Najljepši stan u najljepšoj ulici Zagreba

RADIĆEVA ULICA – NAJLJEPŠA ZAGREBAČKA ULICA

Zagrebačka Radićeva ulica stoljećima je bila žila kucavica grada. Ova uska, strma i sada turistička ulica koja spaja glavni gradski trg i Gornji grad, nekoć je bila glavna zagrebačka trgovačka ulica. Nosila je mnoge nazive, od Duge ulice, Longa platea, Vulica Duga i Lange Gasse, pa do naziva Kipna ulica ili Bild-Gasse. Od 1878. čitava se ulica zove Duga, a 1928. preimenovana je u Ulicu Pavla Radića, kad mnoge ulice gube svoja povijesna imena. Radićeva je povezivala Gradec s njegovim podgrađem, no i s prometnicom Petrinjske ulice koja je preko Trnja vodila do skele na Savi i dalje. Radićeva je, dakle, ulica bogate povijesti i prošlosti, kulture. Najraznovrsniji građani živjeli su u njoj – mnogih zanimanja i položaja. No, najpoznatija je bila po knjižarama, tiskarama i knjigovežnicama – one Typographia Novosel, tiskare biskupa Vrhovca, a u istoj zgradi je Ljudevit Gaj 1852. otvorio Narodnu knjigarnicu.

U stanu dominira bijela boja, no on definitivno nije sterilan, bezličan i bez karaktera. Baš naprotiv!

 

STAN IZ SNOVA

Uz ovu bogatu povijest, Radićeva je zasigurno jedna od najljepših zagrebačkih ulica. Kameno popločena, ispunjena bogatim sadržajem, prekrasnom arhitekturom, česta je i nezaobilazna turistička destinacija. Ali i mjesto gdje Zagrepčani vole izaći, provesti se i tijekom toplih ljetnih večeri – dobro se zabaviti. I točno u takvoj ulici nalazi se jedan od, usudili bi se reći, najljepših zagrebačkih stanova za najam odnosno apartmana.

ROMANTIČNI POVIJESNI ŠARM

Blizu Kamenitih vrata, u Radićevoj ulici, krije se stvarno dragulj unutrašnjeg uređenja i arhitekture – prekrasan gornjogradski stan. Povijest i prošlost ulice oslikavaju se u sačuvanim, no i istaknutim bačvastim svodovima stropa. A uređenje je kombinacija starog i novog s umjetničkim prizvukom. Baš kako i pristaje prostoru u jednoj takvoj ulici. U stanu dominira bijela boja, no on definitivno nije sterilan, bezličan i bez karaktera. Baš naprotiv!

Krase ga zanimljivi komadi namještaja kao što su radni stol, pregrade od užeta i ormari u kupaoni s potpisom umjetnika Marina Grilla, a uređen je pod budnim okom dizajnerice Zorane Mladinov. Namještaj je rađen po mjeri, neki komadi su došli i iz Toscane i zrače starinskim šarmom, romantikom i onime što je možda najvažnije – mirom. Iako se nalazi samo nekoliko desetaka metara od najfrekventnije lokacije u gradu Zagrebu, radi se o tihom i iznimno smirujućem prostoru. Donosimo fotografije u nastavku koje će, vjerujemo, dočarati svu ljepotu ovog brižno uređenog prostora. I možda vas nadahnuti za uređenje nekog vašeg kutka…

Foto: Slavica Subotić-MacCormick

Tepisi od prave kože – najnoviji trend u uređenju interijera

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads