Navike koje otkrivaju psihološke probleme

Promatranje ljudi može biti zabavno, posebno ako se malo koncentrirate. Otkrit ćete, naime, zanimljive navike koje govore o njima čak i ono što svjesno žele prikriti. Nesvjesno dodirivanje kose, pretjerana urednost, često provjeravanje štednjaka naizgled su bezazlene i simpatične navike, ali u nekim slučajevima prikrivaju psihološke ili emocionalne probleme. Ukoliko ste se prepoznali u jednoj od navedenih radnji, vrijeme je da se suočite s problemom i počnete ga što prije rješavati!

Dodirivanje kose

Često dodirivanje kose s jedne strane djeluje simpatično, međutim iza takvih navika često se krije pretjerana nervoza. Na ovaj način, stresa ćete se riješiti samo privremeno. Dugoročno rješenje postići ćete sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Pretjerana urednost

Pretjerana želja za urednošću i disciplinom također djeluje negativno na zdravlje. Ukoliko i vi inzistirate da stvari uvijek moraju biti ostavljene na istom mjestu, znači da s vama nešto nije u redu. Vjerujemo da vašim bližnjima takve naredbe smetaju i zbog toga ste često u konfliktima s članovima obitelji. Vrijeme je da nešto poduzmete po tom pitanju. Za početak nakon skidanja, odjeću nemojte spremati u ormar.

Prečesto provjeravanje kućanskih aparata

Sasvim je normalno s vremena na vrijeme provjeriti je li sve isključeno kada napuštate stan, ali ako u tome pretjerujete, s vama nešto uistinu nije u redu. Potreban vam je predah, odnosno opuštanje jer ste nesigurnost u sebe doveli do vrhunca. Dakle, u slobodno vrijeme čitajte, rekreirajte se ili povremeno otiđite na masažu.

Torba prenatrpana nepotrebnim stvarima

Ako se u vašoj torbi, pored nužnih stvari, nalazi i hrpa nepotrebnih sitnica koje rijetko kada koristite, znači da osjećate nesigurnost i da vam je potrebna nečija zaštita. Što prije nabavite manju torbu i u nju stavite samo neophodne predmete.

Odgađanje poslova

Ukoliko vam se zna dogoditi da započinjete milijun stvari, a ništa ne privedete kraju, primjerice, krenete na tečaj stranog jezika pa odustanete, uplatite teretanu i odete samo nekoliko puta, znači da ste i vi nesigurni u sebe. Bojite se da nećete ispuniti vlastita očekivanja. Ne trebamo vam niti reći da se sljedeći put prihvatite jedne aktivnosti i pokušajte ju završiti do kraja.

Često provjeravanje mobitela

Ovo je navika tipična za suvremeno društvo. Sigurno ste primijetili pojedince koji u autobusu, na ulici u hodu, čak i tijkom razgovora, provjeravaju svakih nekoliko minuta svoj mobitel. To rade vješto i često i potrebno im je nekoliko sekundi kako bi se uvjerili da ih nitko nije zvao niti im poslao poruku. Takve osobe su svjesne da će ih zvučni signal obavijestiti kada se to dogodi, ali iz nekog razloga strepe da neće čuti pa žele za svaki slučaj provjeriti svoj telefon. Praktično se ne odvajaju od mobitela ni kada idu do toaleta. Iza ovakvog ponašanja, prema mišljenju psihologa, leži ozbiljan nedostatak samopouzdanja i ljubavi u realnom životu. Ovim osobama je telefon oslonac i podrška, bez njega se osjećaju kao da im nešto nedostaje ili da će izgubiti vezu s ljudima koje vole. Eventualni gubitak mobitela doživljavaju izuzetno teško. Osjećaju se izopćeno iz društva i aktualnih događaja.

Kuckanje prstima po stolu, cupkanje nogama

Već na prvi pogled očigledno je da je u pitanju prilično nervozna osoba, ali iza ovih navika kriju se i druge osobine. Psiholozi naglašavaju da muškarci češće nego žene cupkaju nogama ispod stola i kuckaju prstima pored svoje čaše za piće. No, to ne znači da su predstavnicima jačeg pola nervi napetiji. Ovako se ponašaju hiperenergične osobe koje zaista ne drži mjesto i dok sjede osjećaju se kao da će “iskočiti iz svoje kože”. Mnogi profesionalni sportaši imaju ovakvu gestikulaciju, kao i avanturisti koji su konstantno pod utjecajem adrenalina.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads