Koja je idealna boja kose za vas

Možda zbog bolesti štitnjače ne možemo uvijek imati baš točnu onakvu strukturu kosu kakvu bismo voljele, no boju možemo odabrati. Doduše, najbolje je odabrati boju bez amonijaka te je važno koristiti što manje izbjeljivača jer on jako uništava kosu. A znamo da je to posao koji je već odradila naša štitnjača pa stvar ne treba dodatno pogoršavati.

Divno je što se ove sezone nose prirodne nijanse boja pa se uvijek možete poigrati sa svojom podlogom i nekim nježnim pramenovima. Možda želite potpuno promijeniti izgled bojom kose. No, nemojte robovati trendovima. Odaberite ono što najbolje pristaje vašem obliku lica i boji tena. Ok, znamo da make up može nadoknaditi prirodnu boju lica, no znamo i da nismo našminkane cijeli dan.

Pravo je vrijeme za sjajne i blještave frizure

Bojom možemo vizualno skinuti godine, naglasiti boju očiju ili stil koji volimo.

Stoga ako već ništa drugo u životu ne možemo promijeniti, bojom se uvijek možemo poigrati. Samo slijedite pravila koja donosimo i nećete pogriješiti.

PLAVA

Kome pristaje?

Vjerovali ili ne, za svaku ženu postoji odgovarajuća nijansa plave kose! Od zlatnih do boje karamele, pa sve do baby plave, potrebno je samo odabrati nijansu koja najbolje pristaje vašem tenu. Ne zaboravite, plavuše su uvijek privlačile posebnu pažnju muškaraca.

Kako se održava?

Teško. Plava boja se brzo ispire, a kosa često poprima žućkast ili zelenkast ton. Zato je važno koristiti preparate za njegu i oblikovanje plave kose. Izrast će biti manje vidljiv ako kosu obojite u više nijansi plave boje, odnosno prošarate pramenovima.


SMEĐA

Kome pristaje?

Ako ste prirodna brineta, onda to i ostanite! Ten većine žena koje su prirodne brinete sadrži smeđe tonove, zbog čega im ova boja kose savršeno odgovara. Ipak, ako ste izrazito svijetle puti, tamna nijansa smeđe kose podarit će vašem licu neprirodan i umoran izgled.

Kako se održava?

Nijedna boja ne čini kosu tako blistavom kao smeđa. Zato, povremeno upotrijebite polutrajnu boju, koja će kosi dati sjaj i osvježiti vašu prirodnu boju. Također, redovno koristite hidratantne šampone i regeneratore.

CRNA

Kome pristaje?

Uglavnom ženama koje su prirodne crnke. S obzirom da se radi o vrlo upečatljivoj boji kose, ako odlučite postati crnka, morat ćete promijeniti i način šminkanja. Ova boja kose odgovara ženama koje žele biti primijećene!

Kako se održava?

Između dvije posjete frizeru, morali biste osvježiti boju prirodnim preljevom ili polutrajnom bojom. Nemojte dopustiti da vam kose izgleda “isprano”. Također, crna kosa često djeluje previše mat, zbog čega biste trebali nabaviti posebne preparate za sjaj kose.

CRVENA

Kome pristaje?

Žene čija je koža toplijih tonova (žućkasta) trebale bi odabrati narančaste (primjerice, bakrenu boju). Uz svjetliji ten, hladnih “plavičastih” tonova, najbolje idu tamnije nijanse crvene boje, poput boje kestena. Ako je vaša koža crvenkasta, nemojte ju bojati u crveno.

Kako se održava?

Jako teško. Nažalost, crvene boje se najbrže isperu i najteže održavaju. Zato se bojati morate češće, a najbolje je fiksirati boju s posebnim preparatima. makar, ni to nije garancija. Nikada ne znamo unaprijed kako će se točno crvena boja ponašati na kojoj podlozi. Ovoj boji potrebna je posebna njega kada je duže izlažete suncu.

Zdrav izgled obojene kose u 4 koraka

  1. Ako vam je više od trećine vlasi na glavi sijedo, odaberite polutrajne boje i svjetlije nijanse od vaše prirodne boje kose. Osim toga, polutrajna boja puno manje oštećuje kosu od trajne.
  2. Ako češće od jednom tjedno koristite nekoliko preparata za stiliziranje kose, pokušajte to smanjiti na jednom tjedno. Većina takvih sredstava uništava kosu koja se istovremeno brže masti pri tjemenu, a vrhovi ostaju suhi.
  3. I kosa treba zaštitu od sunca. Osim što oštećuje vlas, UV zračenje smanjuje intenzitet boje. Zato stavljajte kapu ili nabavite preparate za zaštitu od zračenja.
  4. Ako se često farbate, morate se redovito i šišati. Znamo da vam se ne sviđa ovaj savjet frizera, no bolje ga je poslušati. Uostalom, dovoljno je odrezati centimetar-dva jednom mjesečno.

 

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads