Blistav osmijeh ili kako prirodno izbijeliti zube!

Istraživanja su otkrila kako je osmijeh jedna od prvih stvari koje ljudi najprije primijete kad nekog upoznaju, a stručnjaci za kozmetičku stomatologiju tvrde da nas lijepi, bijeli zubi i zdrave desne mogu pomladiti za 10 godina. Kako bi imali lijepe i bijele zube, dobro je znati koju hrana u tome može pomoći, a koju treba izbjegavati. Naravno, važna su realna očekivanja. Prirodnim načinima izbjeljivanja zuba dobit ćemo samo onu nijansu koju inače imamo, očišćenu od nečistoća koju stvaraju kava, čaj, obojana hrana, cigarete ili alkohol.

Želite li blistav osmijeh, izbjegavajte sve što stvara mrlje na zubima: čaj, kava, crveno vino, sokovi, borovnice, soja sos i duhan!

Jabuke, cvjetača, celer i mrkva dobri su za izbjeljivanje zubi jer djeluju poput četkice za zube. Ovo povrće je abrazivno, a stimulira i produkciju sline, koja sprječava stvaranje zubnog kamenca.

Kiselina iz naranče, ananasa i jagode također su dobre za izbjeljivanje zubi. Ova kiselina sadrži i enzime koji uništavaju bakterije od kojih trunu zubi i koje uzrokuju loš zadah. Ovo voće također povećava izlučivanje sline koja ispire hranu koja ostavlja mrlje na zubima, poput kave, soka i crvenog vina.

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i tvrdog sira sadrže laktoznu kiselinu koja štiti zube od truljenja. Znanstvenici smatraju i da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju utjecaj štetnih kiselina koje stvaraju rupe na zubima.Mliječni proizvodi su bogati i kalcijem, koji učvršćuje kosti na kojima se nalaze zubi.

Znate li da jabuke, cvjetača, celer i mrkva djeluju poput četkice za zube?

No neku hranu treba izbjegavati, riječ je o hrani od koje nastaju mrlje na zubima. Zub gledan mikroskopom izgleda poput spužve, pun je sitnih rupica i šupljina zbog kojih nastaju mrlje od nekih vrsta hrane.

Hrana od koje nastaju mrlje je čaj, kava, crveno vino, sokovi, borovnice, soja sos i duhan.

Nakon konzumiranje ovakve hrane potrebno je samo sedam minuta da počne uništavajući utjecaj na zube. Kako bi ovo spriječili iščetkajte zube nakon konzumacije ovakve hrane, isperite ih vodom ili žvačite žvakaće gume bez šećera.

Prirodni recepti koje možete napraviti kod kuće

Limun i soda bikarbona

Mnoge glumice i pjevačice baš uvijek u kupaonici imaju sodu bikarbonu. Odlična je za piling lica, možete ju povremeno dodati u šampon za kosu, a sjajna je i za izbjeljivanje zubi. Trebate ju samo pomiješati s limunovim sokom. Iscijedite limun, dodajte ¼ žličice sode bikarbone i miješajte dok ne dobijete pastu. Time dobro istrljajte zube, a potom isperite i operite ponovno pastom koju inače koristite. Ovaj postupak ponavljajte jednom tjedno, ali ne češće kako ne biste uništili caklinu. Rezultati će biti brzo vidljivi.

Jagode (bez šampanjca!)

Idealno ljetno sredstvo za izbjeljivanje zuba su jagode. Uzmite nekoliko tvrđih, svježih jagoda i dobro ih zgnječite i tada njima dobro protrljajte zube. Također, kao i s limunom i sodom bikarbonom, nakon toga odmah isperite zube i operite pastom.

Kora naranče

U sezoni agruma, možete ih koristiti i za ljepotu. Ovaj recept je super jer voćku pojedete, a koristite samo koru. Dakle, korom naranče ili limuna dobro istrljajte zube, pokušajte i s unutarnje strane koliko možete. Potom, dakako, operite zube pastom. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta dnevno u periodu od dva mjeseca i bit ćete jako zadovoljni rezultatima.

Aktivni ugljen

Znamo da je aktivni ugljen izvrstan saveznik u borbi sa želučanim tegobama, čak i manjim trovanjima hranom. Zbog svoje sposobnosti da privlači nečistoće i štetne tvari na sebe, aktivni ugljen je spas za sve koji su nezadovoljni bojom svojih zuba, ali se ustručavaju koristiti razne olovke i agresivne tretmane za izbjeljivanje. On će ukloniti mrlje od pretjerane konzumacije napitaka koji bojaju zube poput mnogih čajeva i kave. Osim toga, pomaže izbijeliti zube dugogodišnjih pušača, osoba s gingivitisom te osoba koje nose fiksni ortodontski aparat za ispravljanje zuba.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads