Salata od rukole, naranče i nara

Rukola je samonikla mediteranska biljka zelenih listova i pomalo oporog okusa. Spada u grupu lisnatog povrća. Potječe iz centralne i južne Europe, a raširena je u Sjevernoj Africi i Americi, kao i na Bliskom istoku. Izuzetno je ukusna i aromatična salata. Može se jesti sama, začinjena dresingom ili uljem i octom. U mediteranskim zemljama najčešće se priprema s maslinovim uljem, octom, parmezanom ili mozzarella sirom.

Ovisno o dobu godine, salata od rukole može se pripremiti s najrazličitijim povrćem – ili voćem. Može se kuhati ili blanširati, ali pritom gubi svoj karakterističan gorkast ukus. U nekim zemljama Azije, kao što su Iran i Pakistan, uzgaja se zbog se sjemena za ulje, a sjeme se potom koristi i za proizvodnju senfa.

Rukola je izuzetno kvalitetno i ljekovito povrće s dosta vitamina C, mnoštvom minerala. Posebno je bogata željezom. Ima i drugih korisnih sastojaka, vlakana.

U prehrani je najbolje koristiti mlade sočne listove jer su manje gorki, a sadrže mnoštvo korisnih sastojaka. Sadrže i eterična ulja i antibakterijske materije, zbog čega se rukola smatra prirodnim antibiotikom.

Dobra je i kao sredstvo protiv prehlade i kašlja, regulira probavu i osvježava organizam. Neki joj pripisuju i afrodizijačka svojstva.

Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplinom, pa dobro podnosi sušu, otporna je i na mrazeve, zbog čega se može proizvoditi tijekom cijele godine.


Salata od rukole, naranče i nara

Sastojci

  • 100 g rukole
  • 2 tangerine
  • 2 crvene naranče
  • 1 nar

Priprema

Ogulite naranče i tangerine oštrim nožem tako da skinete i koru i bijeli dio ispod kore. Sada ih izrežite, odnosno filetirajte tako da nožem režete meso naranče uz samu opnu i vadite samo čiste komade, filee naranče.

Ponovite postupak i s tangerinama. Filee stavite na stranu, a ostatak rukom zgnječite i iscijedite sok.
*
U zdjelu stavite opranu i posušenu rukolu, dodajte filetirane komade tangerine i naranče, prelijte sokom koji ste iscijedili i sačuvali te pospite zrnima nara i poslužite.
*

Koru nemojte baciti već je sitno narežite, prokuhajte, procijedite i dalje koristite za umake, kolače ili salate.

*

Foto: Spar

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads