Salata s dresingom od đumbira i kurkume

Ako još niste osmislili današnji lagani ručak koji možete za kratko vrijeme spremiti kada dođete kući, predlažemo ovu stvarno laganu, a ukusnu salatu, koja može biti samostalni obrok ili je možete poslužiti kao zanimljiv prilog glavnom jelu.

Uz to, kad je vani hladno, dobra je taktika grijati se iznutra. Đumbir i kurkuma pravi su izbor za zagrijavanje tijela, a pomiješani u ukusan dresing s pregršt salate, odličan su ručak ili večera.

Zahvaljujući kurkumi te dodatku svježe crvene paprike i naranče, ovaj dresing mami svojom jarkom narančastom bojom, a u kombinaciji sa zelenom bojom, mislit ćete da ste u raju, a ne usred zime. 🙂

Ovu laganu i osvježavajuću salatu možete jesti u svako godišnje doba.

Prema ayurvedi, i đumbir i kurkuma spadaju u vrlo moćne biljke. Oba su korijeni i oba rješavaju širok spektar bolesti.

Đumbir se koristi na mnoge načine, od čaja preko smoothija, energetskih pločica, čokolade i juhe, a danas u ovom aromatičnom dresingu.

Kurkuma je začin koji se u ayurvedskoj medicini koristi već nekoliko tisuća godina, kao lijek, ali i kao začin te za bojanje hrane. Za one koji nisu znali da curry nije biljka već mješavina začina, iznenadit će vas da ovoj mješavini boju daje upravo kurkuma.

No, osim što je prelijepe boje, kurkuma ima toliko povoljan i ljekovit učinak na široki spektar našeg tijela da je jedino što se može napisati – konzumirajte kurkumu što češće i što više.

Iako đumbir grije tijelo zimi, ova salata je istovremeno i jako osvježavajuća pa je možete jesti u bilo koje godišnje doba.
Zanimljiva kombinacija naranče i crvene paprike, oplemenjena okusom đumbira i kurkume, učinit će običnu salatu neobičnom. Uz dodatak konopljinih sjemenki, ova salata se pretvara u pravu proteinsku bombu.

Salata s dresingom od đumbira i kurkume

Sastojci (za 2 osobe):

  • 50 g (5 žlica) oljuštenih konopljinih sjemenki
  • 1 naranča
  • 1 crvena paprika
  • 1 žličica Superfoods Bio đumbira u prahu
  • 1 žličica Superfoods Bio kurkume u prahu
  • na vrh žličice kajenske paprike
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 šaka rikole
  • 1 šaka mlade zelene salate
  • 2 žlice sezam sjemenki (za posipavanje)

Priprema:

Papriku operite i uklonite joj petiljku. Sjemenke možete izblendati u dresingu. Naranču operite, pa ogulite. Sve sastojke (osim rikole i zelene salate) izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki dresing.
Salatu operite i prosušite.
Opranu salatu rasporedite na dva tanjura. Prelijte dresingom i dobro promiješajte. Posipajte sjemenkama sezama.

Napomena: recept ne sadrži orašaste plodove.

Uživajte u bojama i zdravlju koje donosi ovaj recept. 🙂

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads