Dossier: PUTOVANJA i sve što trebate znati krećete li na put

Bliži se sezona godišnjih odmora i mnoga su putovanja već do u detalje isplanirana. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, prije odlaska na duži put treba obratiti pažnju na nekoliko važnih preporuka. Prema nekim pokazateljima, oko 30% prometnih nezgoda uzrokovano je premorom vozača. Čovjek može nekoliko sekundi zaspati za volanom, a da to uopće ne primijeti. Spavanje mogu prouzročiti i dosada i pušenje. Umor usporava reflekse, zato na put krenite odmorni. Dobro je prije puta nekoliko sati odspavati. I zapamtite: ne vozite dugo bez odmora.

Obrok prije puta mora biti lagan. Nemojte se prejesti, jer ćete biti pospani.

Odmorni na put

Putovati noću? Da, ako ste odmorni i ako vam noćna vožnja ne smeta. Nikako nemojte ići na put nakon napornog radnog dana, a da prije niste nekoliko sati odspavali. Osjetite li umor, stanite, izađite iz auta, protegnite se i razgibajte. Ako ni to ne pomogne, zaustavite se na odmorištu i odspavajte kraće vrijeme. Budnim vas neće održati crna kava. Više ćete energije dobiti prirodnim voćnim sokom, najbolje limunadom. Pri velikim vrućinama vozači često, iako je zabranjeno, posegnu za hladnim pivom, koje će u prvi trenutak osvježiti, ali će ubrzo početi djelovati uspavljujuće. Sva su alkoholna pića za vozača strogo zabranjena.

Prije puta obrok mora biti lagan. Nemojte se prejesti jer će doći do pospanosti. Lagano jedite i putem do dolaska na odredište. Važno je da pijete dovoljno tekućine, vode, čaja ili prirodnog voćnog soka. Slatki i gazirani napici ne gase žeđ, već je potiču.

Najmanje svaka dva sata stanite i razgibajte se. Time ćete potaknuti cirkulaciju i osvježiti se. Tijekom vožnje preporuča se slušanje živahne glazbe. Nježna i uspavljujuća nije vam potrebna, pogotovo u noćnoj vožnji.

Nikotin tijekom vožnje smanjuje reflekse. On dovodi do stezanja krvnih žila pa mozak, kao i drugi organi, dobiva premalo kisika. Dvije popušene cigarete u zatvorenom autu udvostručavaju vrijeme vozačevih reakcija. Cigarete zamijenite osvježavajućim bombonima ili stanite i popušite vani, na otvorenom.

Mučnina u autu

Ako ste skloni mučnini, vjerojatno već znate koja vam hrana prije puta škodi. Sjednite naprijed, uz vozača i nemojte gledati objekte koji “prolaze” kraj auta. Nije dobro gledati unatrag ni čitati, jer papir “titra” pred očima. Pomaže osvježavajući bombon ili suhi keks. Ako se uzimaju tablete protiv mučnine, činimo to u određeno vrijeme prije puta. Ako je mučnina već prisutna, tableta ne pomaže.

Imate li putem u vozilu upaljenu klimu, temperaturu puhanja namjestite na svega nekoliko stupnjeva niže od vanjske. Kada se u vožnji smirite nakon fizičkih poslova koji su prethodili putu, kao što je slaganje stvari u vozilo, ta će vam temperatura biti ugodna. Nemojte pretjerati, jer vam putovanje može započeti prehladom, “ukočenjem” vrata ili nečim sličnim. Isto tako, pripazite da vam bilo koji oblik puhanja ne ide izravno u oči, jer i one mogu upalno reagirati. Da biste spriječili isušivanje oka tijekom vožnje, možete si pomoći kapima koje se nazivaju “umjetne suze”. Prozirne su, kako ne bi umanjile oštrinu vida, i sluzave, kako bi podmazale oko i spriječile njegovo sušenje.

Podsjećamo da je prije puta, naročito ako odlazite u manje mjesto ili na “pusti otok”, preporučljivo obaviti stomatološki pregled, kako vam bezazlena, ali neugodna zubobolja ne bi pokvarila godišnji odmor.

Kako se pravilno hraniti na putovanju?

Putovanje može biti stresno. Dugačka putovanja, hotelske sobe, letovi, redovi i život iz kofera – sve to povećava stres. Upravo zbog toga jako je važno pažljivo izabrati hranu koju ćete konzumirati tijekom putovanja, jer na to najčešće možete, barem donekle, utjecati.

Redoviti i umjereni obroci

Nagla promjena vremenskih zona (jet-lag) najčešće poremeti naš normalni ritam. Objedovanje u pravilnim intervalima – 3 puta dnevno, pomaže pri održanju konstantne razine energije. Doručak je jako važan obrok koji obnavlja razinu energije nakon noći tj. nakon smanjenog unosa energije uslijed spavanja. Također, osigurava vitalne nutrijente koji pomažu u procesu razmišljanja te nošenja s bilo kakvim situacijama u kojima se možete naći. Započnete li dan s dobrim doručkom, dobro ćete se pripremiti za ostatak dana.

Uzimanje dovoljne količine tekućine jako je važno, posebno tijekom i nakon leta.

Zbog jet-laga te drugačijeg okruženja tijekom putovanja, možete imati problema sa spavanjem. Vrsta hrane koju konzumirate također može utjecati na spavanje. Hrani je potrebno vrijeme kako bi se razgradila. Ako se prejedete prije odlaska na spavanje, tijelo će još uvijek probavljati hranu u trenutku kada ćete pokušavati zaspati, a time će odmor uvelike biti otežan.

Pojedete li obrok koji sadrži više masti, hrani će biti potrebno duže vrijeme da izađe iz želuca i potroši se iz krvotoka. Probava hrane bogatije mastima traje duže od probavljanja hrane s više voća, povrća i ugljikohidrata.

Ne zaboravite piti dovoljno tekućine

Uzimanje dovoljne količine tekućine jako je važno, posebno tijekom i nakon leta. Čak i blaga dehidracija može utjecati na naše mentalne sposobnosti. Također, dehidracija koja se javlja tijekom leta jedan je od rizičnih faktora za duboku vensku trombozu. Kabine pod tlakom tijekom leta uzrokuju gubitak tekućine iz tijela. Konzumiranje alkohola tijekom leta, umjesto vode ili voćnog soka, pogoršat će dehidraciju, a isto vrijedi za kavu i čaj. Ukoliko niste u mogućnosti piti tijekom leta, pobrinite se da nakon leta popijete dovoljnu količinu vode ili voćnog soka kako bi se uspješno rehidrirali.

Savjeti za putovanja

Osnove pravilne prehrane iste su kod kuće i na putu, ali pronalazak preporučenih namirnica u drugačijem okruženju može biti otežan. Međutim, slijedite li slijedećih nekoliko savjeta olakšat ćete si ostanak u formi.

Jedite raznovrsnu hranu. Raznovrsne namirnice osigurat će uravnotežen unos nutrijenata. Uzimate li hranu u umjerenim količinama, lakše ćete je konzumirati i nećete se morati ničeg odreći.

Osigurajte zdrav izbor hrane. Umjereno konzumirajte masti, pogotovo zasićene, na šećer, natrij i alkoholna pića. Jedite dovoljno voća i povrća kako biste osigurali preporučenih 5 obroka dnevno. To se odnosi i na žitarice (namirnice bogate vlaknima). Saznajte sve o higijenskim uvjetima područja na kojem se nalazite, posebno u zemljama visokog rizika poput azijskih, afričkih i zemalja latinske Amerike (savjet: skuhaj ili oguli ili NE DIRAJ!).

Ne preskačite doručak. Doručak nije samo šalica kave ili čaša voćnog soka. Doručkovanje će vam ujutro dati potrebnu energiju i smanjiti osjećaj gladi tijekom dana, što će pomoći pri sprečavanju prejedanja.

Ne preskačite obroke i navečer jedite manje obroke. Ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na 4 do 5 sati maksimalno. Izgladnjelost prije obroka može smanjiti sposobnost odabira kvalitetnijih namirnica, a i potaknuti prejedanje. Kontinuirana razina energije smanjuje pojavu umora. Osim toga, izgladnjivanje tijekom dana te obilan obrok prije spavanja, ometa normalnu probavu i spavanje. Pokušajte se što je više moguće držati svog uobičajenog načina prehrane.

Savjet za jet-lag. Kako biste smanjili negativan učinak jet-laga koji ometa normalan ritam, pokušajte namjestiti sat prema zoni u koju putujete već na početku putovanja. Prema tome prilagodite i vrijeme obroka. Spavajte u avionu ako je noć u zoni u koju letite, a ostanite budni ako je u zoni dan.

I još…

Pokušajte pojesti lagan i zdrav obrok prije početka putovanja. Izaberite salatu, svježe voće, juhu s povrćem i pečenu piletinu.

Letenje uzrokuje dehidraciju. Pijte dovoljno vode i nisko kaloričnih sokova. Jedna čaša svakih sat vremena tijekom leta pomoći će spriječiti dehidraciju i jet-lag.

Budite umjereni s pićima koja sadrže kofein. Ne koristite ih kao zamjenu za hranu. Kofein je blagi stimulans i konzumiranje velikih količina doprinosi dehidraciji i može ometati ciklus spavanja.

Pokušajte biti tjelesno aktivni. Koliko god je to moguće. Umjerena tjelesna aktivnost povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav, a i na organizam općenito. Koristite stepenice umjesto lifta, prošećite ili otiđite u fitness centar. Tijekom leta se istegnite, a posebno leđa, ruke i noge te prošećite po avionu. Tako potičete cirkulaciju i sprječavate duboku vensku trombozu i jet-lag.

Dubai – totalno drukčiji od drugih

Bhutan – kraljevina na padinama Himalaja

Biser Andaluzije: Hola, Sevilla!

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads