletene, raznih boja i uzoraka, tanje, deblje, s visokim ovratnikom… Nosive su u više kombinacija, a svakako je najpoznatija ona s crnim tajicama i visokim čizmama. Tunike dužeg kroja odlično se kombiniraju i s debelim hulahopkama raznih uzoraka, a jednostavnu, jednobojnu tuniku uvijek možete podići uz dodatak zgodnog remena, ogrlice, marame ili uvijek popularnog oversized šala.

Jeste li znali da je tunika jedan od najstarijih odjevnih predmeta koje su nosili stari Rimljani?!  I to muškarci i žene. No, njezini su korijeni zapravo u staroj Grčkoj.  Jednostavni odjevni predmeti sastojali su se od velikog, pravokutnog komada tkanine omotanog oko tijela (eksōmís), ili pričvršćenog na lijevom ramenu (desna ruka bila je slobodna). Poslije se javila pletena ili lanena tunika (hiton, grčki khitṓn), koja je sezala do koljena (svečana varijanta, kao i ona za žene, sezala je do gležnja). Bila je pričvršćena iglama ili kopčama, a oko struka stegnuta remenom. Hiton je postao glavna odjeća Grka, a po uzoru na njega u antičkom se Rimu nosila tunika. U početku je bila izrađivana bez rukava, no poslije su se javili kratki i dugi rukavi. U struku se vezao pojas, ponekad i više njih, čime se regulirala dužina tunike, s obzirom na godine i važnost osobe (one duže nosili su stariji, ugledniji muškarci). Važnost i status naglašavani su i bojom, najčešće bijelom. Senatori su odijevali dugu bijelu tuniku s grimiznom vrpcom koja se prebacivala preko lijevog ramena, ispod desne ruke, do struka. Plebejci su nosili odjeću žutih ili smeđih tonova, dok su robovi nosili kratku suknju ili žutu tuniku. Vojnici su nosili kratku, vunenu, bijelu tuniku, a najviši vojni zapovjednici nosili su tunike bez remena, ukrašene različitim aplikacijama (tunica palmata). Ponekad su se nosile i dvije tunike, prva do tijela (subucula) te vanjska (supparus). S vremenom je tunika dosegnula do gležnja (caracalla) i u tom su je obliku prihvatili gotovo svi Rimljani. Žene su nosile duge tunike (od vune, pamuka, poslije i svile), podvezane ispod prsa ukrasnom vrpcom. Iako su tunike bile bez rukava, bogatstvo materijala prikopčana ukrasnim kopčama ostavljalo je dojam bogato drapirana rukava. Preko tunike se nosio bogato nabran ogrtač (stola; sačuvana i danas kao dalmatika u crkvenom ruhu) koji se u struku vezao pojasom (succincta). Rimljanke su odijevale i veći ogrtač od četvrtastog komada tkanine (palla), a jedan je njegov dio prekrivao i glavu. Ekskluzivan komad ženske odjeće bila je kraća, bogato izvezena tunika (byzantina). Žene su također preko grudi vezale širu vrpcu (mamillare), što se smatra pojavom donjega rublja, a lice su zaklanjale velovima. Bizant je nastavio tradiciju grčko-rimskog odijevanja. Muškarci i žene i dalje su nosili tunike, dužina kojih je varirala od koljena do gležnja. Kao materijal koristila se vuna, platno ili svila. Tunika je bila različitih boja, iako je bijela bila posebno cijenjena. Njezin je kroj bio nešto uži u struku, no materijal je i dalje prema dnu bogato padao. U Bizantu se javila i tunika skaramangion (perzijskoga podrijetla), koja se kopčala sprijeda, po sredini. Kasnijom preinakom nazvana je skanarikon.

Jednostavne i praktične, duže ili kraće, vjerujemo da svaka od vas ima barem jednu tuniku u ormaru. U svakoj prilici osjećat ćete se dobro, bilo da ste skoknuli na obližnju tržnicu ili otišli s društvom na neki fini ručak. Mi vam nudimo ove zanimljive prijedloge i kombinacije.

 

 

 

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads