Pozitivnim mislima zamijenite negativne

Vjerojatno ne posvećujete dovoljno vremena razmišljanju o načinu na koji mislite. Otkad znamo za sebe, misli nam stalno prolaze kroz glavu i to se jednostavno događa automatski. U naš se um znaju uvući negativne misli bez da smo ih svjesno pozvali. A što više mislite o sebi, što više mislite kako ste neuspješni, glupi, smiješni i sl. više prizivate upravo takve, negativne misli.

Misli utječu na to kako se osjećamo i kako se ponašamo. Imamo li negativne misli i naši su osjećaji također negativni. Ne možemo drugačije, jer iz takvog, neresursivnog stanja, teško možemo djelovati pozitivno. I tako se nađemo u začaranom krugu.

Nadvladajte negativne misli pozitivnima, jer razmišljate li negativno, tako ćete se i osjećati.

Gotovo svi povremeno postaju žrtve automatskih negativnih misli. Ni oni najuspješniji nisu izuzetak, i oni proživljavanju sumnje i brige. Međutim, ono što oni rade jest da svjesno nadziru svoje misli i pretvaraju negativne misli u pozitivne. Naoružaju se s pregršt pozitivnih i afirmirajućih misli kojima potvrđuju svoju sposobnost: npr. Mogu ja to;  Odlučio sam ovo završiti; Stalno se smješkaj; To sam već obavila, mogu opet i sl. Napišite i vi svoje svoje pozitivne misli koje vam dižu samopouzdanje i u trenucima kada vas napadnu negativne misli, ponavljajte svoje pozitivne afirmacije.

Katkad se događa da smo toliko emocionalno iscrpljeni da ne možemo više razmišljati trezveno. Možemo se osjećati loše na mnogo različitih načina: ljuti smo, plašljivi, uznemireni, zabrinuti, bespomoćni, deprimirani, tužni, ogorčeni i sl. Tisuće istraživačkih studija dokazale su kako zaista možemo mijenjati način razmišljanja. Ovo je jednostavna metoda za rješavanje briga ili razlikovanje činjenica od fikcija, razdvajanje osjećaja od stvarnih događaja. Koristite je i ojačat ćete svoje samopouzdanje.

Uzmite olovku i papir i prođite sve četiri točke:

  1. Emocije – počnite zapisivanjem emocija koje proživljavate. Svakom osjećaju dodijelite bod od 1 do 10 ovisno o njegovoj jačini.
  2. Akcije – zabilježite promjenu u ponašanju kao posljedicu navedenih emocija. U čemu vas sprječavaju ili na što vas tjeraju?
  3. Okolnosti – opišite situaciju koja je aktivirala vaše osjećaje. To može biti nešto što se dogodilo u prošlosti, upravo se događa ili bi se moglo dogoditi u budućnosti. Napišite sve što vas uzrujava.
  4. Negativne misli – zapišite sve negativne misli ili uvjerenja koja vam padnu napamet. Obratite pozornost na sve negativne misli o sebi, kritike ili beskorisne primjedbe, npr. „Sigurno misle da sam prava neznalica“, “Ispala sam neozbiljna”… Za svaku ovakvu misao zapišite koliko u nju zaista vjerujete, na skali od 1 do 10. Zamislite što biste rekli prijatelju s takvim mislima?

Ovo je jedan od najučinkovitijih alata za odstranjenje negativnih misli. Pomaže vam da razdvojite misli i emocije i ponovo uzmete stari u svoje ruke i zavladate situacijom u kojoj ste se našli.

 

Inga lalić

Poslovne priče

Uživam u svom poslu i u radu s ljudima. Moj životni moto je “mogu sve što poželim” i taj stav prenosim i na svoje klijente. Nemoguće postaje moguće samo ako imate cilj i vjerujete u njega.

WordPress Ads