Lijepa i zdrava koža tijekom zime

Zimu prate niske temperature, hladan vjetar i jaka insolacija u planinama. Zimsko sunce i boravak na svježem zraku  djeluju dobro na naše zdravlje, pa se osjećamo bolje i odmorenije. No, niske temperature, boravak u zatvorenim prostorijama, hladan  vjetar i jako sunce mogu djelovati na kožu i oštetiti je. Koža može postati suha i crvena, a to se najčešće opaža na obrazima, nosu, usnicama i rukama. Pojedini djelovi lica mogu postati crveniji i ljuštiti se te reagirati na uporabu uobičajeniih krema koje koristimo. Bore na licu, pogotovo one sitne oko očiju, mogu postati izraženije radi suhoće kože. Baš kao i sitne bore oko usana. A ta izražena suhoća usana čini da lice djeluje starije.

Agresivni losioni za čišćenje lica, neprimjereni pilinzi i neadekvatni kozmetički tretmani mogu narušiti normalnu barijeru kože.


Kožne bolesti i zima

Primjećeno je da se i neke kožne bolesti mogu pogoršavati tijekom zime, što je jedan od razloga odlaska dermatovenerologu. Rozacea, bolest koju obilježava crvenilo lica, može biti izražajnija radi utjecaja klimatskih promjena, jače podražljivosti krvnih žilica lica na promjenu temperature, ali i neadekvatne prehrane tijekom zime koja je uobičajeno masnija i teže probavljiva.

Koža koje je inače suha, u sklopu atopijskog dermatitisa može tijekom zime biti  pojačano suha. U tom je slučaju prisutan svrbež kože i osjećaj neugode u cijelom tijelu“. Uz to, kod tuširanja vrelom vodom ili kod kupki s izrazito vrelom vodom isušivanje kože može biti još izražajnije. U tom je slučaju potrebno intenzivirati dermatološku terapiju i njegu kako bi se bolest umanjila. Osobe koji imaju psorijazu, također tijekom zime mogu primjetiti da je stanje kože lošije i potražiti liječničku pomoć, kako se psorijaza ne bi proširila na sve dijelove tijela.

Osobe koje dobivaju utrikariju na hladnoću, tijekom zime moraju biti opreznije prilikom promjene temperature kako bi izbjegli ili ublažili nastajanje urtika.

Osobe koje ne podnose sunce ili imaju različite ekceme na licu, tijekom zime mogu imati osjećaj da im je koža zategnuta ili ih peče. Sve ovo govori da koža proživljava zimu i na nju reagira.

Kako spriječiti neželjene utjecaje zime na kožu?

Kao prvo, treba početi od pravilne njege kože koju započinjemo sami u svom domu. Potebno je koristiti blage losione i mlijeka za čišćenje kože svakodnevno. Jednom tjedno treba učiniti piling kože tijela i lica kako bi se uklonile površine stanice i nastavilo s  pravilnom njegom.

Agresivni losioni za čišćenje lica, neprimjereni pilinzi i neadekvatni kozmetički tretmani mogu narušiti normalnu barijeru kože. Ako se tome još nadodaju zimski uvjeti i hladnoća, može doći do oštećenja na koži. Stoga je potrebno potražiti stručnu pomoć kod dermatovenerologa. Suha koža izrazito svrbi, pa je potrebno isključiti neke od bolesti kože koje zahtijevaju liječenju i terapiju. I naravno, potrebno je nastaviti s pravilnom njegom tijekom zime kako bi se koža oporavila.

Tijekom dana potrebno je nanositi kreme bogatije teksture kako bi očuvali hidrolipidni sloj kože. Ona će tako biti otpornija na sve vanjske utjecaje i  manje reaktivna. U  tome moraju biti oprezne osobe sklone nastajanju prištića. Njima bi nanošenje premasnih krema na lice moglo dovesti do naglog izbijanja akni. Jačanjem hidrolipidnog sloja koža postaje otpornija na vanjske čimbenike, a samim time i manje reaktivna.

Da ne bi došlo do oštećenja hidrolipidnog sloja, koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma. Treba joj pružiti specifične hidratizirajuće tretmane koji dubinski opskrbljuju kožu vlagom te direktno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina. Takvi preparati i tretmani najčešće sadrže  alge, hijaluronsku kiselinu, fosfolipide i sfingolipide koji obnavljaju kožu i sprječavaju gubitak vlage iz kože. Uz to, potrebna je primjena preparata koji sadrže esencijalne masne kiseline, ceramide, retinol i vitamin E. Dodatno, u dermatovenerološkim se ordinacijama mogu tijekom zime napraviti i različiti pilinzi kože kako bi koža dobila sjaj i mladolik izgled.


Utjecaj zimskog sunca na kožu

Ne smije se zaboraviti i na utjecaj sunca zimi koje je izuzetno jako u planinama. Zato je potrebno tijekom dana nanositi kreme s visokim zaštitnim faktorom. Danju je vrlo važno kožu zaštiti, a navečer koristiti kreme koje vraćaju vlagu u kožu. Tijekom boravka u planinama ne smije se zabraviti njegovati tanku kožu oko očiju. Daj dio potrebno je tijekom dana zaštititi kremom u gelu koji služi kao zaštita i omogućuje vlagu, a tijekom noći masnijom kremom. Na usne je potrebno nanositi  meleme sa zaštitnim faktorom i masnije kreme. Ako uz sve preporučeno nakon povratka sa zimovanja nismo uspjeli kožu očuvati, potrebno je potražiti stručnu pomoć kako bi se učinili profesionalni tretmani i koža oporavila.

Autorica: mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads